2015 oktober 09
Yoga Marika Török skriver här om glada höfter, om varför så få har det och om varför man bör sträva efter att skaffa sig just glada höfter. Och det oavsett om man bara är en modern sittande kontorsmänniska som vill hålla sig hel, eller om man dessutom vill kunna använda kroppen mer aktivt mellan sittningarna.
Jag har precis läst Per Anders Fogelströms böcker om Sverige och Stockholm på 17- och 1800-talet. Fantastiska skildringar, med målande beskrivningar av hur människor slet och jobbade. Man jobbade 12-15-timmars dagar från unga år, man lyfte tungt, man gick långa sträckor till arbetet i ottan och sedan hem på kvällen, man stod upp utan möjlighet att sitta ner på nästan hela dagen. Så när arbetsdagen äntligen var slut, så var det verkligen skönt att få sitta ner. I 35-års åldern var kroppen utsliten och ständig värk var vanligt i rygg och leder. I många andra länder har man fortfarande det så på vissa håll. Tyvärr.
I Sverigen är det färre som har det så idag. Ändå, är sjukskrivningar för ont i ryggen bland de vanligaste orsakerna.
”Inom EU intar Sverige emellertid en tätposition när det gäller frekvensen av sjukskrivningar pga rygg- och nackbesvär [59]. Sverige delar denna position tillsammans med Norge (associerad till EU) och Nederländerna, medan tätpositionen är odelad när det gäller ökningstakten av sjukskrivning under den senaste femårsperioden” (http://www.sbu.se/upload/Publikationer/Content0/1/sjukskrivning/Sjuk_kap6.pdf)
Smärta i höfterna och orörlighet i höftlederna är ett stort problem för många. Höftledsplasik är en mycket vanlig operation idag som gör på allt yngre människor. ”I Svergie görs ca 12000 höftplastiker årligen på grund av artros”. (http://centrumforidrottsforskning.se/wp-content/uploads/2014/04/Ledhalsa-motion-traning.pdf)
I dag blir många av oss inte utslitna av hårt arbete. Vi har värk i kroppen ändå, av att vi inte rör på oss, och ont i ryggen av att vi sitter för mycket. Det är en annan typ av belastning för kroppen att vara sittande och inaktiv, än att lyfta och slita med tunga saker. Men det är en belastning, och ibland kan det till och med vara värre än det tunga jobbet. Eller i alla fall likställt. Fast på ett annat sätt. Att vara inaktiv innebär att vissa muskler avaktiveras i sin funktion och andra blir överbelastade av statiskt arbete, med att hålla kroppsdelar i en och samma position, i många timmar i sträck varje dag. Dag ut och dag in.
En typisk dag för många kan se ut såhär: vaknar, går upp, och sitter ner och äter frukost. Åker bil eller komunalt till jobbet isittande om du inte har (o)tur att få stå på bussen eller tunnelbanan. Arbete på nån sorts kontor som man spenderar mer eller mindre sittades i 8 timmar inkl lunch. Kanske känner man sig lite stressad under dagen för att det är mycket att hinna med. Man åker hem på samma sätt man tog sig till jobbet för att komma hem och sätta sig och äta middag och sedan ÄNTLIGEN…………få sätta sig i soffan och kolla på TV.
Sedan kanske du motionerar 2-4 ggr/vecka med löpning eller nån gruppträning på en anläggning. Det är såklart jättebra men det är trots allt bara några timmar i veckan jämfört med hur många timmar du sitter ner,
Höftböjaren är den muskel i kroppen som böjer i höften. Det hör man på namnet. Den stabiliserar också bålen i sittande. OCHär den muskel i kroppen som snabbast reagerar på stress.
DVS den har ett tufft jobb, när man sitter mycket. Den blir nog lite trött och överbelastad och därmed kort och stel på många. På andra sidan höften, har du sätesmusklerna som inaktiveras av att du sitter på dem. Kanske sitter du dessutom lite snett på dagarna och belastar därmed ena sidan mer än den andra. Höftböjaren dra då mer på en sidan och du får en liten (men tillräckligt stor) tilt eller rotation i bäckenet för att ryggraden ska hamna lite snett och det blir kompimerat mellan kotorna. Kurvaturen i ryggen slätas ut. Diskar trycks ihop. Muskler försöker kompensera för snedbelastningen och blir överbelastade. Nya spänningar skapas då kroppen försöker sitt allra bästa för att hitta balans. Du känner av det som ont i ryggen, spänningar i axlarna, smärta på en punkt i rumpmusklen. Inaktivitet gör att bindväven i kroppen blir torr, oelastisk och tråkig och du känner dig sjuuuukt stel.
Såhär behöver det inte vara. Med yoga kan du dra igång dina muskler och din bindväv så att du blir mjuk och stark och balanserad. I kroppen. I knoppen. I sinnet.
Höfterna vill vara rörliga och starka för att må bra. I höfternas muskler ingår höftböjarna, höftsträckarna, muskler som gör att vi kan sträcka benet ut åt sidan och muskler som gör att vi kan dra ihop benen. När höfterna mår bra så är chansen att ryggen och axlarna kan må bra mycket större. Ta hand om dina höfter. Lär dig vad de behöver för att vara på sitt bästa humör. Så kan även du vara på ditt bästa humör.
Vill du veta mer om höfterna och lära dig mjuka upp och stärka muskler och bindväv för att göra höfter och rygg gladare så är du välkommen på en workshop med mig. Läs mer och boka här!
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2024 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify