Här en liten film som visar hur vi hade det.

Vad kan väl en oktobervecka i Parga, Grekland, vara? Jo den kan vara alldeles underbar! Fylld av yoga och simning, härlig natur, sol och värme, ny energi, träningsvärk, glada minnen och nya vänner. Så var det i alla fall när Team Snabbare för andra året i rad checkade in på Salvator Hotels & Spa med drygt 25 deltagare, 1-8 oktober 2018.

Som deltagare fick man välja om man ville vara med på yogaresan eller simresan, eller både och. Man kunde välja varje dag vad man kände för när det låg parallella aktiviteter, t ex yogaworkshop och äventyrssimning i havet. 

Vad tyckte då deltagarna efteråt? Jo, de gav resan som helhet medelbetyget 4,86 av 5 möjliga. Med toppar för Stämningen/trivseln och Ledarna, som båda fick 5,0 i betyg. Och det är faktiskt så det brukar vara när Team Snabbare ordnar träningsresor, att man inte bara tränar och utvecklas - utan man trivs. Mycket tack vare ledarna. Här några kommentarer från deltagarna:

"Proffsig träning i underbar miljö, en boost för kropp och själ!" tyckte Susanne Klyft, som liksom många andra var med för andra året i rad.

"Jättebra upplägg med mycket flexibilitet vad gäller både simningen och yogan som gör att man kan delta oavsett nivå. Alla instruktörer gav bra återkoppling på teknik." säger Ylva Bonde.

"Denna träningsresa (yoga) var den första för mig, det blev en fin upplevelse med trevliga reskamrater, underbar yoga med fantastisk lärare, toppen bra boende, väldigt bra mat och service i en underbar miljö. Jag kan och vill verkligen rekommendera denna resan." hälsar Marie Boderos.

"En skön vecka med härlig kombination av yoga, simning, löpning/vandring i vackra miljöer och med engagerade och duktiga instruktörer." menar Marina Lindgren.

På bilden ser du Marcus Hubrecht som just gått i mål i Kalmar Ironman för en dryg vecka sedan. Glad och lycklig, som man ska vara efter att ha tränat länge för att klara ett svårt mål och sedan gjort det.

Chansen till framgång ökar om man satsar lite extra någon eller några veckor om året för att nå ett genombrott i någon gren. Eller få till ett genombrott i sin grundläggande styrka och rörlighet, som krävs för att kunna träna så mycket man vill utan att bli skadad. Kanske kan du få till detta i trevlig miljö i sällskap av både likasinnade och din coach?!

Därför får du som är coachingadept till Team Snabbare 1000 kr rabatt per träningsresa som du gör med oss, som ett led i att nå ditt mål. Minst 6 månaders coachingupplägg krävs och att resan infaller på vägen mot ditt mål.

Uppfyller du dessa krav så är det bara att höra av dig så får du rabatten. Gäller fr o m hösten 2018 och hela 2019.

På tisdagar har du chansen att få ett kvalitetspass med fokus fart antingen i löpning (kl 19.30-20.30) eller i simning (kl 21.00-22.00). Båda med samling vid Farstabadet.

Eller varför inte kombinera dem till en riktig FartTisdag?!

Start 28 augusti!

Många av aktiviteterna under Tri Mallorca ligger parallellt, så det blir lagom många som kör t ex swimrun eller som här äventyrssimning.

I vår blir det 10-årsjubileum för vuxendagiset med extra allt, alltså TriMallorca, Sveriges mest uppskattade träningsresa för triathleter och andra som gillar att bli trötta, bruna och lyckliga i gott sällskap och vacker miljö. Häng med du också!

Du kan välja mellan 7, 11 och 14 dagar i träningsparadiset. Direktflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Jönköping, Sundsvall, Skellefteå och Umeå. Boka-tidigt-rabatt och träningsglädje får man på köpet. Men de mest populära alternativen brukar försvinna snabbt. 

I våras bjöds deltagarna på dessa 139 uppskattade coachledda pass/kurser/workshops från TräningsBuffén Deluxe:

 • 14 Simpass i havet, varav flera äventyrssimningar
 • 14 Simpass i pool
 • 39 Cykelrundor med guide
 • 23 Löppass, med teknikfeedback - några i terräng
 • 2 SwimRun-träningstävlingar
 • 30 Yogaklasser
 • 5 pass Funktionell träning
 • 1 Boot camp
 • 2 Bergsvandringar
 • 6 Föreläsningar/ Clinics / Workshops, om t ex simteknik, den funktionella kroppen, samt Kost för folk som tränar
 • 2 Cykelmekarkurser

Länkar:

Tri Mallorca på under 5 minuter

2018 var det nionde året i rad för Team Snabbares populära träningsresa Tri Mallorca. Deltagarna bjöds på dessa 139 uppskattade coachledda pass/kurser/workshops från TräningsBuffén Deluxe:

 • 14 Simpass i havet, varav flera äventyrssimningar
 • 14 Simpass i pool
 • 39 Cykelrundor med guide
 • 23 Löppass, med teknikfeedback - några i terräng
 • 2 SwimRun-träningstävlingar
 • 30 Yogaklasser
 • 5 pass Funktionell träning
 • 1 Boot camp
 • 2 Bergsvandringar
 • 6 Föreläsningar/ Clinics / Workshops, om t ex simteknik, den funktionella kroppen, samt Kost för folk som tränar
 • 2 Cykelmekarkurser

 

Lite mer från bland annat Stora Bergsturen Cykel, höjdpunkten för många på resan.

Som deltagare kan kan man också välja till festmiddagar och olika utflykter med buss som inte är fria utan kostar pengar. T ex till Sa Calobra, den mest legendariska av Mallorcas serpentinvägar - härlig att cykla både utför och uppför. Eller Stora Bergsturen Cykel, då vi tar bussen till södra änden av bergskedjan Tramuntana och cyklar hela vägen tillbaks till Alcudia i norr. Eller den nu legendariska tvådagars bergslöpningen med övernattning.

 

Som vanligt gick tävlingen Ironman 70.3 Mallorca även under årets Tri Mallorca. Vi bodde ett stenkast från växlingsområdet. Och hade både många deltagare och en stark hejaklack på plats.

Här kan du läsa mer om Team Snabbares träningsresa Tri Mallorca. Bokningen för Tri Mallorca 2019 (då det blir 10-årsjubileum!) startar preliminärt i augusti.

Dessförinnan kan du åka med Team Snabbare till Parga i Grekland (oktober) och Maldiverna (februari, boende på båt). Båda har simning och/eller yoga som tema.

Karin HammarlidLeg. fysioterapeut, kan hjälpa dig att bli en bättre löpare, simmare eller cyklist genom att tillsammans med dig hitta svagheter i muskulatur och rörelsemönster - och sedan skapa träningsprogram för specifik utveckling.

Karins individuellt anpassade träningsprogram och övningar kan även hjälpa dig som är på väg tillbaka efter en skada. Karin kan hjälpa dig att åter bli balanserat stark, på alla sätt, inklusive om du kämpar med stress eller bristande motivation. Hennes egen träning består av simning, löpning och olika former av styrketräning och gruppträning. Karin är en hängiven swimrunner.

Karin är erfaren, men ny här hos Team Snabbare. Hon sprider kunskap och smittar med sitt skratt. Hon har ett stort intresse för och erfarenhet av prehab/skadeförebyggande arbete, samt välbefinnande både fysiskt och mentalt. Karin gillar träning i allmänhet, som ett verktyg för att må så bra man kan, och trailrun och swimrun i synnerhet. Hon kommer även att vara med under årets Tri Mallorca, i alla fall en vecka (5-12/5).

Du kan från och med nu boka Karin (ni kommer därefter överens om tid och plats, någonstans i Södra Stockholm) för:

 • Förebyggande: Rörelseanalys med detaljerad skadeprevention för att kunna träna så mycket du vill, utan skada och med optimalt fungerande kropp. Analyserar dig i simning, löpning eller cykling och kommer med personligt anpassade rekommendationer efteråt.
  • Pris & tid: 1200 kr, 55 min
 • Ev. behandlingserie efter analys:
  • 600 kr per gång, 30 min 
 • Behandling efter träning: Muskelmobilisering samt -töjning & idrottsmassage.
  • 1000 kr, 55 min
  • 500 kr, 25 min

En av höstens träningsnyheter från Team Snabbare är Trailrunning Deluxe, som drar igång sina söndagsförmiddagar i skogens tecken 1 oktober.

Efter att ha blivit guidad på nya stigar ihop med ett bra grupp, där du får direkt personlig feedback på din löpteknik, samt teknikövningar och dessutom ett block med löpspecifik styrke- och rörlighetsträning, väntar bastu och fika för de som vill. Fokus ligger på glädje och gemenskap i naturen mixat med konkreta tips på hur du springer effektivare och energisnålare.

Följ med på trailäventyr i Hellasskogarna med Team Snabbares Tomas Granberg (bilden), löpcoach, swimrunner och PT med inriktning på löpspecifik styrka och rörlighet.

Du kan välja mellan två olika fartgrupper & starttider: 

 • Fast Forest kl 09.00-10.30. Här springer vi i lite snabbare fart (fortfarande beroende av gruppen och terrängen). Gruppen passar dig som sprungit ett tag och vill utveckla din traillöpning en nivå till.
 • Easy forest kl 11.00-12.30. Här tar vi det lugnare. Gruppen passar dig som vill börja springa i terräng, eller dig som bara inte har så bråttom. Du kan jogga i lätt fart utan längre vilopauser i mer än 30 min.

Du kan boka ett enstaka tillfälle, eller alla gånger samtidigt (och få rabatt).

Winter is coming

Söndagen den 29 oktober är det vinterdagjämning, vilket innebär att nu börjar vintertiden. Så då blir det lite extra, utöver Trailrun Deluxe. Vi firar in vinteridens ankomst med att ta farväl av utesimningen i och med årets sista swimrun-äventyr (alternativt att köra trailrun som ovan, men med några extra deltagare inklusive eftersnack).

Vi springer/simspringer i grupp kl 11.00-12.30 på Hellasgården, med bastu efteråt. Vi avsluter med lite snack kring planer för vintern, våren och sommaren, över en lunch på Hellasgården. Häng med på ett på alla sätt uppfriskande välkomnande av vintertiden!

Hälsningar från avslutningen av simcampen, inklusive yoga för simmare och föreläsning om träningsoptimering.

Lördagen den 7 januari var det avslutning på Team Snabbares simcamp, som under mellandagarna klämt in totalt elva timmars coachledd simträning (och simyoga). Plus en föreläsning om träningsoptimering.

Det var ett gäng trötta men glada simmare som fick avsluta med att stretcha ut lite stela och ömma simmarmuskler under 75 min yoga för simmare och därefter lyssna, diskutera och fika under rubriken träningsoptimering.

De olika simpassen dessförinnan var: Pyramidpass , Phelps favoritpass, Stegringspass, Kort och hårt, Långt och lugnt, Udda distanser, Endless 50:or, det fruktade och mystiska Östtyska passet, samt avslutande Teknik, OW och lagkapp.

Bygg upp dig från grunden

En av bilderna från föreläsningen, apropå att satsa långsiktigt, kunna träna kontinuerligt och ta till sig en god teknik: Bygg upp dig från grunden. När du har en stabil bas kan du sedan bygga på med mycket volym och intensitet utan att bli skadad, och dessutom med bättre utväxling på varje sådan timme eftersom du då kan ha en god teknik som gör att du orkar längre och tar dig fram snabbare.

Alla dagar under simcampen innehöll, som alltid under Team Snabbares simningar, stora delar teknikövningar och individuell feedback från professionell coach. Simningen leddes av Ulf Hausmann (sim- och triathloncoach) och yogan av Pål Török (tri-PT, triathloncoach och yogalärare). De båda höll även tillsammans föreläsningen om träningsoptimering.

 • Vill du också simträna deluxe och köra yoga för simmare? Kika på detta för att säkra din plats under våren och samtidigt göra ett klipp. 
 • Mer om simning hittar du här.
 • Mer om yoga hittar du här. Några bra erbjudanden på yoga:
  • Använd koden PROVAVT17 för att prova en klass på Sjöstadens Yoga (med Pål Török och Yoga Marika som yogalärare) gratis under vårschemat.
  • Använd koden TSYOGAVT17 för att köpa ett redan billigt klippkort med 10% extra rabatt.
  • Koden INTRORABATT ger 20% rabatt på Yoga Introkurs, som går 21 januari.
 • Mer om träningsoptimering och coaching hittar du här
  • Koden "coachklippvt17" ger dig 500 kr rabatt om du bokar Coaching Säsong under januari

Team Snabbare lanserar en rad spännande träningsnyheter i höst. Eller vad sägs om att du nu kan köpa/boka:

 • Årskort, halvårskort eller klippkort på populära Simträning Deluxe
 • Coaching på tre nya smarta och prisvärda nivåer:
  • Bas - månadsavstämningar med coach och månadsuppdaterat träningsprogram rakt i mobilen, anpassat efter testresultat och hur du svarar på träningen
  • Plus - mer intensiv coaching och hela tiden uppdaterat och detaljanpassat träningsprogram
  • Säsong - det bästa av de båda ovan, där du och din coach bestämmer vilka månader som ska vara Bas och vilka som ska vara Plus 
 • Klippkort på Teknik - 5 valfria tekniktrimningar i simning, cykel och löpning när som helst under två års tid (kortets giltighetstid). Vill du köra en teknikboost under hösten så kan du boka in dig på t ex:
 • Klippkort Yoga ger dig 10 valfria yogaklasser till rabatterat pris.  
  • 75 - 75 minuter. 10 gånger: 1 195 kr.
  • 90 - 90 minuter. 10 gånger: 1 445 kr.
  • Ute - Utomhus, oftast 75 minuter. 10 gånger: 945 kr

  • Årskort på Actics alla Stockholmsanläggningar för under halva priset, eller kanonpris på Actics Maxkort som ger dig fri tillgång på 100 anläggningar över hela Sverige. Kan köpas i samband med abonnemang

  Yoga har en massa positiva effekter på kropp och knopp, nästan oavsett vem som yogar och varför. Här beskriver Team Snabbares grundare Pål Török, coach och yogalärare, ur sitt perspektiv de åtta viktigaste anledningarna för dig som tränar mycket och både vill må och prestera bra.

  Egentligen finns det bara en riktigt bra anledning att yoga; för att du ska må bättre i din vardag. Alltså att du ska trivas bättre med ditt liv, på det sätt du valt att leva det och med de krav som följer med det valet.

  För den som tränar mycket och gillar att utmana sig själv, att utvecklas och kanske till och med att tävla, ställer vardagen krav på att få ränta på de träningstimmar man satt in på sin träningsbank. Annars blir man sur och tvär, och/eller skadad. Här är de åtta kanske viktigaste anledningarna att yoga för dig som passar in på den beskrivningen.

  1. RÖRLIGHET

  Den vanligaste anledningen till att uthållighetsidrottare (men även uthållighetstevetittare) börjar yoga är för att de vill göra något åt sin stelhet. De vill bli rörligare, kunna nå sina tår och så där. Simmare vill kunna ligga bättre i streamline och få till en bättre simteknik genom ökad axelrörlighet. Cyklister vill kuna sitta i aeroställning längre tid. Löpare vill kunna få en bättre hållning och ett bättre löpsteg genom t ex en längre höftböjare och bättre höft- och corestabilitet.

  Just ordet rörlighet är dock lite tveeggat. Att exempelvis sträcka ut vissa muskler i sina ytterlägen i väldigt varma rum kan vara direkt farligt, om man inte samtidigt jobbar systematiskt med att öka stabiliteten över samma led. Det gäller att samtidigt förbättra både styrkan och muskelbalansen över den nu mer rörliga leden, för att kunna nyttja rörligheten aktivt. 

  Om vi fokuserar på smidighet i rörelse, snarare än passiv rörlighet, kan vi alltså öka längden på musklerna, samtidigt som vi blir mer stabila över lederna.

  2. STYRKA

  Yoga kan användas för att öka styrkan på många sätt. Corestyrka används och utvecklas i de dynamiska yogapositionerna, och är del i många av de statiska positionerna också. Vilka yogapositioner som ingår i den klass du går på, och hur de sätts ihop, avgör så klart om du får chansen att utveckla styrka i överkropp, underkropp både rörligt och statiskt. 

  Så länge du rör dig på ett biomekaniskt vettigt sätt under din yogaklass, kommer du att utveckla din funktionella styrka. En yogaklass kan alltså skräddarsys för att hjälpa t ex simmare, cyklister, löpare och/eller andra med en speciell kravprofil. 

  3. KROPPSMEDVETENHET

  Yoga är ett utmärkt sätt att utveckla sin kroppsmedvetenhet. Och det är i sin tur grunden för att kunna ändra sitt sätt att röra sig, t ex för att skaffa sig en bättre teknik inom simning, cykling eller löpning. Många av de riktigt, riktigt duktiga inom en idrott har en fantastisk kroppsmedvetenhet. Och det är därför de lättare och snabbare kan göra små teknikjusteringar som leder framåt i utvecklingen.

  Yoga leder till bättre kroppsmedvetenhet genom att låta dig göra sådant du inte är van vid, med tydlig vägledning i hur du ska mobilisera musklerna och hur det ska kännas. Det i sin tur leder till större variation i hur nervsystemet jobbar och klarar av att jobba, och till hur väl du lär känna dina muskler, dina rörelser och din kropp.

  4. LÄTTHET

  Här snackar vi inte vikt (även om yoga dessutom kan få dig att gå ner i vikt, men det är en annan sak). Att kunna röra sig med lätthet, att liksom mildra effekterna av gravitationen eller mjölksyran, är en färdighet man utvecklar när man yogar. Det handlar mycket om integrationen av andningen i rörelsen, att nyttja utandningens dubbla positiva effekter av att leda till både avslappning och att det går att fylla på med mer syrerik luft.

  I simning finns t ex ett tydligt samband mellan hur många armtag man kan ta utan att behöva andas igen (3-takt, 5-takt, 7-takt, 9-takt osv) och hur snabbt man kan simma på längre distanser. De som lärt sig att lugnt och fint andas ut all luft innan de snabbt fyller på med ny luft, får dels i sig mer syre (som syresätter musklerna och möjliggör simarbetet), dels kan de simma mer avslappnat.

  Just detta att slappna av i ansträngningen är något som man lär sig väldigt tydligt i yoga, och som alla idrottsmän och -kvinnor har nytta av. (Liksom alla som någon gång stressar och behöver lugna ner sig och fokusera.)

  Andningsövningarna inom yoga används så gott som i alla klasser. Här finns ett helt eget universum av potentiell utveckling som heter pranayama. Pranayama är det gamla sanskritnamnet för andningsövningar. Ordet består av två delar: "prana" (livskraft) och "ayama" (att kontrollera). Och att bättre kunna kontrollera livskraften låter väl inte så dumt?

  För den som gör något mätbart, som att klocka längder i bassängen, cykla med hastighetsmätare eller springa på bana med klocka kan det kallas "lätt fart" när man lyckas komma in i "andra andningen" och det bara flyter på helt plötsligt. När man knappt behöver ta i eller andas, just för att man andas rätt just då.

  Tillståndet liknar flow. Begreppets upphovsman, Mihaly Csikszentmihalyi, beskriver det så här:

  “The best moments in our lives are not the passive, receptive, relaxing times… The best moments usually occur if a person’s body or mind is stretched to its limits in a voluntary effort to accomplish something difficult and worthwhile.”

  Mihaly Csikszentmihalyi beskriver likheten mellan yoga och flow så här:

  "The similarities between Yoga and flow are extremely strong; in fact it makes sense to think of Yoga as a very thoroughly planned flow activity. Both try to achieve a joyous, self-forgetful involvement through concentration, which in turn is made possible by a discipline of the body."

  5. ÅTERHÄMTNING

  Efter inandning kommer utandning och efter ansträngning kommer återhämtning. När du är riktigt sliten, kan yoga verkligen hjälpa dig med återhämtningen. Men du måste anpassa din insats efter vad du vill ha ut av en yogaklass, kanske till och med anpassa vilken sorts yogaklass du går på.

  Om du är väldigt stel för att du tränat väldigt mycket väldigt länge, och är sliten på alla plan samtidigt, ska du inte gå på en krävande yogaklass. Utan kanske snarare på en klass med yinyoga eller restorative yoga, där man använder många hjälpmedel (props) för att bulla upp sig till en avslappnad position man annars kanske inte kan hålla. Och sedan håller man den positionen väldigt länge, medan kroppen snällt ger efter och slappnar av.

  Eller - kanske ännu hellre - att välja en lugnt flödande yoga där du får blodgenomströmning i hela kroppen genom rörelse, men utan att utmana dina gränser. Det är också mycket upp till dig själv att sätta nivån, oavsett klass, så att du får ut det du behöver här och nu.

  En lugnare form av yoga aktiverar också än tydligare det parasympatiska nervsystemet, och låter dig därigenom återhämta dig ännu mer effektivt.

  6. FÖREBYGGA SKADA

  Genom att slå samman anledningarna ovan - rörlighet, styrka, kroppsmedvetenhet, lätthet och återhämtning - har du fått en finfin grund att stå på för att förebygga skada. Och det är ju så mycket roligare att kunna träna än att inte kunna. Så att förebygga skador bör ligga högt upp på priolistan, även om det kräver alla delar ovan.

  Här gäller det också att inte låta viljan och pannbenet bestämma för mycket, utan att ibland tänka på passet du vill köra imorgon och nästa vecka också. Så att du kanske inte behöver ta i det där sista om du redan är så trött att du nästan helt tappat din löpteknik och fortsatt löpning i det läget sliter väldigt mycket mer och ökar risken för skada mycket mer. Kanske att det är bättre att avsluta löpningen nu direkt, och göra lite lugn yoga istället?

  Även när du yogar, så påverkar så klart tidigare skador. Du har styrkeobalanser och rörelseinskränkningar som du får respektera när du yogar, på det sättet att du kanske kommer längre i en position på vänster sida. Regeln är då att öva lite, lite mer på den sidan där du har problem. Tills du kommit till ett läge där du nått balans igen. Är du osäker på vilka dina svagheter är kan du med fördel göra t ex en rörelseanalys. Där du redan är svag eller stel (ofta både och), är också där du har störst risk att bli skadad igen om du inte åtgärdar problemet.

  7. MENTAL STYRKA

  Den mentala sidan av att träna och tävla är otroligt viktig om du vill nå framgång, nästan oavsett hur du mäter denna framgång. Yoga kan vara ett bra verktyg för att slipa fram olika mentala styrkor.

  Det kan t ex handla om att minska stress och oro inför eller under en tävling, att hitta glädjen och drivkraften till att både träna och prestera på tävling. Att hitta lugnet och avslappningen, mitt i anspänningen. Då kan du också fokusera och prestera på topp.

  8. ATT MÅ BRA

  För att må bra kan det också vara bra att släppa på sina egna prestationskrav och lära sig att uppskatta och njuta mer av träningen i sig. Oavsett vad den eventuellt kan leda till i termer av prestation. Även här har yogan mycket att erbjuda. Faktiskt minst lika mycket som i allt ovan.

  Om yogaklassen är bra balanserad ökar chansen att även du kommer att bli mer balanserad. Att hela tiden koppla andningen till rörelsen ger en medveten avslappning, mitt i det som är ansträngande. Och det mår man bra av.

  Att yoga på sin nivå, oavsett vad andra gör på mattorna runt ikring, ger också en skön känsla av att duga och må bra som man är.

  Relevanta länkar: