2022 februari 23
Jag tänkte skriva några korta rader om hur ett simpass brukar vara uppbyggt när det gäller vila mellan intervallerna, skriver här Team Snabbares huvudcoach i simning, Ulf Hausmann, och fortsätter: Det enklaste sättet är så klart att man räknar vilan i antal sekunder. Det kan tex vara 8x50 meter med 10 s vila. Det är för de flesta solklart hur det funkar. Man vilar helt enkelt 10 s efter du har simmat 50 m.
Jag har även träffat några som har frågat om det är vila efter 50 m om det står 8x50 m på passet. Och ja, det är det. Annars skulle det står 400. Solklart för simmare, men som vanligt så är det inte solklart för någon som aldrig har gjort det eller tränat så förut.
Nu kommer vi till starttiden. Vad är det? Jag ser fortfarande många förvånade blickar när jag frågar: Vad kan du hålla för starttid om du kör 10x100 m i zon 4? Det är förvånansvärt många som aldrig har hört talas om konceptet starttid.
Jag får roliga svar som: "Jag vet inte, jag vilar tills jag känner att jag kan köra igen". Eller: "Jag brukar vila 30 s". Eller: "Min Garmin visar att jag körde senaste passet med snitt 2:10 min per 100 meter" (ett klassiskt exempel på data trash).
Starttiden är enkel, men många är så upptagna med all data och alla siffror som Garminklockan visar. Lätt hänt att man blir förvirrad och glömmer bort vad som är avgörande för att få till bra flyt och ett effektivt simpass.
Hur är det nu med starttiden? Om vi kör en serie på t ex 15 x100 m med start på 2:00 så innebär det att starten efter varje 100 m går efter 2 minuter. Jag får fortfarande förvånade blickar och ett "aha, jag ska simma 2:00 min".
Då börjar jag som coach tvivla på min förmåga att förklara saker på ett tydligt och enkelt sätt. Jag kom på ett exempel: När du åker buss och kollar på tidtabellen så står det att bussen går varje kvart. Det står inte hur länge bussen ”vilar" på hållplatsen utan att den går varje kvart.
Och så är det också med starttiden; starten går (i exemplet ovan 15x100 m starttid 2:00 min) efter exakt två minuter OAVSETT vilken tid du simmat på och vilken tid som då blir kvar att vila på.
Jag förklarar vidare till en triathlet: Simmar du på 1:50 min så har du kvar 10 s till vila... "Ah", säger triathleten, "nu fattar jag, jag ska vila 10 s". Hm, ännu mer tvivel på min kommunikationsförmåga.
Jag fortsätter: Om du simmar på 1:45 min så har du 15 s kvar till vila och simmar du på 1:55 min så har du bara 5 s vila. Nu känner jag att det faller på plats.
Men jag får ännu en fundering som invändning: "Hur vet jag då att jag simmar på 1:50 och inte på 2:50?"
Jag är nära att ge upp. Kolla på din Garminklocka, säger jag, den visar ju också tiden. "Ja, men jag brukar först kolla efteråt hemma när jag laddar upp och där jag får ut mina stats."
Ja, många av er vet så klart vad ni simmar på för tid. Men långt ifrån alla.
Tränar du i en grupp eller med kompisar så brukar alltid klockan i simhallen styra när du startar. Du kan så klart knappa igång och pausa din Garmin men klockan i simhallen styr!
Jag rekommenderar verkligen alla att lära sig läsa klockan! Den i simhallen menar jag. Inte lätt det heller. Det är ju bara sekundvisaren som tickar runt. Och då kan jag förstå invändningen att man inte riktigt vet om det har gått en, två eller tre minuter. Jo, de flesta vet vad de brukar simma ungefär för tid på t ex 100 m.
Vi säger du simmar 100 m och du startar på ”hel”, vilket är när sekundvisaren är högst upp (på 60 sek) och du kommer i mål på 5 i hel (på 55 sek). Då skulle du rent teoretiskt kunnat ha simmat på 55 s. Men det är mycket osannolikt. För då skulle du nämligen vara den enda i världen som simmar så snabbt och inte har en känsla för hur snabbt det går.
Eller så har du har simmat på 1:55 min - vilket är rätt sannolikt för många motionärer. Eller möjligtvis har du simmat på 2:55 min. Men i sådana fall är du nybörjare och har fullt upp med all teknik och att hålla dig flytande.
I exemplet, så ger även jag mig i det här läget, och säger att det inte är första prioritet att ha koll på starttiden.
Svårare blir det när du simmar intervaller på 200 m eller 400 m. Vet du vad du simmar på för tid då? Inte lätt, jag vet. Många glömmer bort när de har startat. Stod visaren högst upp eller längst ner? Och hur blir det när det inte blir så jämna starttider som 2:00 min utan du startar på 1:55 min på dina 15x100 m? Det kräver rätt mycket fokus! Och övning är det enda sättet för att bli bra på att läsa simhallsklockan.
Simmar du ensam, så kan du förstås låta Garmin sköta din starttid. Men simmar du i en organiserad form eller med kompisar är simhallsklockan den gemensamma nämnaren som alla utgår ifrån. Då hänger hela gruppen ihop. Annars blir det kaos på banan och man tappar syftet med att simma ihop och sparra varandra.
Och varför är det då viktigt med att träna dina simpass med starttider? Vi tar exemplet med bussen igen. I många länder med mindre bra utvecklad kollektivtrafik händer det att bussen går när alla har kommit. Och den stannar på varje hållplats tills alla har kommit som vill med. Så du vet aldrig hur lång tid resan kommer ta. Att komma från A till B kan ta en timme eller två timmar, det beror på helt enkelt.
Och så är det också med ditt simpass. Om du vilar tills du känner dig redo igen tar passet längre tid och du tappar effekten av att pressa dig in i ett schema, ett koncept, ett ramverk som gör att du utvecklas. Du måste kämpa ibland för att hålla starttiden, oftast i slutet på en serie.
Men om du alltid vilar 15 s då, blir inte det ok? Jo, det kan funka i vissa fall. Men simmar du långsammare så börjar också din simserie ta längre tid i så fall (eller att du inte hinner hela serien). I vissa nyckelserier är syftet just att behöva kämpa för att hålla starttiden.
Tänk om SL-bussarna skulle gå efter ”vila” eller efter ”känsla” på hur länge de stannar på hållplatserna. Hela systemet skulle kollapsa. Ingen plan, ingen förutsägbarhet, ingen sammanhållning. Så är det också med din simträning.
Så ta kontroll över simträningen och styr upp den med starttider. Och lär dig läsa klockan - den i simhallen alltså.
Lycka till!
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2024 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify