Hårda intervaller efter tävling - ett succérecept?

Hårda, lång intervaller direkt efter tävling. Hur kul låter det? Inte så jättekul kanske. Och speciellt inte om man just slagit nytt nationsrekord. Men det är precis vad tränaren Alberto Salazar ”tvingar” sin adept Galen Rupp att göra. 

Det går bra för amerikanen Galen Rupp på löparbanaorna just nu. Den 16 januari slog han nytt amerikanskt inomhusrekord på 5 000 meter med tiden 13.07.00. Och nu en dryg vecka senare har han slagit nytt amerikanskt inomhusrekord på 2 mile genom att kapa Bernard Lagats tid från förra året med lite drygt två sekunder och korsa mållinjen på 8.07.41. Med den tiden har han den sjätte snabbaste tiden i världen någonsin, med knappt tre sekunder kvar till Kenenisa Bekeles världsrekord 8.04.35.

Galen Rupps tränare, den gamla storlöparen Alberto Salazar, räknas idag om en av världens bästa löptränare och använder sig av metoder som kanske inte alla gör. Att han är en stor vän av skivstångsträning har skrivit tidigare om. Där är ju britten Mo Farah ett bra exempel När han flyttade till Salazars träninggrupp i Oregon, USA, fick han köra en hel del tung träning med olympiska lyft, något som tog hon från bra till bäst, men två guld på OS 2012 (då Galen Rupp var tvåa på 10 000 meter) och samma sak på VM förra året. 

Att låta sina adepter köra hårda intervaller efter tävlingar är ett annat lite ovanligt träningsrecept. Efter att Galen Rupp skrivit autografer i ca 15 minuter fick han springa 5 x 1 mile med 400 meter joggvila. Hur fort han sprang sina intervaller?Jo.....

Trumvirvel.......

4.21, 4.20, 4.20, 4.16 och 4.01.

Och nu en uppmaning. Pröva inte det här själv. Eller rättare sagt, du gör naturligtvis som du vill, men är man inte på Galen Rupps nivå är det här i princip som att be om skador. Det är man ser tider som det här som man verkligen förstår vilken nivå elitlöparna befinner sig på. Typ Freak-show-nivå.

Video: Här kan du se en intervju med Alberto Salazar direkt efter rekordnoteringen på 2 mile

Fotnot: 1 mile = 1 609 meter.
Tommy Sollén
Tommy Sollén

FörfattareKommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.