Lelle och Carro satsar på att kvala till VM-finalen på Maui

2014 mars 18

Ett par som vill till Maui: Lelle Moberg och Carro Holmqvist.

Det kommer antagligen bli en hel del svenskar som via framskjutna placeringar i de olika åldersklasserna lyckas kvala till sig en plats till XTERRA-VM-finalen på Maui. Två som har en bra chans är Lelle Moberg, SPIF Triathlon, och Carolin Holmqvist, Stockholm Multisport.

- Det känns både spännande och kul att få testa på en ny tävlingsform i sommar. På XTERRA Sweden är min målsättning att få vara med och slåss bland de bästa. Hur realistisk den målsättningen är får vi se först den 13:e juli, säger Lelle, som förutom XTERRA har Norseman och Ö till Ö, två av världens tuffaste och vackraste tävlingar, som huvudmål för året.

Han har tidigare vunnit Ö till Ö och kommit femma i Norseman.

Lelle på mountainbike.

- Simningen och löpningen på XTERRA kommer passa mig, men jag har fortfarande mycket träning kvar på cyklingen för att kunna känna mig trygg på de tekniska partierna konstaterar Lelle.

För Carolin Holmqvist innebär XTERRA att hon för första gången satsar solo, efter många års framgångsrikt tävlande inom multisport/adventure racing.

- För mig blir framförallt simningen och de korta distanserna i sig en utmaning. Det krävs en helt annan fart än på tävlingar som pågår 24 timmar eller mer. Det ska bli väldigt roligt och formen börjar sparkas igång så smått!

Carolins säsong startar i april med en 4-dagars etapptävling i Kina, Wenzhou Challenge, där hon är med i ett handplockat lag bestående bland annat av pojkvännen Lelle Moberg.

- Den tävlingen är inget huvudmål, även om vi alltid satsar på seger när startskottet går, utan kommer främst att bli en spännande upplevelse! Sedan blir det XTERRA-premiär i Spanien i slutet av maj, mest för att känna på tävlingsformen och hitta en taktik till XTERRA i Stockholm, berättar Carro och fortsätter:

Carro firar segern i Haglöf Åre Extreme Challenge 2013.

- Mellan Xterra-tävlingarna kommer ett av mina huvudmål; att försvara segern i Haglöf Åre Extreme Challenge. Åre är också en snabb tävling med paddling, terränglöpning och mtb, så jag hoppas att träningen för det kommer gå hand i hand med XTERRA. Utom paddlingen istället för simningen då... Men det finns ju många träningstimmar på ett dygn!

 

41 PLATSER TILL MAUI

När XTERRA får svensk premiär med tävlingarna 13 juli vid Hellasgården i Stockholm, innebär det också att många kommer att få chansen att kvala till VM-finalen på Maui 26 oktober. 41 platser totalt till denna den globala off-road triathloncirkusens final finns att kämpa om för de bästa i varje åldersklass. Och då ska man komma ihåg att antalet deltagare i denna tävling är betydligt mer begränsat än i exempelvis Ironman Kalmar. Så det är relativt sett lättare att få en plats till Hawaii från Hellasgården än från Kalmar.

2013 lyckades ju svensken Martin Flinta med konststycket att vinna ”The Double”, alltså få bästa sammanlagda tid för VM-finalen för Ironman på Kona och sedan VM-finalen på off-road-triathlon XTERRA på grannön Maui strax därefter. I år lär det bli fler där.

Slots till Hawaii kan man få om man lyckas bra på den normala XTERRA-distansen, det vill säga 1 500 m simning, 30 km MTB och 10 km trailrun (vilket betyder två varv per disciplin på banan). Men många kommer säkert att prova på den utmanande terrängen på halva distansen (ett varv) istället, genom att ställa upp i XTERRA Sprint samma dag. Bara för att få njuta av utmaningen, naturen och terrängen - utan tanke på Maui eller prispengar.

Den utmanande banan har satts av Micke Hanell, Stockholm Multisport och Team Snabbare. I skogarna runt Hellasgården kommer det att cyklas och springas och hoppas och nästan klättras för att ta sig runt. Inte många kommer att kunna cykla hela banan, utan de flesta kommer att få leda eller bära cykeln vissa korta extra svåra och tunga delar. Cykelvarvet består av drygt 5 km grusväg, drygt 3 km större stig, ca 3 km lätt tekniskt, 2 km medel tekniskt och 1,5 km tuffare tekniskt.

 

TRÄNINGSEVENT FÖR DIG SOM VILL PROVA PÅ

Löpningen går runt Källtorpssjön, upp på höjderna på andra sidan sjön sett från Hellasgården där start-, växlings- och målområde är. Team Snabbare kommer som svensk arrangörspartner till danska Running 26 at anordna träningsevent inför premiärtävlingen, precis som mani flera år gjort inför World Triathlon Stockholm. Så den som vill kommer att kunna träna på banorna och lära sig mer om det speciella med XTERRA-formatet, i god tid innan tävlingen.

En del internationella storheter lär dyka upp på tävlingen, för det gör det på alla officiella XTERRA-tävlingar. En av sportens största, Dan Hugo, kommer exempelvis att sätta nivån på herrklassen vid Hellasgården 13 juli extremt högt. Senaste veckorna har han vunnit såväl XTERRA South Africa som XTERRA Philippines. Runt 100 000 kronorna i prispengar finns i proffsklasserna.Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.