Varför är simning som sex?

2014 maj 19

Detta är inlägg #2 i Tommy Solléns bloggserie ”Från rökande soffpotatis till rykande het triathlet” inför Vattenfall World Triathlon Stockholm 2014. Se alla inlägg här

 

Jag googlade efter lite simskämt och hittade detta:
Q: Why is swimming like sex? 
A: When it's good, it's really, really good. And when it's bad.....it's still pretty good. 

Sånt skitsnack!
Simning är en hopplös jävla utmattande kamp för överlevnad mot en oformlig fiende som försöker dränka en!
Ja, det tyckte jag iaf förut. Nu äntligen börjar det vända till något mer positivt...

Fram till 2011 var mina simkunskaper begränsade till att sprattla som en groda med huvudet ovanför vattnet. Alltid huvudet ovanför vattnet! Jag har traumatiska minnen från diverse rutschkanor som barn som alltid involverade blundande ögon, kallsup, vatten i näsan och panikartat sprattlande för att få upp huvudet över vattnet igen. 

2011, då 33 år gammal, bestämde jag mig för att ändra på detta. Jag tog en privatlektion med ett enda syfte: att kunna ha huvudet under vattnet. Alla som har kunnat simma sedan barnsben tycker det låter knäppt men det är inte så lätt att lära sig i vuxen ålder faktiskt. Att andas ut under vatten var ju nästa tröskel! Men efter en timme med en coach och ett par övningspass själv (koka kaffe!) så fick jag det att funka och då öppnade sig en hel värld av möjligheter under vattnet!
Jag började ta simmärken för att hålla motivationen uppe :)

 

 

Jag YouTubade simteknik för bröstsim och övade. Jag fick lite crawlinstruktioner av en snubbe och simmade snart mina första hela längder crawl.

På den tiden, mars 2012, såg det ut så här när jag simmade:

Sedan dess har jag fortsatt i egen takt utan några speciella mål. Det har gått sådär kan man väl säga. Inga mål = inga framsteg, nästan.
Redan vid videotillfället ovan visste jag att vattenläget var horribelt. Jag gick upp alldeles för högt med huvudet. Draget hade ingen teknik alls.

Efter en simanalys med Micke Rosén hade han detta att säga om mitt vattenläge: ”Det är bland de sämsta jag har sett av de simmare som kan simma dugligt.” Peppande! ;) Jag fick ett par bra tips dock. Jag korsade bl.a. mina armar för mycket framför mig så jag började foka på en bredare isättning

Nu är jag ju adept i Team Snabbares coachingprogram och nu gör jag dramatiska framsteg varje vecka. Det är hur kul som helst!

Min coaching började på Mallis. Då filmade min coach Ulf Hausmann mig med en GoPro-kamera. Nu har jag ju redan kommit ännu längre i tekniken men i april i år såg det alltså ut så här:
(obs, kameran är sned! Mitt vattenläge är bättre än det ser ut. Hoppas jag ;))

Efter Mallis fokar jag mest på bra drag med underarmen, hög armbåge. Avslappnad återföring av armen. Håll ned huvudet. Andas ut mer avslappnat. Spreta inte så mycket med fingrarna. Lite smalare isättning av armarna.

Mitt senaste pass var igår söndag och då skrev jag så här på Runkeeper

”20 min teknik. 4x25 med fart! 20 sek vila. 100m teknik Superbra! Andningen funkade bättre än någonsin. Har börjar blåsa ut lite med munnen också när jag behöver. Fokade mycket på avslappnad återföring av arm. Nytt rekord i antal crawllängder under ett pass: 32st! :) *stolt* Snabba 25orna tog ca 23 sekunder styck. Är det bra?”

2013 gjorde jag simmet i en sprintstafett. Jag började crawla men bytte till bröstsim efter ca 200m. I år ska jag göra hela sprinten själv och simmet ska crawlas!

Nu för tiden när ett simpass inte går så bra… ja då är det ändå rätt skoj :)

 

 Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.