Ny triathlondräkt kan vara förbjuden

Att ha halvlånga ärmar på sin triathlondräkt eller -tröja är den senaste trenden för att vinna tid på tävling. Men enligt regelboken är en sådan förbjuden när det är simning utan våtdräkt som gäller. En som inte hade koll på det var trefaldige Hawaii-vinnaren Craig Alexander som i helgen diskads under Ironman Hawaii 70.3 av just den anledningen.

Det senaste året har det blivit allt mer populärt att tävla i triathlondräkt som även täcker axlar och en det mesta av överarmarna. Och när stjärnor som Craig Alexander och Luke McKenzie hade det på sig vid senaste Ironman Hawaii i oktober förra året ökade självklart intresset ännu mer. Tanken är att man helt enkelt blir lite mer aerodynamisk under cykelmomentet. Ärmarna skyddar det även mot solen som kan bli besvärande med sitt brännande under tävling, speciellt i varmare klimat. Men om det är en tävling där våtdräkt är förbjuden får man heller inte simma med en tävlingsdräkt som täcker axlar och överarmar.  I det svenska reglementet står också: ”Vid simning där våtdräkt inte får bäras får simdräkten inte täcka axlar till händer samt knä till tå.”

En som inte kände till regeln var alltså den australiske storstjärnan Craig Alexander som igår startade Ironman Hawaii 70.3 med den halvlångärmade dräkten på. Men då det var för varmt i vattnet för våtdräkt gäller regeln om att axlar och armar ska vara bara.  På Twitter kommenterar Craig Alexander det hela bland annat så här: “The irony is it wasn't great to swim in but unfortunately, I didn't have a sleeveless kit with me. As a pro athlete, I should know the rule.”

I Sverige är det här sällan ett problem då det arktiska klimatet väldigt sällan förbjuder våtdräkt. Men det kan ju bli varmt även på hemmaplan och om du planerar en tävlingsresa till varmare ort kan det vara bra att känna till regeln. 

Av rättighetsskäl kan vi inte visa en bild på Craig Alexanders dräkt. Men regerande svenska mästarinnan på långdistans Emma Graaf, i vitt, har en liknande modell som hon bland annat bar under Ironman Mallorca 70.3 för ett par veckor sedan. Foto: Team Snabbare.
Fredrik Zillén
Fredrik Zillén

FörfattareKommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.