Tredje gången gillt på Try Triathlon Sjöhistoriska

2014 juli 29

Detta är inlägg #3 i Tommy Solléns bloggserie ”Från rökande soffpotatis till rykande het triathlet” inför Vattenfall World Triathlon Stockholm 2014. Se alla inlägg här

Förra året var jag på plats och fotade och filmade lite. Det resulterade i den här lilla videon:

 

 

 

I år är jag alltså med som deltagare och ikväll blir det tredje gången som jag deltar i kvällsträningen på Try Triathlon vid Sjöhistoriska museet. Jag kan sammanfatta mina två tillfällen hittills ungefär så här:

Första gången på Try Triathlon Sjöhistoriska:

 • Shit vad mycket människor!
 • Och det är alla typer av människor! Alla åldrar, nybörjare och supermänniskor och alla kroppstyper - härligt!
 • Glad och förväntansfull atmosfär.
 • Bra dragningar av bland annat Pål Török, Fredrik Zillén och Micke Rosén.
 • Simningen - SHIT VAD MYCKET MÄNNISKOR! Trängsel, hög puls, lade mig för långt bak, crawlar rakt in i en vägg av bröstsimmare efter 75 meter. Försöker komma förbi. Ännu mer trångt. Sparkad på kinden. Slagen i huvudet. Panik. Bröstsimmar resten och känner mig så besviken att jag funderar på att bryta helt. Ja varför inte skita i hela Stockholm Triathlon faktiskt? Om jag nu inte ens kan crawla distansen liksom, why bother!? *arg och besviken*
  Det som får mig att ändå genomföra simningen är att jag har lyckats dra med mig två vänner till årets triathlon och att lägga ned skulle kännas som ett svek. Det och min coach Ulf Hausmann. Vad skulle han säga? Det samtalet vill jag inte ha med en f.d. östtysk elitsimmare. Så jag svalde min ångest som en kallsup och bröstade hela vägen upp till land.
 • Cyklingen - swish jävlar vad fort och roligt det blev nu då! Rapar kallsupar i ett par kilometer men sen känns det skoj. Skapligt adrenalinpåslag man får under en sån här tävling. Ja för tro inte att du kan komma hit och bara testa lite växling och se hur det känns med ett träningspass i grupp. Nej, här blir det tävling på riktigt vare sig du vill eller inte. Till och med jag - mannen med de minsta tävlingshornen i pannan i världen blir supertaggad här! 
  Det känns som att cyklingen är min grej. Iaf min bästa grej av dessa tre grenar. Jag pressar på och tar ett gäng placeringar.
 • Löpningen - världens längsta jävla 1+km till brofästet. Jag är långsam nog som det är i löpning men här kändes det knappt som att jag rörde på mig. Jag tog det superlugnt och fick ned pulsen lite mot slutet så jag kunde ha gett mycket mer. Spurtade iaf fint mot slutet som synes i den här videon som Fredrik Zillén filmade: (03:15 in i filmen)  Jag var knappast ensam om det heller. Det blir liksom lätt så när Fredrik Zillén springer med en och skriker på en att öka ;)
  Btw jag måste nog gå en löpkurs med honom...

 

 

Jag gick i mål på 41:40

Andra gången på Try Triathlon Sjöhistoriska:

 • Shit vad mycket människor! ;)
 • Simningen - nu var jag lite mer förberedd. Jag startade längre fram och fick mest kämpa med andra crawlare. Intressant känsla att bli dragen och knuffad i benen. Ännu mer intressant känsla att inse att jag själv började trycka bort andras ben i mina armtag. Men även här blev det till slut för tjockt vid bojen, panik sätter in och jag får börja brösta. Återhämtar mig inte riktigt så jag bröstar resten igen. Dock inte lika ledsen denna gång. Jag hade faktiskt bra fart ändå. Synd att anstränga benen så mycket kanske...
 • Cyklingen - börjar starkt men känner att jag tappar energi eller lust mot slutet. Dels kanske för att jag låg ensam och hade ingen att kämpa mot. Tappade lite suget kanske...
 • Löpningen - kändes lite bättre nu när jag vet hur jobbigt denna lilla sträcka kändes förra gången. Tog det lugnt igen. Tar väl i mer på tävlingsdagen ;)
 • Målgång på 38:50 - nästan tre minuters förbättring! :)

Växlingen då? Det är inte så lätt som man tror och man är i ett ganska konstigt adrenalinfluffigt moln med stirrig blick. Första gången hade jag problem med mitt långa hår. Jag hade satt upp det i värsta samurajtofsen rakt upp vilket är jättebra för simmössan. Mindre bra för cykelhjälmen... måste ta ur tofsen i växlingsområdet och trassla med håret...
Andra gången hade jag håret i en fläta - mycket bättre! Men då råkade jag ta på mig löpskorna när jag skulle cykla... Ikväll tänkte jag faktiskt testa utan strumpor och börja med skorna fastsatta i pedalerna. Det blir spännande!

Ok avslutningsvis så vill jag ärligt säga att Try Triathlon Sjöhistoriska är det bästa sedan skivat bröd! Seriöst. Särskilt om du är nybörjare. Att för första gången på tävlingsdagen känna på trängseln i vattnet, stressen i växlingen och alla grenarna efter varandra, det skulle inte kännas bra.

Så gör dig själv en tjänst; Try Triathlon vid Sjöhistoriska museet. Det pågår varje tisdagskväll fram till tävlingen och det är ju t.o.m. gratis. Ses ikväll! :)Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.