Jesper och Sara, Mantra och SCT finalfavoriter

21 mars 2015 koras de första svenska mästarna i inomhustriathlon - både individuellt och i lag. Det sker på Actic Sydpoolen i Södertälje. Förutom äran står både en hel del pengar och fina priser på spel. Just nu är Mantra Sport och SCT favoriter inför lagfinaltävlingarna. För dig som vill vara med då finns tre deltävlingar kvar för att kvala in från.

Totalt kommer 32 damer och lika många herrar att kunna tävla under finaldagen. De tre deltävlingarna som återstår är:

 • 7 februari: Actic Högdalen, Stockholm - max 24 startande (bara ett par platser finns kvar i skrivande stund)
 • 21 februari: Simhallsbadet, Halmstad - max 30 startande
 • 7 mars: Actic Helsingborg - max 30 startande

Direktkvalificerade till finalen, genom segrar i tidigare deltävlingar, är dessa 14 triathleter från totalt 9 olika klubbar:

DAMER

 • Christina Hultman, Mantra Sport
 • Helen Wesström, Lidingö Triathlon
 • Lotta Reimertz, Actic Lund
 • Diane Sadic, Stockholm City Triathlon
 • Jonna Hedbys, Halmstads Triathleterna
 • Jenni Nilsson, Mantra Sport
 • Sara Asp, Terrible Tuesdays Triathlon Club

HERRAR

 • Donato Campanini, Stockholm City Triathlon
 • Peter Schröder, Stockholm City Triathlon
 • Patrik Malmquist, IFK Helsingborg
 • Jonas Lerneteg, Stockholm City Triathlon
 • Anders Engström, Team Triathlon & Multisport
 • Oskar Djärv, Mantra Sport
 • Jesper Svensson, Uddevalla CK Triathlon

Individuellt har Sara Asp, Terrible Tuesdays Triathlon Club, och Jesper Svensson, Uddevalla CK Triathlon, haft de bästa tiderna i någon av deltävlingarna och är just nu favoriter individuellt. Men det är svårt att jämföra tävlingar med varandra även om delsträckorna är desamma, för växlingssträckorna är det inte. Och är man i en betryggande ledning så behöver man ju inte ta ut max, även om vissa har gjort det ändå. För ett väldigt bra kvalitetspass är det i vilket fall.

När det gäller lagtävlingen har Stockholm City Triathlon fyra direktkvalificerade till finalen och dessutom ett helt koppel som ligger bra till för att kvala in dit. Mantra Sport har tre direktkvalificerade till finalen. Här ser du ställningen i poängtävlingen inför de tre sista deltävlingarna.

Så avgörs SM individuellt och i lag

Finalen avgörs precis som deltävlingarna först i försöksheat och sedan finalheat. Men till skillnad från i deltävlingarna startar herrarna i två egna försöksheat, med 16 deltagare var. Och damerna gör likadant, med lika många deltagare. Så totalt kommer 32 herrar och 32 damer att kunna få starta under finaldagen.

Från respektive försöktsheat går de 6 första till final. Därtill de 4 bästa tiderna när försöksheaten räknas samman. Totalt kommer 16 herrar och 16 damer att tävla i respektive finalheat. Inga B-finaler körs. Ettan i finalen vinner SM-guld, tvåan får silver osv. Bland dem som inte tog sig till finalheatet avgör tiden i försöksheatet SM-placeringen.

Prispengar och fina priser delas ut under finalerna. T ex:

 • Totalt 20 000 kr i prispengar i damklassen - 10 000 kr till segraren, 5 000 kr till tvåan, 2 500 kr till trean, 1 500 kr till fyran, 1 000 kr till femman.

 • Totalt 20 000 kr i prispengar i herrklassen - 10 000 kr till segraren, 5 000 kr till tvåan, 2 500 kr till trean, 1 500 kr till fyran, 1 000 kr till femman.

 • Träningskort på Actic till de fem bästa damerna, de fem bästa herrarna, de fem bästa kvinnliga studenterna samt de fem bästa manliga studenterna.

 • Totalt bästa poäng inför finalen i dam- respektive herrklass kommer att få varsin av Heads finaste tävlingdräkt, Black Marlin.

Det är ju trots allt triathlon och efter finalen väntar utesäsongen.

Dessutom kommer att antal andra priser att delas ut från tävlingens sponsorer, bland vilka märks Actic, Aquarapid, Head, Nutramino, Nutrixxion, Team Snabbare, Telge Rehab & Tri World.

Den klubb som får bästa totalpoäng blir Svenska Mästare i inomhustriathlon för klubblag 2015. Medaljer till guld-, silver- och bronslagen delas ut i såväl dam- som herrklass. Poängen som avgör lag-SM fördelas så här: 32 poäng till den klubb vars medlem vinner finalen, 31 till tvåan, 30 till trean osv. Vid lika poäng vinner det lag vars deltagare vann finalen. Likadant i både dam- och herrklasserna.

Så kvalar du in till finalen

Du kvalificerar dig till SM-finalen genom att vinna en deltävling (eller i alla fall komma först av dem som ännu inte kvalat via annan tävling) eller samla ihop tillräckligt med poäng för att ta dig dit ändå. 10 kvaltävlingar avgörs, alltså kommer 10 tjejer och 10 killar att kvala in till den individuella finalen enligt det första kriteriet ovan.

Övriga 22 damplatser och 22 herrplatser i SM-finalentävlingarna 21 mars tas av dem med mest poäng efter den sista deltävlingen. Fram till dess kan man alltså plocka poäng för att kvala in till finalen.

Poäng i deltävlingarna ges enligt följande:

1 poäng för deltagande

2 poäng för 3:e bästa dam respektive herre i B-finalen

3 poäng för 2:a bästa dam respektive herre i B-finalen

4 poäng för bästa dam respektive herre i B-finalen

5 poäng för den som kommer sist i herrarnas respektive damernas A-final

6 poäng för den som kommer näst sist osv (vad 1:an i A-finalen får beror alltså på hur många som får plats i respektive deltävlings finalheat - och det framgår av tävlingskalendern).
Pål Török
Pål Török

FörfattareKommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.