Sydafrika - träningsresan med extra allt

2015 mars 01

Sydafrika visade sina bästa sidor för oss som åkte med på Team Snabbares och Tri Worlds träningsresa till Stellenbosch/Kapstaden. Här är en reseberättelse i få ord och många bilder.

De flesta toppade resan med en safari som avslutning, och var då borta 13-26 februari. Övriga två dagar kortare. Efter resan dit och incheckningen på Stellenbosch Academy of Sports där vi (och diverse rugby-, sim- och triathlonlandslag) bodde, blev det lite uppmjukande yoga. Och genomgång av programmet för resan. Här hotellet:

Nästa dag började med morgonsimning innan frukost, i en av de fantastiska poolerna i närheten av Stellenbosch Academy of Sports. Denna morgon var simningen vid Paul Roos Gymnasium. Inspirerande utsikt.

Efter att ha provat ut våra hyrcyklar tog vi därefter transfer till Simon's Town första hela träningsdagen, för cykling på Kaphalvön (där världens största cykeltävling går av stapeln varje år).

Vi kollade först in pingvinerna, och cyklade därefter i samlad trupp en bit innan vi delade upp oss i olika grupper.

En grupp drog till Godahoppsuppden och tillbaks för att få ett längre pass i lite högre fart.

Övriga njöt desto mer av utsikten på vägen.

Efter fantastisk lunch - grillad tonfisk för de flesta - samlade grupperna ihop sig framåt Chapman's Peak Drive, kanske världens vackraste cykelväg.

Team Snabbares Pål Török har cyklat på många vägar, men Chapman's Peak Drive tar priset.

 

Många bilder blev det under pausen på toppen.

På morgnarna var det antingen simning eller yoga. Här yoga.

Träningsdag två återvände vi till Kapstadens omedelbara närhet. Nu för klättring, vandring och terränglöpning uppför och nerför Table Mountain. Vi delade upp oss i olika grupper, så alla kunde ta det i sin takt. Enkelt var det inte för någon. Här gruppen som tog den svåraste vägen upp.

På vissa ställen fanns kedjor eller handtag att hålla sig i. På andra ställen inget alls.

Man kunde ju också ha tagit linbanan, som du ser i bakgrunden. Vandringen/klättringen/löpningen upp tog 2,5 timmar.

På toppen blev det fika och sedan klättring, vandring och löpning ner till Camps Bay.

Sydafrikas nationalblomma Protean kan ses i många varianter.

Efter en hel dags klättring, vandring och löpning kom vi till slut fram till Camps Bay för ett dopp.

Efter den svindlande inledningen blev det lite lugnare dag tre. Lugn cykling ner till indiska oceanen och strandbad i Strand.

Därefter cyklade vi upp till Lourensford Estate för lunch och vinprovning. Och blev hämtade med buss för skjuts hem. Många goda viner provades och många köpte med sig hem också. Mycket trevligt!

Trots vinprovningen var alla glada och pigga till morgonens simning dagen efter, nu i den fantastiska anläggningen Coetzenburg Stadium. Också den på gångavstånd från hotellet. På den intilliggande friidrottsanläggningen var det full fart redan före klockan sju på morgonen med tävlingar och entusiastiskt hejande publik. Efter simningen promenad hem i 25 graders värme mot frukost på hotellet. Det blev många simpass totalt under tiden i Sydafrika och alla deltagare fick också en filmad simanalys.

Förmiddagen aktivitet bestod i löpteknikkurs och löpanalys, under ledning av Marika Török. Mycket uppskattat.

På eftermiddagen cyklade vi upp till en fantastisk vingård, ägd av diamantmagnaten Graff.

Fantastiska och inspirerande omgivningar. Vi provsmakade några druvor, både i fast och flytande form.

Ulf och Johan tycker att livet är rätt ok.

Nästa dag var det dags för mountainbike i Bottelary Hills, ett av de fantastiska trailområdena runt Stellenbosch. Många varianter möjliga, vi hann bara provsmaka. 

Fantastiska single tracks som utmanade både uppför och nedför.

Även här provsmakade vi vindruvor, här Chardonnay. Oväntat söta och goda.

Efter några timmar i sadeln är det dags för finfika. Som alltid på vingårdarna är det både extremt gott och mycket prisvärt.

Nästa dag var det dags för en tripp in till Kapstaden. Först på programmet: kanot. Vi såg både sälar och en val! 

 

Efter lunch och vandring i Kapstaden stod lite shopping och fika och slutligen middag i Waterfront på programmet.

Hanna hoppade förtjänstfullt in och pryade lite under ett av dansuppträdandena, när vi ändå var på plats.

Fantastisk mat och gott vin. Igen.

Sydafrika är ett land med stora kontraster. Lördagen den 21 februari fick vi verkligen vara med om två helt olika saker, och båda gjorde rejäla avtryck.

Först upp tidigt för transport till Grabouw och deltagande i världens största XTERRA, alltså off-road triathlon. Vi körde Lite-varianten som är både lite kortare och snällare än den som gick dagen efter, eftersom många var nybörjare på MTB. Detta var verkligen ett fantastiskt kul och inspirerande event som riktigt kokade av positiv energi.

"Xterra is all about connecting to nature instead of your iPad" som Trey Garman från Xterras moderorganisation på Hawaii sa under eventet.

Regerande mästaren och Sverigebekantingen (deltog i XTERRA Sweden i somras) Dan Hugo höll tal till deltagarna innan start.

 

Tävlingen var samtidigt uttagning till Sydafrikanska juniorlandslaget, så många supersnabba var med, vid sidan av alla glada entusiastiska nybörjare och alla däremellan.

Cyklingen gick rätt mycket på skönt svängande single track, men även bredare grusvägar och skogsvägar. Mycket uppför och nerför, men aldrig farligt. Bara roligt. Och jobbigt!

Löpningen gick i fantastisk terräng den också. Vi fick vada över en mindre flod, ta oss igenom ett träsk och springa uppför och nerför mest hela tiden annars. Utom på slutet då det gick i lös sand intill dammen där simningen gick, sista kilometern in mot tävlingsområdet. Till slut kom vi alla i mål, mycket nöjda!

...och fick våra medaljer.

Efter tävlingen bar det av till Kapstadens största township, Khayelitsha, med 1,6 miljoner invånare i mestadels enkla plåtskjul. Många vita sydafrikaner är fortfarande rädda för att åka hit. Vi ville dock träffa folk som bor här, se på positiva exempel, ge konkret hjälp och lära oss mer.

Så vi hade bestämt träff med Loyiso Damoyi, inflyttad som ung till Khayelitsha och nu en av många förgrundsgestalter för den positiva utveckling som kontinenten och landet i stort är inne i. I takt med att fler får el och vatten frigörs tid för att kunna ta ett jobb, försörja sig och skapa sin egen framtid. Loyiso berättade sitt livs historia och bjöd in oss att träffa hans familj (som bjöd på mat) och det afterschool program med dans, musik och teater som han startat (som bjöd på dansuppvisning) för att barn och ungdomar ska få bättre förebilder och alternativ än gängvåld, droger och kriminalitet. Vi bjöds på en känslomässig berg-och-dalbana med många starka möten, skratt och gråt om vartannat, som vi nog aldrig kommer att glömma!

Berättelserna, frågorna och diskussionerna handlade bland annat om religion, ras, initieringsriter (Loyiso blev av med halva lillfingret som barn, som alla andra i hans situation), omskärelse, kärlek, frihet, familj, trygghet, lojalitet och framtid.

Vilken styrka det finns hos dessa människor, och vilken ubuntu (afrikansk etisk och humanistisk filosofi som fokuserar på människors lojalitet och relation med varandra). Vi har mycket materiellt som de saknar. Men de har också mycket som vi förlorat i vårt moderna, individualistiska och materialistiska samhälle.

Här en fantastiskt god lunch township style, i skjulet där Loyiso växte upp.

För många i närområdet var vi minst lika spännande som de var för oss.

Kul att få se sig själv i telefonen.

Hemma hos Loyiso. Han provade att bo på en fin adress inne i Kapstaden, men kände sig inte hemma. Så han flyttade tillbaks till Khayelitsha igen, och jobbar nu med att få fler att bidra till att folk där får det bättre. Och så sparar han för att ha råd att gifta sig.

Standarden i kåkstaden uppgraderas varje år. Många har nu el, vatten och murade små hus. Men de flesta har enklare standard. Fyra familjer delar ofta på en bajamaja/toalett med latrintunna.

Hårfrisör, township style.

Affären på hörnet.

Team Snabbares ledare Pål Török fick snabbt tre kompisar i kåkstaden: LUKHO, ANELE och MADODA. Gladast i hela Khayelitsha?

Nästa dag var det åter yoga på morgonen, och dags att reflektera lite. Här huvudstående.

 

Därefter bar det av till mountainbike- och trailparadiset Jonkershoek, för inspirerande cykling och även lite teknikövningar i mountainbike. Och härlig fika för träningsresenärer som började känna sig rätt slitna vid det här laget.

 

På kvällen var det avslutningsmiddag i Stellenbosch. Maten och vinet här är definitivt värt ett besök bara det!

Ulf Hansens berättelser om sin ungdoms snusrus drog många skratt.

Hur stämningen var? Ja, återigen säger väl en bild mer än tusen ord. Här från fotoautomaten i ett köpcentrum i Stellenbosch.

De som skulle även på safari (de flesta) åkte sedan till Johannesburg och vidare till Mabula Game Lodge. Övriga åkte hem till Sverige. En favorit på safariturerna (både i gryning och i skymning, samt även ridande på dagen) var vårtsvinen (Pumba för er som sett Lejonkungen på bio).

Vi såg också Kapbufflar, en massa antiloper och bockar, zebror, giraffer, flodhästar, krokodiler, noshörningar, elefanter och lejon. Och en massa annat. En fantastisk upplevelse att få se och vara nära naturens vilda skönhet, här i mänsklighetens vagga!

Relaterade länkar

Kommande träningsresor med Team Snabbare och Tri World, som redan nu går att boka:

Framtida träningsresor med Team Snabbare och Tri World, som ännu inte går att boka, kommer att gå i vinter till

  • Thailand (yoga och simfokus, men även lite MTB, vandringar och upplevelser)
  • Sydafrika (ny favorit i repris, fast ännu bättre)

XTERRA Sweden (med inspiration från XTERRA Sydafrika), vid Hellasgården, Stockholm

 Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.