"Kan knappt vänta tills anmälan för 2016 öppnar!"

2015 maj 30

De extremt nöjda och återkommande träningsresenärerna skriver omdömen om Tri Mallorca som "7 dagars barnkalas", "Har inte träffat någon som inte är nöjd", "Överträffade mina förväntningar med råge, nästa år blir det två veckor", "En resa för alla oavsett mål/träningsnivå. Jag känner att jag gått från nybörjare till lite mer erfaren på 1vecka.", "Prestigelös träning och alla inkluderades." och "Bättre träningsresa går helt enkelt inte att få.".
Så hur är det då att vara med på en sådan resa? Här är en rapport med många bilder (foto: Gunnar Eld om inget annat anges) och lite text från den sista av vårens Tri Mallorca-veckor. 

En av höjdpunkterna: på toppen av Puig Mayor, under Stora Bergsturen. Efter att ha bussats iväg cyklar gänget, uppdelade i fartgrupper, hela bergskedjan hem till Viva Blue i Playa de Muro - blir mellan 12 och 14,5 mils bergscykling. En heldag. Den längre varianten för dem som passar på att cykla nerför och uppför episka serpentinerna till/från Sa Calobra också, när de ändå "är där". Näring från samarbetspartners Nutrixxion/FeelAlive och Maxim väntar också på deltagarna under turen, vilket uppskattas eftersom det lätt blir lite tomt i tanken hos en del trots fikastopp i Soller och "Coma café" under den nya dragningen av bergsturen i år.

Bergslöpning/bergsvandring till toppen Talaia d'Alcudia, och vuxenpoolen på hotellet är några helt andra höjdpunkter. Foto: Tri Mallorca-gänget.

 

Samma koncept som för Stora Bergsturen Cykel tillämpas även för simning. Men då går bussturen bara med till Port d'Alcudia och så simmar man 4 km tillbaks igen. Ovan glada förväntansfulla simmare i luckan mellan buss dit och simning tillbaks. Nedan bussturen (ja, lokalbefolkningen stirrar en del på våtdräktsresenärerna) och lite avbad och firande. Samarbetspartnern Head sponsrade bl a med våtdräktspannband under påskveckan av Tri Mallorca, då det var lite friskare i vattnet än när denna bild togs i maj.

Team Snabbares och Tri Worlds träningsresor världen runt är mycket uppskattade och populära. Deltagarna ger alla delar i resan till Mallorca över 4 i betyg i snitt, på en femgradig skala. Helheten samt Stämningen/trivseln får båda 4,74 i snittbetyg. Det är antagligen en del av förklaringen till framgången. Deltagarna trivs med ledarna, sällskapet, omgivningarna och programmet. De tränar inte bara. Det kan man ju göra hemma. Det verkar som Team Snabbares ledord "Inspiration, Kunskap och Utveckling" har etsats in i resornas själ.

Eller som ett omdöme var efter resan: "Maxat träningsutbud, toppenbra ledare, utmärkt hotell med riktigt bra mat. Oavsett om du tillhör eliten eller är nybörjare får du ut allt du kan önska, och massor med härliga nya vänner på köpet. Skön o glad stämning, träningsförutsättningarna perfekta.".

Ett annat svar på den uppföljande enkäten efter resan var: "En oförglömlig träningsresa med fantastiska, inspirerande och kunniga ledare!"


Några av ledarna under sista veckan våren 2015, under ett ledarmöte. Trivsel smittar. Totalt fanns närmare 30 ledare på plats under vårens Tri Mallorca, alla med samma inbjudande och peppande grundinställning, men med kompletterande profiler. Precis som deltagarna finns här både elit (flera regerande svenska mästare), de som mer nyligen har börjat träna triathlon men har extra bra ledaregenskaper, ett gäng gamla cykelrävar "som kan varenda fik på Mallis" och till och med läkare och naprapater.

Dagarna hålls ihop av några enkla rutiner. Varje dag inleds med morgonträning innan den gemensamma frukostbuffén. Om man inte vill ta sovmorgon, vilket deltagarna uppmanas att göra ibland. Väldigt få tränar för lite och vilar för mycket under en sån här träningsresa. Man kan simma, yoga eller jogga på stranden på morgonen. 

Så här ser det ut under avslappningen efter morgonyogan. Innan frukostbuffén. Att möta soluppgången på detta sätt gör en redo för en ny dag.

Till frukost har gruppen, på 60-80 personer, en egen avdelning i matsalen. Kockar lagar omeletter med det man vill ha i. Det finns drösvis med färsk frukt och färskpressade juicer att välja bland för att släcka törsten. Espresson ingår också så klart. En massa annat gott och nyttigt (allt från havregrynsgröt till cava) kan man också få sig till livs. OK cava är inte nyttigt, men ibland gott. Våfflor och pannkakor med färska bär, grädde eller choklad på kvalar kanske in i samma kategori. 

 

 

Sedan är det träningsaktiviter hela dagen för den som vill. Så mycket att man inte kan vara med på allt, för en hel del går parallellt. Det finns kurser, workshops, teknikträningar med kunniga ledare som ger individuell feedback. Och det finns en massa träning man blir trött av. I vacker miljö och i trevligt sällskap. Klockan 17 är det någon form av yoga, t ex triathlon yoga eller core yoga. 

 

Efter det är det gemensamt infomöte där alla får dela med sig av hur deras dag har varit och där man planerar och diskuterar vad som står på programmet imorgon. Sånt skapar sammanhållning och gör att fler lär känna varandra. Foto: Peter Ståhl. 

 

På kvällarna är det varannan dag gemensam middagsbuffé med fantastiskt bra mat, och varannan dag fritt val. En del äter då med familjen (en del har barn med sig) i lägenheten (som har pentry och matplats och balkong), en del gör utflykter själva eller i mindre grupper, och många samlas i lobbyn för att gå ut till någon av de närliggande restaurangerna ihop - i lite olika konstellationer varje gång.

Fokus är ju på träningen, och att utvecklas och må bra. Att komma hem gladare, brunare och starkare. 

Det finns tid både att slipa sin löpteknik en hel del samt prata med duktiga löpcoacher. Två av dem är på bild ovan (nere tv) - Tina Åström och Ullis Eriksson. Man kan springa intervallpass och man kan springa inspirationspass i bergen t ex. 

 

De flesta träningstimmarna för de flesta deltagarna tillbringas ändå på cykelsadeln. Att kämpa och få lön för mödan. Att få njuta och att utvecklas. Att få goda vänner. Allt i ett landskap som tar andan ur en lika ofta som träningen i sig.

Det är en speciell känsla att komma upp för Puig Mayor, eller för Sa Calobra. Eller hela vägen ut till fyren på Formentor (dit vägen ut är finare än på många decennier). Dessa långa cykeldagar i fantastisk bergsmiljö sätter sin prägel på resan för många.

Krister "Triathlongubben" Skoglunds vad, samt Björns och Cecilias gemensamma cykling uppför Puig Mayor.

Yoga och ibland även annan funktionell träning erbjuds varje dag, ofta flera gånger om dagen. Passen är mycket välbesökta och uppskattade.  

Yoga för triathleter kompletterar den annars rätt slitsamma mängdträningen perfekt. Korta höftböjare blir långa. Träningsstressade kroppar blir avslappnade. Och samtidigt väcks kroppsmedvetenhet, rumpmuskler och bålmuskler till liv - för att kunna användas även inom simningen, cyklingen och löpningen.

 

Här visar yogafröken Marika Török att hon kan själv också, på stranden nedanför hotellet, där även morgonyogan hålls. Övriga yogapass hålls oftast på gräsmattan vid hotellet.

Simningen var en av de delar som fungerade bättre än någonsin på årets Tri Mallorca, enligt deltagarna. Head coach Ulf Hausmann såg till att kvaliteten var hög och att simmarna fick individuell återkoppling och utvecklades under varje pass, oavsett om det gick av stapeln i hotellets superfina tävlingsbassäng eller i havet (det fanns oftast flera ledarledda pass om dagen). 

 

Tre tränare på kanten. Fr vänster: Simon Wahlström, Jens Mårtensson och Ulf Hausmann. Foto: Tri Mallorca-gänget.

 "Ja, idag tänkte jag att vi skulle öva på..." börjar coach Ulf i soluppgången.

Ibland kunde man få sig en filmad simanalys till middagsbuffén också. Foto: Tri Mallorca-gänget.

SwimRun-träning erbjöds också. Ingen frös.

Ännu en härlig dag i sadeln väntar. Uppställning varje morgon efter frukost vid cykelutfarten, direkt utanför det med dubbla säkerhetsgrindar bevakade och mycket välutrustade cykelgaraget på hotellet. Därinne fyller man på luft och vatten, får service, tvättar och låser fast sin cykel. Snabbt och smidigt alltihop.

 

Cyklingen på Mallorca är inte bara träning. Det är magiskt vackert också.

Ibland är det lugn körning och njuta av utsikten som gäller, ibland strukturerad belgisk kedja, åter igen tempointervaller. Man hinner med mycket på en vecka eller två.

Uppifrån vänster: Sa Calobra (Ormen), Simon Wahlström och Emma Graaf tankar under ett långpass, cykellunch i Orient, cykelmekarkurs med Jens Mårtensson och Cecilia Jessen, samt längst ner till höger: After bike. Foto: Tri Mallorca-gänget.

Löpningen sker ju också i ganska omväxlande, men väldigt sällan tråkiga omgivningar.

 

Bergslöpning i hissnande vacker och utmanande terräng. Här med Cecilia Jessen, Mikaela Persson och Malin Agestam. Foto: Tri Mallorca-gänget.

 

Efter löpning eller vandring under ett antal timmar, kommer man till slut fram till den sista klättringen ner till magiskt vackra viken Coll Baix, där många tog sig ett dopp innan löpning eller vandring till Alcudia stad. Ännu en höjdpunkt på årets Tri Mallorca.

I år var ett 30-tal av deltagarna sista vårveckan som var med och tävlade i Ironman 70.3 Mallorca. Det är en tradition, eftersom deltagare på Tri Mallorca gjort så ända sedan den första Ironmanstämplade tävlingen kom till ön. Helgen innan går också baleariska mästerskapen på olympisk distans, Mallorca Triathlon, på andra sidan ön i Colonia sant Jordi. Även den lockade som vanligt många deltagare från resan. Från den kan nämnas att Mikaela Persson, med även i år som ledare och regerande svensk mästarinna på just olympisk distans, kom på en fin tredjeplats i det starka internationella startfältet. Och många andra gjorde strålande lopp. Men allt det är en annan historia, liksom egentligen de många starka insatserna i IM 70.3 Mallorca. 

Men lite kan vi väl bjuda på av tävlingen även här. Vi kan t ex avslöja att det som vanligt var väldigt varmt, att Team Snabbares hejaklack var bäst och att det var väldigt kul att följa dem som tävlade. Inte minst Patrik Nilsson, Sveriges bäste manlige triathlet på längre distanser. Han är ensam svensk om att ha vunnit en Ironmantävling i herrarnas proffsklass, och ändå är han fortfarande ung och lovande. På TriMallorca har han varit med tidigare som ledare och i år bjöd han på sig själv under frågestunden inför tävlingen (bilden här ovan, foto: Peter Ståhl), samt inte minst under själva tävlingen när han gick ifrån klungan och sprang till sig en fin andraplats i proffsklassen - den bästa svenska prestationen genom tiderna i denna tävling. Stort grattis! Rycket ser du här nedan. 

 

 

 

Överst: Juan Pla bjuder på sig själv och tar emot publikens jubel under den avslutande löpningen. En fallen hjälte vilar i vattenbrynet efter målgång. Samt Patrik Nilsson, tvåa och David McNamee, trea, firar efter loppet. Foto: Tri Mallorca-gänget.

På bilderna ovan ser man att det var varmt under IM 70.3 Mallorca. Bilderna: Simstartsaction, följt av Patrik Nilsson samt Emma Graaf, båda svenska proffs, här under cyklingen. Därefter den avslutande löpningen längs en gassande strandpromenad. Sista bilden fångar ögonblicket när vattnet räddar dagen för Mats Sjödin. Han och många andra hjältar från Tri Mallorca överträffade sig själva under loppet. Speciellt när det gick tungt i värmen på den avslutande löpningen.

Men som sagt, Tri Mallorca handlar bara delvis om prestationer och tävlingar. Och den handlar bara delvis om den fantastiska miljön, de kunniga och inspirerande ledarna och det väl komponerade programmet. Framför allt handlar det om alla underbara människor som åker med år efter år och förgyller en vecka eller två inte bara för sig själva utan också för varandra. Det är gästerna som gör festen. Och under Tri Mallorca är det mycket triathlonfest!

Så till sist, för att knyta ihop det hela med rubriken "Kan knappt vänta tills anmmälan för 2016 öppnar", som är ett citat ur enkätsvaren från årets resa. När öppnar då anmälan till Tri Mallorca 2016, undrar nu vän av ordning? Ja, man får bärga sig ett par månader till. I slutet av augusti eller i september lär den öppna. Resor med Team Snabbare och Tri World som blir av innan dess är:

    • Turkiet - Team Snabbare Sea Camp Deluxe, 11-18 oktober 2015. LiveAboard - välkommen till det flytande träningslägret. Bokning pågår.
    • Sydafrika, 12-23 februari 2016 - från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn - "Bästa träningsresan någonsin", nu ännu bättre. Bokning öppnar i slutet av juni.


Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.