Gammal hjälm skyddar lika bra som ny

2015 juni 14

Dave Scott cyklar på 4:53 över 180 km under Ironman Kona 1987, på en inte så aero eller lätt cykel (fanns inte kolfibercyklar då) och med en svamphjälm. Det konstiga är att hjälmen antagligen funkar lika bra idag som då, ifall man verkligen skulle behöva den. Det vill säga den dämpar en smäll nästan lika bra idag trots sin ålder. Det visar den första studien på området. Foto: Slowtwitch.

Tror du att man behöver köpa en ny cykelhjälm vart annat eller vart tionde år för att materialet åldras och inte längre skyddar dig? Det kan hända att hjälmförsäljaren säger så, men glöm det. Forskning visar att du lika gärna kan köra med en 25 år gammal hjälm!

Nu kan det ju för all del finnas andra anledningar att skaffa ny hjälm. T ex att den gamla blivit skadad, inte är skön eller sitter bra längre, inte är tillräckligt lätt eller tillräckligt aero. Eller tillräckligt snygg. Men då får du nöja dig med just sådana motiv. För hjälmens ålder verkar i sig inte duga som anledning.

Omfattande tester av använda men inte kraschade cykelhjälmar visar att krocktåligheten inte verkar åldras nämnvärt, ens på hjälmar som är 26 år gamla.

- Det finns ingen anledning att rekommendera att byta hjälm vart annat eller vart tionde år, baserat på krocktester, säger Alyssa DeMarcoa, på MEA Forensic, efter att de utförligt testat 675 använda cykelhjälmar av olika ålder. Den äldsta från 1987.

Krocktesterna gjordes i 3 m/s respektive 6.2 m/s. MEA:s analys visar ingen signifikant försämring i krockskydd över tid hos hjälmarna. Detta är första gången som någon genomför en vetenskaplig studie på området.

Läs mer om studien här.Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.