I ett huvud hårt som Flinta

2015 juni 09

SM-guld i multisport för Thule Adventure Team, i maj 2015. Från vänster: Martin Flinta, Carolin Holmqvist, Rickard Norlin och Clas Björling.

Vi fick några ord med multisport- och triathlonikonen Martin Flinta, för att höra vad som rör sig i hans huvud. Martin har haft en minst sagt bra maj. Eller vad sägs om:
  • Han blev bäste icke-proffs på Xterra Malaysia och har därmed redan kvalat in till Xterras VM-final på Hawaii i höst. 
  • Han lyckades med sina lagkamrater i Thule Adventure Team dessutom vinna Baise Outdoor Quest i Kina, för fjärde året i rad. I laget ingick bland andra segraren i damklassen i Xterra Sweden och europaettan i terrängtriathlon, Helena Erbenová.
  • Laget blev dessutom svenska mästare multisport 2015 senare samma månad, då hette lagmedlemmarna bland annat Clas Björling (svensk rekordhållare på Ironmandistans 2005-2012) och Carolin Holmqvist (vinnare ÅEC och bästa svenska i Xterras VM-final på Hawaii i höstas). 

Grattis till en fantastisk månad Martin Flinta!

- Tack, ja det känns som maj och slutet på april blev en bra månad med vinsten i Kina och att redan ha kvalat till Xterra på Maui. Egentligen hade jag kvalat redan innan, då jag vann min åldersklass på Xterra-VM förra året. Men då var jag tvungen att anmäla mig innan årsskiftet och det missade jag. Så det var bra att kunna ta Xterra Malaysia på väg hem från Kina. Nu kan jag köra Xterra Sweden utan att ha pressen på mig att behöva kvala.

Berätta om dina planer för juni och juli - hur ska du följa upp maj?

- I juni blir det ganska lugnt med tävlandet, för då är det mer fokus på min sambo Eva:s (Nyström, TS:s anmärkning) tävlingar, med bl a VM i Motala som stora målet. Tävlingssäsongen kommer sedan pågå till November med Xterra World Championship som avslutning för min del, så man måste ta det lugnt ibland och inte tävla varje helg eller månad om året. Kommer nu under juni att försöka arbeta upp min simning. Då jag föredrar att träna simning utomhus så är det först nu som det är varmt nog i vattnet för att kunna simträna.

Du vann som ende svensk hittills ”The Double” på Hawaii för två år sedan, alltså fick bästa sammanlagda tid i VM-finalerna för Xterra och Ironman. Har du planer på att försöka upprepa den bedriften?

- Jag skulle gärna vilja köra Ironman på Hawaii igen också, men mitt fokus nu är lagtävlingar med mitt multisportlag Thule Adventure Team. Flera av dem är väldigt krävande, så det är svårt att klämma in både en full Ironman-kvaltävling och Ironman Hawaii. När jag gjorde det 2013 blev det lite för mycket, så det blev ingen mer tävling efter Xterra-finalen det året. Men någon gång skulle jag gärna vilja prova igen. Tror framförallt att jag kan göra ett bättre lopp på Hawaii, och det är alltid inspirerande att ha förbättringspotential.

Carolin Holmqvist, Lelle Moberg och Martin Flinta laddade inför XTERRAs VM-final på Maui 2014.

Förra året blev du fjärde bäste manliga icke-proffs i Xterras VM-final på Maui. Hur ser ambitionen ut i år?

- Först och främst siktar jag på att försöka försvara min VM-titel i åldersklassen 40-44 och slå min tid från förra året. Tror jag hade en halvminut upp till att bli 3:e bästa icke-Pro då, men det är svårt att ha koll på vilka som är framför då framför allt många av de yngre simmar mycket snabbare än mig.

Vilket mål har du med årets Xterra Sweden, 11 juli?

- Vinna min åldersklass och slå min tid från förra året, förutsatt att banan är samma och förutsättningarna inte är sämre. Men jag har svårt att tänka mig att det ska vara varmare i alla fall.

:-)

Helena Erbenova, vann inte bara XTERRA Sweden förra året. I söndags vann hon XTERRA Spain också, så i form är hon inför årets XTERRA Sweden 11 juli.

Du känner ju nu Helena Erbenová, förra årets damsegrare i Xterra Sweden, ganska väl eftersom hon ingår i Thule Adventure Team. Berätta om Helenas styrkor och svagheter.

- Helena är en fantastiskt löpare och MTB-cyklist. Hon är mer teknisk än de flesta killar jag känner och är inte rädd för att stå på utför. Hon har en bakgrund som olympisk längdskidåkare, och deltog i två OS med en fjärdeplats som bästa resultat (stafetten). Under den tiden tränade hon mycket cykling och löpning, så det är simningen som hon fått lära sig därefter. Hon brukar ha 3-5 minuter att försöka jaga ikapp på de snabbaste simmarna. Är det en teknisk eller krävande bana som i Stockholm så brukar det inte vara några problem.

Några nybörjartips för den som ska göra sin första Xterra-tävling?

- För simningen så gäller det att också träna i öppet vatten, och gärna med andra så man lär sig att navigera och ligga på fötter. Det som skiljer mot vanlig triathlon är att både cykel och löpning är riktigt tekniska med rötter och stenar, så träna mycket i skogen och utmana dig själv. Måste du hoppa av cykeln så gå tillbaka och försök igen.

Lelle Moberg och Martin Flinta surfar, under Hawaii-vistelsen i samband med XTERRA-finalen 2014. En bra målbild för den som vill kvala till Maui?! 

Här är ett par filmer om Thule Adventure Teams förberedelser som ledde till SM-segern och också om själva loppet.

Följ teamet här.Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.