Så följer du XTERRA-VM på Maui - allt inför kvällens tävling

2015 november 01

Nio svenskar står på startlinjen ikväll kl 20.00 svensk tid när VM i terrängtriathlon går av stapeln på Maui, Hawaii, i form av XTERRA World Championship. Flera av dem siktar på pallen i sin åldersklass, medan andra är nöjda om de kommer runt den hårda högvåge-simbanan om 1,5 km, djungel&bergs-cykelbanan på 30 km mtb och äventyrslöpningen om 10 km riktig trail. Martin Flinta vann sin klass M40-44 förra året och vill vinna i år igen. Men de snabbaste svenskbekantingarna är de internationella proffsen vi känner från XTERRA Sweden.

Du kan följa tävlingen och de tävlande live, dels via deltider/resultat, dels via livestreamade bilder. Tävlingen startar alltså idag söndag 1 november kl 20.00 svensk tid för proffsklassen och fem minuter senare för age groups, där de svenska deltagarna ingår.

Totalt tävlar proffsen om $105 000 i prispengar, och evig ära. Inga svenskar har kvalat in i proffsklassen, men det finns ändå några Sverigebekantingar även i de klasserna. Nedan några av favoriterna och deras svenskkopplingar. 

 

Några av favoriterna bland proffskillarna, övre raden från vänster: Sam Osborne, Braden Currie och Ben Allen. Nedre raden, fr v: Josiah Middaugh, Ruben Ruzafa och Jan Pyott. Foto: Jesse Peters ‪#‎xterra20‬

Sam Osborne, Nea Zealand, vann XTERRA Sweden i år och var tvåa i XTERRA New Zealand. 

Braden Currie, Nea Zealand, har vunnit XTERRA New Zealand, XTERRA Asia-Pacific, och XTERRA Southeast Championship i år, samt bl a XTERRA Sweden förra året.

Ben Allen, Australien, vann XTERRA Saipan, Germany och Czech Championships i år. Förra året var han trea i XTERRA Sweden. Har kommit trea på Maui de två senaste åren.

Josiah Middaugh, USA, vann XTERRA U.S. Pro Series för tredje året på raken, och har varit tvåa på Maui två av de senaste tre åren.

Ruben Ruzafa, Spanien, trefaldig XTERRA World Champion. Har vunnit 15 raka tävlingar sedan han vann på Maui för två år sedan.

Jan Pyott, Schweiz, har sju topp-tio-placeringar på den europeiska XTERRA-touren i år, inklusive bl a en tredjeplats i XTERRA Sweden.

De 6 herrproffs som tagit pallplatserna under XTERRA Sweden 2014 och 2015 är:

  • Braden Currie, Nya Zealand (1:a 2014)
  • Dan Hugo, Sydafrika  (2:a 2014)
  • Ben Allen, Australien  (3:a 2014)
  • Sam Osborne, Nya Zealand (1:a 2015)
  • Kris Coddens, Belgien (2:a 2015)
  • Jan Pyott, Schweiz (3:a 2015)

Några av favoriterna bland proffstjejerna, övre raden från vänster: Helena Erbenová och Flora Duffy. Nedre raden, fr v: Carina Wasle och Renata Bucher. Foto: Jesse Peters ‪#‎xterra20‬

Helena Erbenová, Tjeckien, vann i år XTERRA European Tour-titeln för tredje gången, med segrar i Spanien, Grekland, Sverige, Italien, Tjeckien och Tyskland.

Flora Duffy, Bermuda, även mycket kompetent landvägstriathlet - och flickvän till tvåan i XTERRA Sweden förra året (Dan Hugo, Sydafrika). Regerande XTERRA World Champion som i år vunnit XTERRA i Fillipinerna, Sydafrika, Australien och i Colorado.

Carina Wasle, Österrike, som i år har vunnit XTERRA Guam, Switzerland och Denmark. Samt kommit tvåa i Sverige.

Renata Bucher, Schweiz, som totalt vunnit 33 XTERRA Championship-tävlingar i 14 länder under sin 12 år långa XTERRA-karriär. Kom trea förra året i tävlingarna vid Hellasgården i Stockholm.

De 4 damproffs som tagit pallplatserna de två åren som hittills körts av XTERRA Sweden är:

  • Helena Erbenová, Tjeckien (1:a både 2014 och 2015)
  • Carina Wasle, Österrike (2:a både 2014 och 2015)
  • Renata Bucher, Schweiz (3:a 2014)
  • Brigitta Poór, Ungern (3:a 2015) 

Några av svenskarna som tävlar idag i Xterra World Championship på Maui, Hawaii. Från vänster: Magnus Palm, Lisa Hermansson, Jerome Manceau, Peter Oom, Jari Palonen, Martin Flinta och Daniel Lavén. Inte med på bilden, men med i tävlingen, som startar kl 20.00 svensk tid: Hanneke Boon och Oscar Olsson.

Age Groupers - XTERRAS själ

Tävlingarna på Maui är verkligen inte bara något för heltidsproffsen. De flesta av de 900 startande är såna som kvalat genom att vinna eller komma väldigt bra i sina respektive åldersklasser i någon av alla de XTERRA-tävlingar som går runt om i världen. Det är de som kanske mest förkroppsligar tävlingens måtto Live more. Eller som vi säger på svenska: Äventyret börjar där asfalten slutar.

Nio heta svenskar har kvalat in till Xterra World Championship. Flera siktar på pallen i sin åldersklass medan andra är nöjda om de kommer runt den hårda banan. Fyra var av svenskarna kommer från Stockholm (Hanneke, Lisa, Jari, Daniel) och Göteborg (Martin, Oscar, Peter och Jerome), och en från Skåne (Magnus). 

Hanneke Boon hittar lugnet i skogarna på Maui, som uppladdning inför VM. 

På XTERRA Sweden i somras kom Hanneke på en mycket stark fjärdeplats totalt bland damerna. Hon är stenhård, och blir definitivt att räkna med för konkurrenterna i åldersklass F30-34 år. 

Lisa Hermansson testar cykelbanan. Tidigt i våras var hon med på Team Snabbares och XTERRA Swedens träningsevent inför XTERRA Sweden, för att lära sig grunderna i mountainbike. Sedan dess har hennes utvecklingskurva varit fantastisk, och nu är hon kvalad och klar för VM, med start ikväll.

Lisa Hermansson slutade på en fantastiskt fin tredjeplats bland de kvinnliga icke-proffsen under XTERRA Sweden i somras. 

Peter Oom laddade bland annat upp med att gå på XTERRA Mauis swim clinic, där man fick lära sig att surfa in på vågorna de två gånger man kommer in mot land. Peter är en stark simmare och långdistanstriathlet, som snabbt lärde sig body surfing också. Peter har tidigare fina placeringar i bland annat Ironman Kona, Norseman, Celtman, Swissman, Rockman och ÖTILLÖ. Nu är XTERRA och Maui nästa stop på listan.

Peter Oom är en av svenskarna som har med sig familjen på Maui. Surfing i alla dess former är en självklar favoritsysselsättning.

Daniel Lavén passade under oktober på att komma 4:a individuellt och tillsammans med Joakim Axelsson och Åsa Annerstedt vinna ett lagguld på Military World Games.

På Maui går ibland Daniel Lavén omkring på stranden som en vanlig man. I det civila är han pilot.

Jari Palonen skriver i sin blogg om multisport på Outside online:

- Jag känner nu när jag är på plats på Maui/Hawaii att det var ett helrätt beslut att åka hit och det är så mycket positiv input. En salig blandning av härliga människor, skön atmosfär, nya platser och folk som inspirerar mig till ökad motivation….Aloha!!

Naturen och havet, med surfing, härliga människor och skön atmosfär, ger Jari energi. 

Jari har tränat ganska hårt på plats, 2-3 pass om dagen (under 5-6 dagar), där ett stående pass innehållit längre intervaller. Han har kört improviserat med ca 4*8 minutare…(ta i 8 minuter, cykla lugnt 4 min och påt igen) samt längre hårdare körningar på ca 25-30 minuter*2. Alltså rätt ospecifik träning och mer spontant på känsla.

Jari och Martin Flinta drog ett cykelpass ovan molnen, tills solen gick ned…fantastisk vy!

Martin Flinta har som väntat kört ett lite mer hardcore upplägg. Han har bott uppe på 3000 meter (höghöjdsträning). Martin och Jari tränade ett pass ihop däruppe, sen åkte Jari ned till värmen och satsade på att acklimatisera sig istället.


Martin Flinta under XTERRA Sweden 2015. Foto: Gunnar Eld.

Multisportikonen Martin Flinta är den ende svensk hittills som vunnit ”The Double” på Hawaii, alltså den som fått bästa sammanlagda tid i VM-finalerna för Xterra och Ironman. Det gjorde han för två år sedan. Även förra året blev han bäste svenske man under XTERRA-finalen på Maui, och lyckades vinna VM-titeln i åldersklassen 40-44 år. Dags för repris i år?

Josiah Middaugh, tvåa förra året på Maui, och nu simträningskompis med Jari Palonen på Maui.

Åter till Jari, som också berättar också om hur man stöter på världsstjärnor på t ex simträningen på Maui:
- Träffade och växlade lite ord med Josiah Middaugh, en trevlig lirare (hade ingen aning vem han var) som också simmade på morgonen. Han har vunnit det Amerikanska nationella mästerskapet i Xterra 10 gånger i proffsklassen och kom tvåa på VM förra året. ”Bra nivå!”

Oscar Olssons uppladdning har inte blivit den bästa tyvärr. 8 sjukdagar, trots daglig överkonsumtion av ingefära, vitlök, antidioxianter i alla former, samt örtte direkt inför tävlingen gör prognosen för idag osäker. Synd, för detta har Oscar laddat för i ett helt år (sedan han var på Maui och tävlade förra året). Oscar blev sjuk under flygningen, men är positiv:
- Har testat kroppen lite idag på den otroligt fina o utmanande banan. En timme i racepace. Får se hur kroppen reagerar på det.

Oscar Olsson när han kvalade till VM, på XTERRA Sweden i somras. Foto: Gunnar Eld.

- Är kroppen ok när jag vaknar ser jag fram emot full gas och en triathlonorgie på den mirakulösa banan, i 32 grader tillsammans med 900 andra triathleter! Aloha!! hälsar Oscar.

Jerome Manceau, skriver på sin facebooksida: "Day 7 Xterra Maui diary, I was probably around 10 when I was dreaming about going to the worldchampionship (in kayak slalom !) It is getting closer and closer to get a dream come true in 2 days (in triathlon) I am so greatfull with all the help I got from family, friends and ‪#‎Icebug‬ ‪#‎specialized‬ ‪#‎aktivitus‬ ‪#‎2xu‬. This would have never happened otherwise. If this can inspire just one person (or more), that would be a nice bonus. A million thanks!"

Jerome har också varit ute och tränat med lite kändisar, som det ju så lätt blir när man är på ett så familjärt VM som Xterras. Här med triathlonlegenden Ruben Ruzafa.

Magnus Palm skriver i sin blogg:

Första kilometrarna är det så mycket intryck som vill in. Man cyklar i djungeln... Det är så grönt, det är så blå himmel, det är så varmt, det är så in i bänken varmt (33-35 grader), inte särskilt tekniskt men det är uppför. Det är uppför i 7,5 km och det är ingen mesig slakmota. Här kan man med en gång slå fast att det är den mest genomtränade som vinner. Syreupptagning is da shit. 

Du kan som sagt följa tävlingen och de tävlande live, dels via deltider/resultat, dels via livestreamade bilder. Tävlingen startar alltså idag söndag 1 november kl 20.00 svensk tid för proffsklassen och fem minuter senare för age groups, där de svenska deltagarna ingår.

Vi önskar alla stoooort lycka till!

(Blir du sugen på äventyret att själv tävla på Maui nästa år kan du kvala dit via Xterra Sweden, som går 13 augusti vid Hellasgården i Stockholm. Anmälan öppnar 20 november.)Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.