Svensk succé när Flinta försvarade titeln på Maui!

2015 november 02

Det blev dubbelt svensk på pallen i M40-44 under XTERRA World Championship, när Martin Flinta försvarade titeln från förra året och Jari Palonen knep bronset (bilden ovan).

  1. Martin Flinta, 02:57:11
  2. Anibal Sanchez, 03:00:07
  3. Jari Palonen, 03:06:56

Martin Flinta kom trea totalt bland ickeproffsen, 1:10 efter segraren. I damernas F30-34 blev Hanneke Boon fin femma på 3:46:46, och i M30-34 kom Oscar Olsson 9:a på 3:14:25. 

I M40-44 kom Magnus Palm 11:a på 3:19:34 och Peter Oom 12:a på 3:19:54.

Så totalt kom alltså sex svenskar topp-12 i sina åldersklasser - grymt starkt!

Övriga svenskar gjorde också superinsatser:

Lisa Hermansson kom 13:e i F30-34 på 4:14:02, Daniel Lavén kom 19:e i M45-49 på 3:23:37 och Jerome Manceau kom 23:a i världen i klassen M35-39 på 3:24:49.

Stort grattis!

Proffsklasserna vanns av Josiah Middaugh respektive Flora Duffy (bilden ovan), två av favoriterna vi skrev om inför loppet.


Här lite highlights från loppet. Och svaret är JA, det är lite mer action, kul och äventyr i Xterra än i ett vanligt asfaltstriathlon.

Oscar Olsson (bilden) meddelar efter loppet:

- Glad över att jag kunde köra smart idag, lyssna på kroppen och ta med mig nya lärdomar. Jag är tillbaka nästa år igen och hoppas då på att få vara frisk o få till ett bra race!

Efter loppet blev det äventyrsturistande för de svenska deltagarna, precis som förra året. Några smakprov i ord och bild kommer här. Jari Palonen skriver bland annat så här i sin blog efter succéloppet:

"Xterra World Championship var svinkul! och jag rekommenderar verkligen detta race! Ok! det kostar lite, men i min värld, klart värt det.

Xterra som tävlingskoncept är också grymt och jag kan bara påminna om det loppet som går i Sverige (kval till VM) i Augusti 2016 i Stockholm. Vi syns där!

Efter tävlingen har jag glidit runt och varit på upptäcksfärd.

Bilade runt Maui och stannade till vid Pipiwai trails och sprang upp till Waimoku falls."

Jari hängde en hel natt på Haleakala 3000 meters vulkanen för att bevittna en soluppgång, som tydligen skulle var något extra… 

Jari fridyker vid Molokini.

Magnus Palm skriver i sin blog"Då har det gått ett dygn efter målgång och man har fått den där extra dagen att vila upp sig på. Nu är ju fördelen med ett sånt här "kort" lopp att man inte blir helt söndermosad jämfört med tex en Ironman. Det är fruktansvärt jobbigt under tiden men 5 minuter efter målgång är man på banan igen (jo det förutsätter förvisso en viss träningsbakgrund..), lite seg i benen men annars topp!"

Magnus fortsätter: "Även efteråt ligger det en härlig stämning i luften. Man snackar med deltagare från världens alla hörn och jag har pratat med minst 15 av dem, fantastiskt kul!"

Hanneke Boon tipsar med hjälp av bilden ovan och skriver:

If you're still on the island:
1. Grab your bike.
2. Ride Skyline Trail (from Kaleakala)
Not on the island? Come back.
P.S. It includes riding up the vulcano (at least a 2200m climb) - but it's SO worth it.

Peter Oom lägger bilder som denna under rubriken Mauii is awesome (här del av Part III), när familjen är ute på olika aktiva äventyr.

Tävlingarna som ingår i Xterra World Tour går hela året, och de har alla kvalplatser till VM-finalen på Maui. Här ett smakprov av dessa tävlingar. Den svenska deltävlingen XTERRA Sweden går 13 augusti 2016 vid Hellasgården i Stockholm.

För dig som är sugen att själv tävla i terrängtriathlon, kan nämnas att anmälan till XTERRA Sweden öppnar 20 november. Mer info här.Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.