Viktigt och värdelöst vetande om Ironman Hawaii

2012 december 07

Hur många amerikaner har stått på pallen vid Ironman Hawaii de senaste tio åren i herr respektive damklassen? Vilket afrikanskt land har flest pallplatser? Och vilken triathlet har flest antal år mellan första och sista gången på podiet? Gissa först och läs svaren här nedan sedan.

BILD TILL HÖGER: Segrarna Ironman Hawaii 2012: Leanda Cave (GBR) - 9:15:54 och Pete Jacobs (AUS) 8:18:37.

När Ironman drog igång på Hawaii 1978 var det så klart en helamerikansk tillställning. Och så fortsatte det att vara en bra stund när det gäller placeringarna ett till tre, speciellt på herrsidan. Förste ickeamerikan på podiet var Schweizaren Carl Kupferschmid som kom trea 1985. Faktum är att under tävlingens första 15 år lyckades endast fem personer från andra länder än USA ta medalj och första bortasegraren blev australiensaren Greg Welch i den artonde upplagan.

De utländska damerna hävdade sig lite bättre. Första året var ingen kvinna över huvud taget på startlinjen. Året efter var det en kvinna som gick i mål, amerikanskan Lyn Lemaire, och året efter det (1980) två. Men redan 1983 var den amerikanska dominansen bruten då det blev dubbel kanadensiskt i topp. 1985 var faktiskt det sista året som det stod två amerikanskor på pallen i damklassen.

På det hela taget har det gått rätt dåligt för hemmatriathleterna. Under de senaste tio åren har endast en man (Chris Lieto, tvåa 2009) och en kvinna (Desiree Ficker, tvåa 2006) haft amerikanskt pass. Däremot har tre (3) olika herrar från Belgien tagit medalj på samma tid.

När det gäller nationaliteter är det rätt dålig spridning bland världsdelarna. Speciellt på bland herrarna. Ingen från Afrika, Asien eller Sydamerika har tagit sig in på topp tre.

Bland damerna är det lite bättre. Där hittar vi bland annat Fernanda Keller från Brasilien som lyckats bli trea sex gånger (och därmed är mesta trean). Och så klart Paula Newby-Fraser från Zimbabwe (även om det hette Sydrhodesia när hon föddes 1962) som vann åtta (!) gånger, blev tvåa en gång och trea två gånger. Hon har för övrigt flest vinster totalt i officiella Ironmantävlingar runt om i världen, 24 tycken. Det var tio år mellan Paula Newby-Frasers första och sista pallplats på Hawaii (vinst båda gångerna). Men det var faktiskt hela 14 år mellan Dave Scotts första seger 1980 och hans andraplats 1994.

Är så länge finns det ingen svensk bland de tre första. Tar vi även med våra skandinaviska grannar hittar vi i alla fall två. Danske Torbjörn Sindballe som blev trea 2007 och Pauli Kiuru från Finland som fått kliva upp på prispallen tre gånger och som högst 1993 då han blev tvåa med tiden 8.14.27. Det gällande banrekordet (8.03.56) sattes ju 2011 av Craig Alexander även om vi var många som var oroliga att han inte skulle hinna eftersom han verkade ha noll koll och sprang och körde high five och viftade med flaggor istället för att spurta mot målet.

OBS: Är du det minsta intresserad av statistik och triathlon ur svensk synvinkel är den förträffliga sidan http://ironmanstatistik.se/ ett måste.

 



Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.