Skratt, svett och kunskap när Team Snabbare besökte Göteborg

2013 februari 19

Träning, föreläsning, träning, föreläsning, träning, föreläsning. Och någonstans där på mitten: lunch. Typ så såg det ut när valda delar ur Team Snabbare arrangerade en heldag med träning, föreläsningar och inspiration på träningsstället Fysiken i Göteborg i helgen.

Succé är möjligtvis ett starkt ord. Men när deltagarna på Team Snabbares event i Göteborg fyllde i sina utvärderingar kryssade  samtliga i det högsta betyget, ”Jättebra” på frågor om vad de ansåg om programmet och ledarna överlag. Så ordet ”succé” är därför nog i det här fallet berättigat.

Bland deltagarna fanns framför allt triathleter från västsveriges, om inte landets, största triathlonklubb - Triathlon Väst. På plats fanns också några andra specialinbjudan personer som bjudits in av Team Snabbare. Total 58 personer lyckades simcoach Micke Rosén räkna till under den praktiska löpträningen.


Först ut klockan 9.00
var ett cykelpass signerat Team Snabbares cykelexpert Pål Török. Efter lite inledande problem med en mikrofon som inte fungerade som den skulle kom alla igång med en timmes pulsbaserad cyeklträning. Med tanke på svettpölarna på golvet efteråt borde de flesta ha fått sig en bra genomkörare.

Efter cyklingen var det bara att dra på sig torra kläder och ta plats i B-hallen där Mikael Rosén under en timme gick igenom problem och lösningar med teknik och omständigheter när det gäller simning i öppet vatten.

Efter alla fått fördjupade simkunskaper var det dags att gå på kalas. Eller rättar sagt dags att lyssna på löpteknikpedagogiken KALAS-metodens skapare, Fredrik Zillén, som visade och berättade hur ett löpsteg egentligen fungerar och vilka faktorer som driver framåt och vilka energitjuvar som finns. Och när alla hade lite bättre koll var det dags att prova rent praktiskt hur löpsteget påverkas när man justerar olika delar av kroppen.

Efter lunch som för många bestod av pizzor med diametrar närmare metern (kändes det som) tog Team Snabbares specialist på styrka och rörlighet, Marika Török, över. Att triathleter kan behöva göra annat än att simma, cykla och springa för att bli bättre balanserade, effektivare och minska risken för skador blev ganska klart. Tror inte någon missade hur brutalt många underutnyttjade muskler de hade, med tanke på alla hintar vi fått om träningsvärk från helvetet på söndagen.

Som avslutning tog Team Snabbares huvudansvarige coach, Bernhard Hirschauer, över stafettpinnen som föreläsare då han gick igenom vikten av en strukturerad träningsplan. Att det finns en mjölksyratröskel var det många som visste. Men få hade koll på att det faktiskt finns en aerob tröskel också eller hur man gör för att räkna ut den. Men nu vet de.

Vi i Team Snabbare hade otroligt roligt under hela dagen och med tanke på svaren vi fått i den deltagarenkät vi skickade ut tyckte deltagarna det också.

 

 

Här är några av alla kommentarer vi fått:

”Väldigt bra upplägg, lärde mig en del nytt och fick svettas lite. Kul!”
”Roliga, pedagokiska och lärorika föreläsningar och träningspass. Ångar att jag inte bokat en resa med er!”
Om dagen som helhet

”Märks att ni har mycket kunskap och erfarenheter”.
”Kompetenta!”
”Bra tips som faktiskt fungerade.” 

Om ledarna

”Mycket nytt”
Om simföreläsningen

”I ett virrvarr av olika löptekniker fick jag äntligen lite vettig information. Tydligt, logiskt, enkelt. Bättre än Born to run.”
”Fantastiskt!”. 
Om löpteknikdelen

”Jag blev sjukt inspirerad av det, jag tycker att det är någon som borde ingå i klubbens repertoar av återkommande träningspass.”
Om passet med styrka och rörlighet

”Väldigt nyttigt!”
Om träningsplaneringsföreläsningen
Fler bilder från dagen hittar du här!Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.