"Blir skaplig payback på den här Konaresan"

2019 oktober 05

INGÅR I SERIEN AV MÖTEN MED VM-FINALISTER SOM TÄVLAR PÅ HAWAII UNDER OKTOBER

Jag började med triathlon som många andra efter att fått mersmak från klassikerloppen, vilket blev lite av en vändning i livet efter att haft några halvdana år med discogym mm, skriver här Thomas Emilsson inför Ironman VM i Kona, Hawaii. Förra gången Thomas tävlade i Kona hade han familjen med och "det var verkligen fantastiskt men i år, med en till liten tjej i familjen, sa Tessan Åk du, jag stannar hemma med barna. Blir skaplig payback på den...💖" Thomas delar också med sig av sina bästa träningstips.

2013 gjorde jag min första Ironman i Kalmar och blev såld på hela upplägget. Att träna med likasinnade kompisar inom alla grenar är så himla mycket roligare och fick mig må bättre än att bara chilla med polare och tjuvröka på krogen.

Att jobba heltid och med två barn och en fantastisk sambo samt med hus, trädgård och lantställe gör en såklart begränsad och jag kan och vill inte träna mer än max 13 timmar i veckan.

Försöker simma 1-2 gånger i veckan. Är stark simmare så jag kommer långt på det.

Majoriteten av cykelträningen sker med pendling till och från jobbet. 40 min enkel resa skapar god kontinuitet och det tillsammans med cykling inför Vätternrundan med snabbgruppen Sigge cykel gör en riktigt väl förberedd tidigt på säsongen.

Löpningen då? Samma sak här, jag tror på god kontinuitet och ett bra livspussel och livsstil snarare än skräddarsydda periodiserande program. Därför blir det omöjligt för mig att köra för en coach. Jag tränar med någon form av röd tråd i huvudet, där många av passen blir något helt annat än vad som var tänkt.

Oftast blir långpassen av när jag bangar dom hårda passen efter uppvärmningen. Tvärtom blir många av tröskelpassen av när jag blir uttråkad och får feeling ute på långpassen.

Skulle inte rekommendera detta upplägg till någon nybörjare. Men har man varit med ett tag så blir man ganska vass på att skjuta från höften.

Här är mina bästa tips:

Simma på morgonen och simma hårt som fän, gärna med någon annan men inte för många. Då blir det bara mängd och folk tenderar ligga och slappa på varandras fötter. Var heller inte rädd för att simma med långa starttider. Oftast bättre simma hundringar på 1:15 med starttid 2:00 än att skryta om starttider på 1:40 när hundringarna går i 1:35 fart.

Cykel: Cykla ofta, pendling, till landet, mm. Hittar du inga grupper som passar med ditt schema så kör spinning. Finns många spinningklasser numera som inriktar sig mycket mot cyklister. Jag är själv spinningfröken på Sats på söndagar. Köp en trainer. Det är riktigt bra att bomba ur sig en timme hemma när barnen gått och lagt sig.

Löpning: Variation, variation och variation. Jag har som mål att springa 70 km varenda jäkla vecka oavsett vad, sen hur passen ser ut skiter jag i.

Jag kör nu Kona för andra gången efter att jag lyckades få en kvalplats från Kalmar trots uselt lopp. Kom in på 9:09 men hade stora problem med kramper i vattnet som förföljde mig hela dagen. Har kvalat via Kalmar 3 år i rad och kör mitt sista år i AG 35-39.

Var på Kona 2017, vilket var ett varmt och blåsigt år, dvs ganska standard. Men faktum är att på Kona betyder vädret så väldans mycket för sluttiden jämfört med om det är blåsigt, soligt eller inte i Kalmar. Men hoppas kunna tvåla dit några av mina 15 klubbkompisar från Terrible Tuesdays iaf.

Reser denna gång med min bror som support vilket blir coolt. Förra gången var familjen med och det var verkligen fantastiskt men i år med en till liten tjej till i familjen sa Tessan “Åk du, jag stannar hemma med barna" Blir skaplig payback på den...💖

Förberedelserna inför detta lopp är inte något speciellt. Inte heller inför vanliga Ironman. Jag brukar träna ganska lika året runt och kan köra en Ironman förmodligen på ungefär samma tid på julafton som i augusti.

Jag är nöjd men den träning som blir av och försöker hålla mig frisk och fri ifrån skador.

Jag skulle vilja styrketräna, yoga, prehaba, rehaba mm. Men får tyvärr inte in den rutinen. Kanske nästa säsong...Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.