Delfinsim, solyoga & obebodda öar

Delfinsim, solyoga & obebodda öar

2019 februari 13

Årets resa till Maldiverna, 2-10 februari, med boende på båt, var kanske den bästa träningsresa som Team Snabbare någonsin genomfört. Åtminstone om man ska döma av upplevelserna och stämningen ombord. Ja, träna fick vi ju också göra. Flera timmar om dagen. Men det här var så mycket mer än så, av deltagarnas betyg att döma.

Resan utgick från Male, dit vi flög från Stockholm (de flesta) eller Köpenhamn. Vår båt, Flying Fish, kände vi från motsvarande resa året innan. Men kaptenen, Nahid, var ny för året. Han spred glädje kring sig och såg till att vi hamnade på de bästa ställena varje dag, i detta land av atoller vilande i kristallklart vatten.

Tränarna ombord var Pål Török (simning, yoga och övergripande ansvarig), Ulf Hausmann (simning) och Marika Török (yoga) - alltså samma som förra året. För de flesta deltagarna var det första gången i Maldiverna, men även återkommande deltagare från året innan fanns med. Det som var extra roligt jämfört med förra året var att korallreven och livet i havet hade hämtat sig så fint. Färggrannare koraller och fler fiskar helt enkelt.

Maldiverna består av 26 atoller och cirka 1 200 små sandöar. Varje atoll innesluter en grund lagun med sandbotten. Runt atollens ytterkant löper ett rev som sluttar brant ner mot Indiska Oceanens botten. Revet består till stor del av pyttesmå polypdjur som jobbar hårt med att få sina korallsamhälle att funka, och en massa fiskar och andra havsvarelser som kommer på besök.

2016 var senaste året som det regelbundet återkommande väderfenomenet El Niño bidrog till att vattentemperaturen höjdes så mycket att många koraller stressades till kollaps. Det tar många år för korallreven att återhämta sig, och även andra hot mot reven finns. Så det var skönt att se hur påtagligt mycket mer liv det var i vattnet i år.

Eftersom vi bodde på båt anpassades programmet hela tiden efter rutten, väder och vind. Men oftast blev det två yogapass (ett i soluppgången och ett i solnedgången), två simpass (oftast med upplevelsefokus eftersom det är så bedövande vackert, men även individuell teknikcoaching) och däremellen en massa snorkling, bokläsning, samtal och kortspel. 

Frukostfavoriten var Mas Huni, en röra av tonfisk, riven färsk kokos, lök och chili, på härligt roshi bröd och ihop med färsk frukt som t ex papaya och ananas. Färsk fisk, extremt lokalt fångad, fick vi varje dag.

Tempot ombord var behagligt lugnt och både frukost, lunch och middag blev oftast långa sittningar med mycket intressanta diskussioner mellan deltagarna om både högt och lågt, och många skratt. Vi kom dit som främlingar och reste hem som goda vänner. Faktiskt.

Höjdpunkten för de flesta var nog en morgon i "delfinlagunen", när vi simmade och snorklade i över en timme med ungefär 100 delfiner, uppdelade i olika grupper. Vi var på deras hemmaplan. De var nyfikna och lekfulla och lät oss vara med. Simma med dem, bland dem, både på och under vattnet. Upplevelsen av att vara ett med naturen var så stark att flera grät av lycka efteråt.

Vi hann även med att klappa en snäll haj, simma med en efterhängsen och gullig fisk i flera kilometer, snorkla med sköldpaddor, fiskar och mantor, anordna ömästerskap i kokosnötssstötning, utforska både bebodda och obebodda öar och ha party med vild dans och efterföljande nattbad.

Enligt deltagarna var det bästa med resan t ex "De fantastiska fina genuina medresenärerna, Tränarna, att åka med båt till olika öar, helt lagom dos med träning och maten på båten var tipp topp. Och den trevliga kaptenen. Och discot. Och så att simma med delfiner!". Så gott som alla deltagare som svarat på enkäten efter resan har gett högsta betyg - "Fantastiskt" - till såväl Helheten, som Ledarna, Stämningen/trivseln och nivån på både yogan, simningen samt snorklingen.

Andra deltagarkommentarer var:

  • "Once in a lifetime! En resa helt över alla förväntningar. Ord räcker inte till för att beskriva varken miljön, gemenskap eller träning. Ge dig själv möjligheten att uppleva du också!" (Petra Tegman)

  • "Vi sitter med fantastiska minnen för livet och vi hoppas kunna återse de vi reste med igen, kanske på en ny träningsresa till nästa år. Det känns som den perfekta kombinationen; åka på äventyr, sporta, träffa nya människor. Så en träningsresa med Team Snabbare rekommenderas utan tvekan! Det är hög nivå på tränarna som dessutom är otroligt fina och genuina människor." (Anna Rieu)

  • "Resan var FANTASTISK, yoga morgon o kväll, simcoaching mest hela dagarna, snorkling bland vackra fiskar o delfiner, bada bada bada, äta god mat o umgås med ett trevligt gäng personer, vacker miljö som ofta fick mig tårögd av förundran - underbart” (Kristina Boberg)


Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.