Fler borde cykla i coronatider

Fler borde cykla i coronatider

2020 mars 20

I denna artikel i engelska The Guardian föreslås att fler borde cykla, i dessa coronatider. Varför? För att träning och frisk luft är nyttigt, och för att cykling är ett hälsosamt sätt att ta dig dit du ska (t ex till jobbet) utan att behöva vara närmare någon annan än en meter eller två - till skillnad mot i kollektivtrafiken.

Dessutom släpper du inte ut avgaser när du cyklar, till skillnad mot när du tar bilen. Så samtidigt som du minskar på luftföroreningarna så minskar du även på din egen stress och isolering, i tider av social distansering.

När medborgarlön på allvar diskuteras, och när olika länders prognoser över döda till följd av Covid-19 vägs mot färre döda i luftföroreningar och i trafiken t ex, så kanske det är dags att diskutera skarpa förslag för att gynna cyklingen?

I Colombias huvudstad Bogotá öppnas nu 76 km tillfälliga cykelvägar, med målet att minska smittspridningen genom att minska trängseln i lokaltrafiken, samt för att förbättra luftkvaliteten. 22 km bilväg konverterades natten till 17 mars till cykelbana istället.



Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.