Gör en omvänd Bolt!

2016 juni 27

 

Ibland kan detaljrika tekniska förklaringar vara för svåra att ta till sig. Team Snabbares simcoach Ulf Hausmann vill gärna förenkla tekniska förklaringar och på så sätt underlätta inlärningen. Hjärnan minns oftast bilder och rörelser bättre än torra beskrivningar i ord.

Alla har sett Usain Bolts blixtposering inför och efter hans lopp.

En omvänd variant av blixtposeringen beskriver hållning av armar och axlar när vi simmar frisim.

Gör så här: Den främre armen ska vara sträckt - dock ej översträckt -och peka lite neråt (Bolts arm pekar uppåt, därav "omvänd").

Andra armen lämnar då precis vattnet och är böjd med armbågen högre än axeln och underarmen ”hänger” avslappnad ner (Usain Bolt är så snabb som han är delvis för att han kan slappna av). Gör först ett antal gånger med ena armen när du fryser till i rörelsen för att känna den, och sedan ett antal gånger på andra sidan. Sedan kan du bara ha bilden i huvudet, över hur det ska se ut, när du simmar så utan att frysa till med armbågen uppfälld.

Ulf Hausmann gör en omvänd Bolt

Det vi vill komma åt här är hur vi håller axlarna. Den främre axeln är lägre än den bakre, samtidigt som den främre axeln skjuts/sträcks framåt för att sträcka kroppen. På det sättet sker en naturlig rotation av kroppen runt längdaxeln, och det är det vi behöver för rotationen i frisim/crawl.

En del simmare roterar med axlarna, men glömmer att sträcka fram armen från axeln. Främre axeln ska inte bara ligga före utan också lägre än bakre axeln – en omvänd Bolt helt enkelt! Det är dock viktigt att man förstår de tekniska detaljerna som ligger bakom en förenklad metafor. Först då fastnar det i hjärnan och inlärning kan ske mera effektivt. Lycka till! Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.