Grattis och lycka till! Tävlingssäsongen är här!

Grattis och lycka till! Tävlingssäsongen är här!

2019 juli 05

Nu är vi mitt upp i tävlingssäsongen, oavsett om du tävlar i att simma, cykla eller springa. Eller kombinera dem till swimrun eller triathlon. Så grattis till all träning som är gjord, och lycka till på framtida tävlingar!

Team Snabbare Coaching har adepter som tävlar hela sommaren. Men vi ska inte glömma att en del adepter tränar utan att tävla, helt enkelt för att må bra i livet och hitta mer balans och åldras med stil. Eller för att utvecklas utan att för den skull mäta sig själv i meter eller minuter.

Andra har mätbara mål. En del kör kort, andra långt. En del är nybörjare, andra erfarna. En del fokuserar på en sport, andra kombinerar flera till t ex swimrun eller triathlon. Oavsett vilket, stöttar alla varandra i att utvecklas vidare. Till sin hjälp har man så klart sin coach, men även medtävlare och träningskompisar som tränar mot samma eller liknande mål. Folk man träffat på någon träningsresa eller folk man träffar i bassängen varje vecka.

Vi börjar med att gratulera Pernilla Meyersson, bilden ovan, som förra helgen vann sin klass i Ironman France / Nice överlägset och knep platsen till VM-finalen på Hawaii. Stort grattis!!! Och grattis även till coachen Björn Rosenthal.

Grattis även till Olle Råghall, bilden ovan, som i samma tävling gick otroligt starkt och överträffade sig själv. Han skriver så här några dagar efteråt:

- Jag har aldrig någonsin känt mig så stark och väl förberedd inför ett lopp. Det var min första IM men jag har gjort en del långlopp förut - klassikern, en utramara, två halv-IM och diverse kortare löplopp - det här var den bästa upplevelsen hittills. Det tackar jag helt och hållet Ulf Hausmann och team snabbares coachingupplägg för. Nio månaders strukturerade förberedelser gav en otrolig utväxling, det kändes som att jag hade superkrafter hela vägen. Som jämförelse förbättrade jag min placering från 75e percentilen på halv IM i Nice i höstas till 30e percentilen nu.

Imorgon lördag 6 juli går Kolmården Trail Marathon. Vi önskar Josefin Ekström all lycka på den böljande färden över stock och sten! Så här säger hennes coach Tomas Granberg inför loppet:

- Josefin bygger rutin och tävlingsvana inför höga kusten Trail 43k. Hon ska utveckla sin uthållighet och bli ultralöpare på riktigt.

Loppet imorgon är alltså ett steg i en mer långsiktig satsning. Sådant både imponeras vi av och gillar skarpt!

På söndag går så Ironman 70.3 i Jönköping, målet för många i år runt om i Triathlonsverige. Här lite status för några av Team Snabbares coachingadepter som är anmälda dit, var och en med sina förutsättningar och mål:

Stjepan Siljacs coach Björn Rosenthal hälsar att Stjepan nog mest är glad att få denna tävling avklarad, då motivationen för att träna inte varit på topp sedan han och Karin fick barn i vintras. Av förståeliga skäl förstås. Prioriteringar ändras under livets gång. Trots det så tror Björn att Stjepan kommer köra på bra, speciellt på cyklingen och simningen.

Carina Widlund satsar på IM Kalmar som sin A-tävling och med en ganska högt satt ribba, nämligen att försöka knipa en kvalplats till Kona, Hawaii. Det innebär sub 10:20 cirkus och är en förbättring med en dryg timma mot 2018, hälsar hennes coach Mattias Weineson.

Det är möjligt att målet kommer att revideras innan start, för det är ju långt kvar.
På söndag kör Carina Jönköping som en avstämning där målet är en kontrollerad, väl genomförd tävling med måltid 5:23.

- Carina har tränat på bra under våren men haft lite trassel med knä till och från som gjort att vi minskat lite på löpningen. Hon körde Vättenrundan med en Sub 7:55 grupp men var tvungen att släppa gruppen och kom själv i mål på 8:39. Hon har även passat på att ta SM i discodans(!) och därmed kvalat till EM i Italien i höst (nån vecka innan Kona)!! hälsar Mattias.

Stina Nordholm, som Pål Török coachar, har den här säsongen haft som mål att få upp farten lite mer, och årets mål är på halva distansen mot förra årets Kalmar IM - dvs nu på söndag i Jönköping. Måltid 5:59:59, om de yttre förutsättningarna är optimala och om den på senare tid spökande hälsenan håller sig glad. Stina har också lagt om kosten en del och har som en av undermålsättningarna att bättre klara av att ta upp näring under ansträngning.

Andreas Bjurling, också han coachad av Pål Török, har gått från klarhet till klarhet under sin ganska stora omställning sedan de började jobba ihop i höstas.

- Jag är så lycklig och stolt över det jag redan uppnått under detta år. Och jag märker att andra ser det på mig, inte bara för att jag gått ner 10 kg som ser ut som 20 för att jag också fått mer muskler, utan något mer. Jag trivs med den jag blivit, säger Andreas själv.

Träningen har baserats på att dels äta ketogent (utesluta kolhydrater och gå ner i vikt som en av de viktiga delarna till att både må bättre och kunna löpträna med mindre skaderisk), dels bli smidigare/rörligare och hålla sig skadefri. Och därifrån bygga teknik, och sedan volym och snabbhet ovanpå det.

Andreas har haft två akuta stora diskbråck nederst i ryggen tidigare, och blivit opererad för detta. Han är så gott som smärtfri nu, men kan känna av Ischias i några dagar efter tunga lyft eller krävande träning - men allt mer sällan och i mindre omfattning. Han har ett krävande jobb och lägger mycket tid och energi på familjen, så träningen är en viktig pusselbit - men aldrig hela pusslet i Andreas liv. Målet i Jönköping är att köra kontrollerat och smärtfritt, med styrka kvar även till slutet. Om det funkar blir tiden antagligen under 6 timmar.

Vi önskar dem alla - och för all del även alla andra - stort lycka till med framtida tävlingar och träning, för att fortsätta utvecklas och bli så bra och må så bra man bara kan!Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.