Håll dig frisk med Yoga Marikas hälsoröra

2016 september 22

Här är dagens goda hälsotips, från Yoga Marika Török:

  • Blanda färskriven gurkmeja och ingefära med pressad citron, lite honung och kokosfett i en glasburk.
  • Ta en sked eller två varje dag. Gott och nyttigt.

Proportioner (men prova dig fram efter egen smak):

  • 1 dl ekologisk kallpressad kokoksolja
  • 2 st 5 cm långa bitar färsk ingefära (eller nästan hela stora biten på bilden), rivs
  • ca 1 dm gurkmeja (de tre bitarna på bilden), rivs
  • 1 pressad citron (liten), eller en halv stor (som den på bilden)
  • 1 tesked honung

Helst ska alla ingredienser vara ekologiska. Vill du få ännu mer sting i röran, och samtidigt "aktivera" gurkmejan än mer, så dra ett par varv på svartpepparkvarnen ned i röran också.

Färsk gurkmeja brukar finnas i bättre sorterade affärer, intill den färska ingefäran. Den ser ut som liten ingefära (se bilden). OBS! Gurkmejan färgar "allt" gult. Så tvätta händerna ordentligt efter att du är klar, och se till att inte skvätta när du rör ihop detta.

I Sverige brukar vi kalla det kokosolja för kokosfett, eftersom det oftast har en fast konsistens i vårt klimat. Men t ex i Thailand där det "alltid är varmt" så är samma sak flytande och då heter det kokosolja. Kokosoljan är flytande över 25 grader och fast om det är kallare. Så den funkar alltså även som en termometer :-) 

Det är dock viktigt att du skaffar en fin kallpressad ekologisk kokoksolja (oavsett konsistens pga av temperaturen i just din butik), och inte det härdade och betydligt sämre kokosfettet du hittar i kyldisken.

Både gurkmeja och ingefära har många bra egenskaper, bland annat är de antiinflamatoriska och stärkande för immunförsvaret. Citron balanserar ph-värdet och honungen har också många fördelar. Men det är sån liten mängd i detta så det blir mest smaksättning.

Ta ett par tre skedar om dagen ifall du känner att en förkylning på väg eller om du redan är lite sjuk. Annars räcker kanske en sked på morgonen innan frukost. Fast det blir lätt en till, för det är väldigt gott. Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.