Patrik kan nå pallen i Kona!

Patrik kan nå pallen i Kona!

2019 oktober 10


Patrik Nilsson. Foto: Info Kutsche sportfotografie.

Nästa år kan vi ha ett riktigt intressant svenskt damproffs på startlinjen vid Ironman VM på Hawaii, i form av Sara Svensk som nyligen vann IM Barcelona med stor marginal. I år finns dock inga svenskor bland proffsen. Men. Vi har två superintressanta svenska herrproffs på plats till tävlingen på lördag kväll och natt svensk tid.

Dels Kona-rookien Jesper Svensson. Dels Patrik Nilsson, som gör sin tredje start och nu känns mogen att kunna ta klivet upp på pallen om allt går som det skulle kunna gå, skriver här Team Snabbares coachingansvarige Pål Török - som också spår hur det går i proffstävlingen både för damer och herrar, samt rekommenderar dig att "för guds skull följa tävlingen, för den har stora chanser att bli riktigt spännande, även sedd med svenska ögon!"

 • VAD: Kona Ironman World Championship på Hawaii
 • NÄR: Starten för herrproffsen går på lördag kväll, 12 oktober, kl 18:25 svensk tid. 5 minuter senare startar damproffsen och därefter alla åldersklasser i tur och ordning, med en massa andra svenskar (några av dem har bloggat här inför tävlingen).
 • HUR: Du följer loppet bäst dels genom livesändningen på facebook, dels genom att ladda ner appen Ironman Tracker till din telefon eller padda (för att följa andra än de i täten av proffsklasserna).

Hur kommer det att gå?

Låt oss anta att VM-loppet på lördag kväll/natt blir som en "vanlig" tävling, dvs att inget oförutsett händer Patrik Nilsson eller att vädret blir speciellt extremt. Vilket i och för sig är rätt osannolikt, eftersom vädret förändrar spelplanen för alla varje år samt att det nästan alltid händer något under en så lång tävling.

Även om man klarar att hålla energinivåerna uppe och temperaturen nere finns alltid risken för en punka. Eller att man tappar fokus i fel sekund. Som Patrik gjorde i simstarten förra året. Han missade tåget som gick och de fötter han behövt ligga på för att vara med längst fram redan från början, utan att ödsla för mycket kraft.

Några kommer att "ha dagen" och överraska positivt och andra att överraska negativt. Så ta allt nedan med en nypa salt eller två. Men om det blir en "normal dag" så...

Du som sitter och följer tävlingen kan räkna med att Patrik hänger med täten rätt bra på simningen och att den landar runt 50 minuter för honom.

Och att några Überbikers sedan cyklar iväg från honom, men att han ändå inte är så långt efter in till nästa växling. Patrik kanske cyklar på 4:25-4:30 och kommer ur T2 efter att ha tävlat i ungefär 5:20. Han ligger då ungefär 10 minuter efter täten. Leder gör då antagligen Cameron Wurf, Australien, eller Sebastian Kienle, Tyskland.

Sedan börjar det riktigt intressanta. Patrik är en fantastisk löpare, men är inte ensam om att kunna springa ett ironmanmarathon på runt 2:40 om allt stämmer. Patrick Lange och Jan Frodeno är minst lika bra.

Och någon av dem, eller antagligen båda, kommer att ligga före honom redan när löpningen börjar. Så att komma bättre än 3:a är inte superrealistiskt. Realistiskt sett vinner någon av tyskarna Frodeno (vunnit 2015 & 2016), Kienle (vann 2014) eller Lange (vunnit två senaste åren), rankade i den ordningen.

Men i hettan kan mycket hända. En nästan-pallplats kan bytas mot en DNF. En kamp om tredjeplats kan bli till en seger. En oväntat stark debut skulle också kunna kullkasta alla planer för de erfarna, t ex från debuterande Alistair Brownlee. Han har vunnit OS två gånger (2012 och 2016) och har med andra ord en extremt hög högstanivå och fart. Men i Kona gäller mer att ha en hög lägstafart än en hög högstafart, för det är så långt och varmt. Och värme har tidigare inte varit Brownlees vän. Men vem vet, osvuret är bäst.

Patrik Nilsson springer under 2:50 om det stämmer för honom, och landar då på en sluttid strax under 8:10 en "normal men bra dag på Kona". Vad nu det är. Och vad nu det räcker till. Det beror ju på vad de andra gör. Men för guds skull följ tävlingen, för den har stora chanser att bli riktigt spännande, även sedd med svenska ögon!

Ungefärliga hålltider (svensk tid) lördag 12 okt 2019

 • 18:25 Herrarnas Pro Start
 • 18:30 Damernas Pro Start
 • 18:55-19:30 Vågstart för de som tävlar i sina respektive åldersklasser
 • 19:14 Förste proffskille in till T1
 • 19:20 Första proffstjej in till T1
 • 23:37 Förste proffskille in till T2
 • 00:14 Första proffstjej in till T2
 • 02:24 Förste proffskille i mål (sluttid 7:59)
 • 03:11 Första proffstjej i mål (sluttid 8:41)

Ung, erfaren och med starkt CV

Patrik Nilsson är sina 28 år till trots en av de yngsta i herrarnas proffsfält. Men han är också erfaren. Och med ett starkt CV. Han har vunnit Ironman i Malaysia 2014, Kalmar 2015, Köpenhamn 2016, och Barcelona 2016.

I år tog han en väldigt imponerande seger i år i Texas, när han solocyklade sig till näst snabbaste cykeltid (efter Überbiker Andrew Starykowicz, USA), och drygade på egen hand ut avståndet till den stora klungan. Efter det kunde han ändå springa maran på 2:42. Sånt ger respekt bland medtävlarna på Hawaii.

Därtill har Patrik kommit 8:a i Kona 2017 (första året). Men fick även en DNF, efter långvariga kramper, förra året. Tyvärr. Patrik är antingen på eller av. Vinner eller bryter. Typ.

Något han lärt sig på senare tid är vikten av återhämtning. Att komma utvilad till tävling. Det är nog mycket bristen på återhämtning som gjort att han fått bryta ibland tidigare. Vi hoppas han tar sig i mål på lördag. Då kommer det antagligen bli på en väldigt bra tid och en väldigt bra placering!

Jesper Svensson. foto Håkan Fredriksson.

Jesper ingen vanlig Svensson

Jesper Svensson gör sin första start i Kona på lördag. Men även han är erfaren och har ett bra CV. Han förekommer inte i några förhandssnack inför tävlingen, men kan slå underifrån. Jesper är en fantastisk simmare och lär ligga med längst fram efter simningen. Men han gör inte bort sig vare sig på cyklingen eller löpningen heller och kan verkligen bli en överraskning för många! Stay tuned.

2018 vann Jesper både IM Brasil och IM Barcelona. I år kom han 4:a i IM Mar del Plata (där favoritgrenen simning hade kortats) och dessutom 2:a i Challenge Roth.

Ryf igen

Damproffsen skriver jag inte lika mycket om i år, eftersom svenskintresset är borta efter flera år med vassa svenska starter. Till nästa år kan mycket väl Sara Svensk bli svenskan att följa framför andra - och då mycket väl till en väldigt framskjuten placering. I helgen vann hon IM Barcelona 15 minuter före tvåan och efter en sub-3-mara. Imponerande!

På Kona i år lär Daniela Ryf, Schweiz, som har vunnit VM de senaste fyra åren, vinna igen om inget extremt händer. Förra året vann Ryf på ny rekordtid, trots en väldigt dålig start med manetmöte och liggandes långt efter täten efter simningen. Normalt sett ska ingen kunna ta henne, för hon är för bra på allt. Framför allt cykling och löpning. Förra året cyklade hon de sista 7 milen snabbare än herrvinnaren Patrick Lange. Bara sju herrproffs cyklade den delen snabbare än Daniela Ryf.

Förra året (och året innan) kom Lucy Charles-Barclay, Storbritannien, in som stark två efter att ha lett länge. Hon är framför allt en gudabenådad simmerska, men utan egentliga svagheter. Det är bara det att Ryf är ännu bättre. Efter simningen lär Lucy Charles-Barclay leda med ungefär sju minuter över Daniela Ryf. Det kommer nog inte att räcka under hela cyklingen, och än mindre under löpningen.

2018 kom tyskan Anne Haug trea, och det tror jag att hon gör i år igen, även om det finns många som utmanar. Dock ingen svenska i år, tyvärr. Men nästa år, då...Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.