Liveaboard Röda Havet - bästa resan någonsin!

Liveaboard Röda Havet - bästa resan någonsin!

2019 november 09

Under ytan med Team Snabbare. Och några ännu snabbare. Men med oss tog delfinerna det lugnt.

Det blev verkligen en oförglömlig tränings- och upplevelseresa till Röda Havets kristallklara och varma tropiska vatten. 30 okt - 6 nov 2019 var vi iväg 18 glada. Konceptet är Liveaboard, alltså boende på båt. I detta fall ombord på moderna och bekväma New Francesca, mitt i ett guppande träningsparadis tillsammans med Team Snabbares populära och erfarna tränare och trivselskapare Pål Török (simning och yoga), Tomas Granberg (simning) och Marika Török (yoga).

Niklas softar på kiten, efter ännu ett 11-metershopp (ovan), Said styr tryggt skutan (nederst). Foto: Andreas Assermark.

Niklas och Nettan från RedSeaUnlimited bidrog också starkt till den härliga upplevelsen, med allt från gokaffe med mjölkskummare och allt, delfinsimningar tre dagar i rad, nybörjardykning, driftdyk vid Bluff Point, samt möjligheten att få testa SUP, kite samt foilboard.

Tre dagar i rad fick vi simma med delfiner, när de kom nära vår båt och vi hoppade i. För att de ville leka lite med oss. Det är faktiskt ganska fantastiskt. Foto: Andreas Assermark.

Röda havet är en del av Indiska oceanen, och jordens nordligaste tropiska hav. Det ligger på bekvämt flygavstånd utan besvärande tidsskillnad, och har ett artrikt ekosystem som bland annat innehåller över 1 200 identifierade fiskarter. Vi hann inte med att se alla, men många.

Yogadäck. Foto: Niklas Funk.

Varje dag anordnades simningar på öppet hav och de flesta dagar även nybörjarkurser i crawl i olika steg - med kritvit sand mellan tårna. Yoga kunde man göra i både soluppgång och solnedgång, från yogadäck överst på båten. Det blev rätt najs som helhet.

Förutom tre härliga mål mat om dagen, blev det ibland en överraskning - som här lite nybakad äppelkaka med vanlijsås. I förgrunden hänger bananklasen, som man kunde ta ifrån närhelst man ville. Likadant funkade det med kallt dricksvatten, te och kaffe, frukt och bröd/kakor. Foto: Niklas Funk.

Just helheten fick högsta betyg (Fantastiskt!) av alla deltagare som svarat på enkäten efter resan. Det fick ledarna också. Maten fick, för ovanlighetens skull, nästan lika bra betyg (en tyckte "Bra", resten "Fantastiskt!". Och det var verkligen bra mat ombord, vilket är så viktigt när man tränar mycket på dagarna.

Jodå, visst simmade vi mycket. Många gjorde det flera gånger om dagen, inklusive teknikcoaching. Men det fanns också gott om tid att bara ligga och flyta och njuta. Foto: Niklas Funk.

Foto: Niklas Funk.

Programmet för dagen skiftade beroende på var vi var och väder och vind. Men oftast såg det ut ungefär så här:

  • 07.15 (eller redan 05.55 om man ville fånga soluppgången) - Yoga eller upplevelsesimning
  • 08.30 - Frukostbuffé
  • 10.00 - Teknikkurs i crawl på någon liten ö eller i vattenbrynet. Eller snorkling med delfiner. Eller dykning med tuber för de som ville. Eller så flyttade vi båten till ett nytt ställe då, vilket gav tid med sig själv och en god bok. Eller tid att hänga med de andra.
  • 13.00 - Lunch
  • 14.30 - Äventyrssimning, eller dykning/snorkling, eller en tur in till land för upptäcksfärd. Eller andra aktiviteter eller avsaknad på aktiviteter. Siesta förekom flitigt.
  • 16.30 - Yoga eller upplevelsesimning. Eller snorkling med delfiner igen. Eller längs något härligt rev med en massa färg och liv som gör en nästan gråtfärdig av hur vacker naturen är.
  • 18.30 - Middag, med härlig stämning. Man lär känna folk och kan slappna av under de här förhållandena. Möten med härliga och inspirerande människor är en stor del i att man kommer hem påfylld av energi. 
  • Ja, och det förekom dans och party därefter också, åtminstone sista kvällen. :-)

Efter middagen blev det häng och snack efter humör och ork. De flesta gick och la sig tidigt och sov snabbt sött, gungade av havet i sina hytter. Men ungefär hälften valde att åtminstone en natt, eller flera, sova utomhus under bar himmel på solmadrasserna. Ännu närmare naturen.

Tomas Granberg håller i ett av crawlteknikpassen, där man oavsett tidigare nivå kan delta och lära sig grunderna, eller slipa på detaljer i sin egen simning - med personlig återkoppling av Tomas och Pål Török. Foto: Niklas Funk.

Vi gjorde några långsimningar, med följebåt. Här inför att hoppa ut mitt på havet och simma de sista tre kilometrarna till nästa ö. Foto: Niklas Funk.

Nedan några kommentarer från de mer än nöjda deltagarna.

Överträffade förväntningarna! Vill ha likadan resa nästa år! 

Andreas och Christina Assermark

Kan inte tacka er nog! Jag har verkligen rest mycket men detta slog allt. Ren magi rakt igenom.

Elisabeth Ahremark

 

Överst: Marika Török leder solnedgångsyoga. Nederst: Pål Török över på delfinkicken i fjärilssim.

En magisk resa med härliga möten med såväl reskamrater, djur, natur och mig själv. Tid att bara vara, upptäcka nytt och utvecklas, allt efter behov och behag. Coacher som lyssnade in och gav fördjupning med möjlighet till individuella tips och råd. Deltagare som bidrog till härlig och positiv stämning. Härliga skratt och minnen att ta med hem för att lysa upp vintermörkret! En otroligt proffsig och personlig rese-, tränings- och upplevelseledning! Tack Marika, Pål och Tomas! Ni äger!

Ylva Mannervik

Allt var superbra. Delfinerna blev det lilla extra.

Elisabeth Kristiansson 

Ni är fantastiska på att skapa fin gruppträning och visar ett äkta engagemang i samtal, yoga, crawlträning. Underbar snorkling och SUP! Maten, båten besättningen och inte minst generösa Niklas och Nettan. Båten var så fin också! Turkost vatten, simma med delfiner, bo på finaste båten. Lägg till högsta kvalitet på yoga, simning och fantastisk mat - äsch det går inte att beskriva i ord. Måste helt enkelt upplevas!

Cathrine Bognäs  

Efter middagen blev det ibland film- eller bildvisning en liten stund i salongen, för att återuppleva dagen. Foto överst: Niklas Funk. Underst: Andreas Assermark.

Jag har haft det UNDERBART! Allt var perfekt från första till sista dagen. Sovit under bar himmel med alla stjärnor och den arabiska månen som tak✨🌟⭐️💫Simmat m delfiner i det fria x flera, helt sjukt🐬 Snorklat massor🐠 Hittat Nemo i anemonen och sagt hej till Doris mfl... Fridykt och haft yoga i soluppgång och nedgång, snorkel-driftat, simmat på öppet hav. Sett Havet färgas till guld i solnedgången.

Mirja Kaspersson

En helt fantastisk vecka ombord på New Francesca. Fräsch båt med de bästa värdar man kan tänka sig, underbar mat och fantastisk service. Yoga och simning för alla nivåer med kompetenta instruktörer och en härlig mix av människor. Ett stort smörgåsbord av allehanda vattenaktiviteter vid underbara korallrev som toppades av simning med vilda delfiner.

Stina Olofsdotter

Så här kan intrycken se ut från en helt vanlig dag under Team Snabbares liveaboard Röda Havet. Foto: Niklas Funk.

Kommer vi då att göra detta igen? Ja, om allt går som vi hoppas blir det favorit i repris ungefär samma tid nästa år! För det här var nog faktiskt bästa resan någonsin.

#teamsnabbare @teamsnabbare @redseaunlimited @apollosports #apollosports @apollosports @ApolloSportsSverige @zorba68Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.