Nyckeln till bra drag: rotera axeln lätt in mot kinden

Nyckeln till bra drag: rotera axeln lätt in mot kinden

2019 december 18

Ett enda tips om din simteknik - håll koll på dina axlar. Du ska rotera axeln lätt inåt, mot kinden! skriver här Ulf Hausmann, Team Snabbares head coach i simning.

Att du ska hålla armbågen högt när du börjar greppar vattnet och när du sedan utför armtaget har du säkert redan hört talas om. Utöver att du ska hålla armbågen högt är det ännu viktigare att du håller armbågen kvar i samma läge när du böjer armbågen eller ”fäller ned” underarmen. D v s när du förbereder greppet. Hur kommer då axeln in i bilden?

Nyckeln till den ovana rörelsen är att du ska ha koll på dina axlar: Du ska rotera axeln lätt inåt, mot kinden! 

Gör du det så kommer du att upptäcka att armbågen automatiskt åker lite ”utåt och uppåt”. Precis till det läge där det blir väldigt enkelt och naturligt att hålla armbågen högt. Nu är det bara att "fälla ned” underarmen genom att böja i underarmen, med armbågen kvar i sitt höga läge.

På så sätt kommer du i ett bra catchläge (för att greppa vattnet) medan du håller kvar armbågen högt. Roterar du din axel inåt (utan att spänna dig för mycket, eller dra upp axeln för mycket) kopplar du även på den stora ryggmuskeln (latissimus dorsi).

Det är just den muskeln som ska göra jobbet när du simmar. Gissa varför simmare har så vältränade ryggar som ser ut som V:n? Jo för att de låter sina lats jobba och bli starka. Latsen är mycket starkare än musklerna runt axlarna.

Låter du axeln sjunka ner så kopplar du bort latsen och då tar axlarna emot alla krafter. Axlarna är inte gjorda för den stora belastningen och förr eller senare blir det axelskador. Så inte nog med att du simmar långsammare om du försöker ersätta framdrivningen med hjälp av starka lats med framdrivning med hjälp av svaga axlar - dessutom blir du lättare skadad.

Att förbereda armtaget och och greppa med lätt inåtroterad axel är troligtvis det mest avgörande i själva simrörelsen. Då fångar du vattnet, bygger upp tryck mot din hand och underarm, som befinner sig i ett vertikalt läge mot rörelseriktning. Detta ger dig förutsättningen för att kunna trycka bakåt.

Nyckeln till att allt detta ska kunna ske är att du håller axeln lätt inåtroterad mot kinden. Axel och hand fungerar som en hävstång - medan du roterar axeln lätt inåt så trycker du handen nedåt vilket fungerar när du böjer armbågen. Ja, det är faktiskt en Game Changer, om du gillar lite mer hypade och spännande uttryck!

Vi kollar på bilderna:

Bild 1 och 2 i streamline-läge efter isättningen. Axeln är överdrivet utåtroterad och hänger ner (fel). Resultatet är att armbågen sjunker ned och handen ligger högre än armbågen och bromsar.

Bild 3 och 4 i streamline-läge efter isättningen. Nu är axeln inåtroterad och då hamnar armbågen i ett högre läge och handen trycks lite nedåt. D v s armbågen ligger högre än handen (rätt).

Bild 5 i catch-läge: Nu har du kommit till catch-läget (där du ska greppa vattnet) med ”hängande axlar”. Underarm och hand pekar inte riktigt bakåt, inget som trycker mot vattnet (fel).

Bild 6 i catch-läge: Bra grepp och catch-läge. Underarm och hand har kommit till ett vertikalt läge och du kan trycka bakåt - tänk att du trycker mot en vägg (rätt).Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.