Sue vill vinna XTERRA

Sue vill vinna XTERRA

2019 oktober 24

Paddling under Silkeborg Adventure 2018, ett av många äventyr som Sue Paz Thunström varit med om inför helgens VM-final i terrängtriathlon (XTERRA) på Maui, Hawaii.

Sue Paz Thunström är åter på Maui för VM-finalen i terrängtriathlon, XTERRA, precis som för tre år sedan. På söndag har hon tänkt vinna sin åldersklass.

För Sue har antalet träningstimmar hittills i år varit fler än antalet arbetstimmar. Hon är en 34 årig kvinna som valt att lägga nästan alla sina pengar och all sin tid på att sporta och resa. Hon har tävlat som elitcyklist senaste två åren i Sverige, plus äventyrsrejsat. Det här blir hennes blott fjärde XTERRA-tävling. Ett kval och ett VM 2016, och nu samma sak igen. 

2014/15 la Sue grunden till det som idag har blivit hennes livsstil. Hon anmälde sig till Kalmar 2015 och fick dessutom chansen att köra en fler dygn lång multisporttävling. Efter det så ”spårade det ur”. Sue har hittat det hon älskar att göra.

Var och när kvalade du in till XTERRA World Championships 2019?

Redan i april i år, i Vouliagmeni - Grekland. Lyckades kidnappa både ett guld i min AG 30-34 och brons bland alla AG-kvinnor i XTERRA Greece.

Hur många XTERRA World Championships har du gjort innan?

Ett. 🙂 Jag var här 2016 och fick oväntat med mig en silvermedalj hem.

Hur många XTERRA-tävlingar över huvud taget?

Vågar nästan inte svara på den här frågan, haha. Jag har bara kört tre XTERRA tävlingar. Ja det betyder kvalet 2016 i Stockholm, VM 2016 och kvalet nu 2019 i Grekland.

Vad är det roligaste med detta format att träna och tävla?

Jag har tävlat som elitcyklist i Sverige de senaste tvår åren men kan inte släppa löpningen & simningen så XTERRA har blivit mitt sätt att få ett mål att tävla för och hålla löpningen & simningen på en OK nivå.

Hur många timmar i veckan i snitt har du tränat senaste året?

Oj, bra fråga. Många. Jag har jobbat som cykelguide nästan två månader på Mallorca, vilket dopade TP-kontot.

Hur många timmar i veckan om du även räknar med förberedelse för träning och återhämtning från träning?

Mer eller mindre heltid under våren och sommaren.

Hur många tim sim? Alldeles för få.

Cykel? Extremt många 😀 - jag älskar att cykla!!

Löp? Ja, alldeles för få.

Annat? Jag går både till kiropraktorn och min massör Martin Schrieber regelbundet för att hålla kroppen i schack. Är jag inte hemma får jag påminnelser skickade till mig om att dejta min roller eller triggerpunktsboll.

Vilka mål har du på Maui?

Jag har en uttalad målsättning om att simma, cykla o springa hem den där guldmedaljen i min AG (åldersklass). En trevlig placering bland alla AG’s vore inte fel heller.

Hur många timmar jobbar du med "ett vanligt jobb" i veckan?

Sen den 2 september jobbar jag 40 timmar i veckan igen, jag sitter på uppdrag via IT-Huset. Men under januari-augusti jobbade jag bara 20% med IT.

"Här om månaden cyklade jag tillsammans med Marika Wagner en tävling som heter Silk Road Mountain Race. 1700 km & 28 000 höjdmeter i Kirgistan."

Idrottsbakgrund?

Alltid tränat något... men konditionsidrott i den här formen kom sent i livet. När jag var mindre var det gymnastik, dans och ridning.

Sen spårade det ur och här om månaden cyklade jag tillsammans med Marika Wagner en tävling som heter Silk Road Mountain Race. 1700 km & 28 000 höjdmeter i Kirgistan. Det tog oss 11 dygn 10 timmar och 45 minuter att ta oss längs banan och in i mål.

Vem vinner damernas respektive herrarnas proffsklass under XTERRA? Flora Duffy - go go go!! Herrar - sorry nollkoll.

Vad är det viktigaste med din träning?

Att ha kul längs vägen. Och så betyder mina härliga träningsvänner massor. ❤ Vissa pass är lite grisiga, men då leker jag att jag är Rocky - haha. Det hjälper faktiskt!

Hur väljer du tävlingar?

Antingen för att jag har vänner som vill göra något kul ihop eller för att de bjuder på vacker natur. Kombinationen är den bästa.

"Här om dagen cyklade jag 3,5 timme uppför, för att komma till toppen av Mauis högsta vulkan. Sedan blev jag förkyld. Antagligen skulle jag göra om samma sak."

Vilket är ditt bästa råd till någon som drömmer om att göra det du gjort/gör?

Tänk inte så mycket. Kör bara, det blir oftast bra. Här om dagen cyklade jag och Mattias som jag är här med 3,5 timme uppför för att komma till toppen av Mauis högsta vulkan. Kanske inte det smartaste vi gjort med bara 1 flaska Maurten var. Ja efter det blev jag förkyld... Men otroligt vackert var det och jag hade troligtvis gjort om samma sak igen utan att tänka mig för.

Vad tror du att du har för fokus i livet om tio år - är det fortfarande triathlon och tävlingar på denna nivå eller något helt annat som då driver dig och tar det mesta av din valbara tid?

Bra fråga - om 10 år...?! Ja, jag tävlar nog fortfarande, men det finns mycket i livet som pockar på ens uppmärksamhet. Har däremot svårt att se att jag skulle lägga av helt. Det är nog omöjligt, för det kryper i kroppen när jag inte får röra på mig, träna eller resa och jag har gott om vänner som delar min passion.Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.