Trippla träningsevent i solen 24 maj

Trippla träningsevent i solen 24 maj

2020 maj 25

Söndagen 24 maj bjöd Team Snabbare upp till trippla träningsevent vid Hellasgården: Öppet vatten säsongsstart, Big Day Triathlon samt miniversionen Try Triathlon Hellas. Solen ville också vara med, så dagen blev härlig för deltagarna trots krispiga vattentemperaturen 12,7 grader.

Redan klockan 09.00 började simningen - med teori på land och kortare övningar i vattnet, samt avslutande distanssimning - allt under coach Ulf Hausmanns ledning. Våtdräkt att prova på plats, och andra simprylar som kan vara bra att ha när vattnet är kallt, stod Trispot för.

Simningen var också en del av nyss påbörjade Simcamp Deluxe IN & UT, där coachad simning både inomhus och utomhus varvas under totalt 13 pass.

Deltagarna på eventet Big Day Triathlon, lett av huvudcoach Pål Török, började med simning, för att därefter cykla en vändpunktsbana söderut - förbi Årsta havsbad och mot Nynäshamn till - i tre timmar. 

Målet var att hålla både cyklingen och den efterföljande löpningen på 1,5 timmar på långdistanströskeln, i s k MAP-fart. Det vill säga inte fortare än att både puls och fart/intensitet kunde hållas konstant. Och att alla skulle träna lika intensivt efter sina förutsättningar, och lika länge - även om de kom olika långt. På det sättet hölls växlingarna ihop, och samvaron blev större.

Intensiteten skulle alltså vara högsta möjliga utan att pulsen höjdes vid konstant fart, och utan att farten behövde sänkas vid konstant puls. Då gäller det nämligen "bara" att tänka på tekniken, samt fylla på med energi och vätska, så kan man hålla på väldigt länge.

Efter väl uträttat träningsdagsverke avslutade Big Day-deltagarna med lite yoga och stretch och avslappning ihop i den skönt värmande solen.

Under tiden som Big Day-deltagarna var ute och cyklade passade arrangörsklubben Team Snabbare IF på att ordna Try Triathlon Hellas, ihop med Svenska Triathlonförbundet. På det viset kunde flera event hållas samma dag, utan att någon av grupperna blev för stora.

Några av deltagarna i detta minitriathlon hade aldrig gjort en triathlon förut, och i början var det avslappning i det kalla vattnet som var viktigast.

När väl starten hade gått för den inledande 250 m långa simningen spred fältet ut sig fort, något som visar hur olika förutsättningarna var bland deltagarna. Vilket också var poängen. Try Triathlon Hellas var en del av satsningen ”framåt för fler i rörelse” av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet. Syftet är att sprida rörelse och träningsglädje samt skapa en prestigelös mötesplats för alla nyfikna motionärer och idrottare. Konceptet och dess mål är att få fler i rörelse samt få fler att bli en del av vår idrottsrörelse genom medlemskap i någon av dess föreningar.

Cyklarna som deltagarna hade med sig var också väldigt olika, vilket även det var en poäng. Det ska gå att använda det man har - i detta fall med begränsningen att däcken bör vara lite bredare och att man har en lätt växel att tillgå också. 

För det var backigt och utmanande på den 800 meter långa slingan man cyklade 4 varv.

Efter cyklingen sprang deltagarna 2 varv på samma jobbiga men natursköna bana.

Väl i mål, hade några nya triathleter fötts, och glädjen över prestationen var påtaglig. Alla fick en goodie bag, och förhoppningsvis mersmak på träning och triathlon.Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.