Två billiga & bra simklappar

2016 december 16

Det blir lätt många prylar. Team Snabbares simcoach Ulf Husmann julklappstipsar här om två billiga och bra.

Simning börjar bli en materialsport, åtminstone när man räknar in våtdräkter för simning i öppet vatten. Men grundjobbet gör du innan du hoppar i öppet vatten, och då finns det här ett par billiga och enkla julklappar du kan ge till dig själv eller någon annan som vill bli en bättre simmare och inte redan "har allt".

1. Gummiband

Ett utmärkt sätt att träna simspecifik styrka på land är med gummiband - förutsatt att du verkligen tränar på den rätta armrörelsen som du sedan ska använda i undervattendraget.

Det är lätt att ta med sig bandet överallt, och det kommer med ett övningshäfte. Kolla även här Team Snabbares simcoach Ulf Hausmann.

 

Börja med 3 x 10 repetitioner och öka arbetstiden upp till 8 ggr 1 minut per övning. Ett gummibandspass behöver inte vara längre än 15-20 minuter. Välj gärna ett gummiband med medium eller lätt motstånd för att kunna använda det för olika övningar. 
Köp tex här.

2. Tempo trainer

En tempo trainer är en liten pryl som du stoppar under badmössan och som låter/beepar. Du lär dig att hålla en viss frekvens eller att simma med jämn fart utan att simma för fort i början.

Tempotrainern beepar varje gång du ska börja dra alternativt när du ska ha kommit till andra sidan av bassängen (beep varje längd).

En vanlig fråga Ulf Hausmann får är: Vad ska jag ha för frekvens? Svaret är att alla har sin egen frekvens men de flesta icke-simmare har oftast en för låg frekvens. Alla har sin sweetspot där frekvens ger en bra kombination av lagom låg ansträngning och lagom hög hastighet.

Du ska inte simma med någon annans frekvens utan istället testa fram vad du har för frekvens på t ex 400 m. Sedan kan du successivt sänka eller öka frekvensen med ett, två eller tre armtag per minut. Kolla vad du har för tid nu. Det är alltid bra att se din frekvens i förhållandet till din simtid. Ökar du din frekvens med bibehållen teknik/draglängd så simmar du snabbare. Köp tex här.Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.