Mallorca - störst på Ironman

Ironman är ju inte bara en sträcka inom triathlon utan ett företag som arrangerar tävlingar. Men även om den stora Ironman-finalen på Hawaii både är stor och mest prestigefylld av alla triathlontävlingar är den inte inte störst sett till antalet deltagare. För det är  Ironman Mallorca på halv Ironmandistans, så kallad 70.3, som i år går den 10 maj.  

Om det är ett sammanträffande med att Team Snabbare ordnade sin första resa till Alcudia med läger i samband med just den tävlingen samma år låter vi vara osagt. Men sedan starten 2011 har det gått rejält framåt för Ironman Mallorca 70.3 när det gäller antalet deltagare (och för vår resa). I och med att de i år tar de in 500 fler deltagare än förra året vilket har tävlingen faktiskt klivit upp på förstaplatsen när det gäller antalet deltagare av alla tävlingar som ordnas av Ironman, både när det gäller fulldistans och halva sträckan.  

I maj kommer totalt 3 800 triathleter springa över startlinjen och ut i vattnet på den fina stranden i Alcudia. Deltagare från hela 68 länder finns på plats och man skulle ju lätt kunna tro att det är flest spanjorer. Men så är det inte. Landet med flest deltagare är Storbritannien som har 1 000 personer på plats. Tvåa kommer Tyskland och först på tredje plats Spanien med Danmark på en stilig fjärdeplats. 

Efter den stora framgången både publikt och deltagarmässigt har Ironman-organisationen beslutat att ge ön en tävling på fulldistans som gör premiär den 27 september 2014. De som har kört 70.3 på ön kommer att känna igen sig rejält då banan är i det närmaste identisk med tävlingen som går i maj. 

 Fredrik Zillén
Fredrik Zillén

Författare2 Svar

Team Snabbare
Team Snabbare

2014 Januari 24

Tack Stefan. Korrigerat datumet nu. 10 maj gäller!

Stefan Larsson
Stefan Larsson

2014 Januari 23

Det kan vara värt att påpeka att det står fel i ingressen – tävlingen går alltså 10 maj och inget annat…

Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.