Hur mycket träning krävs för att bli triathlet?

Detta är inlägg #4 i Tommy Solléns bloggserie ”Från rökande soffpotatis till rykande het triathlet” inför Vattenfall World Triathlon Stockholm 2014. Se alla inlägg här

Jag snackar inte om Iron Man här. Kom igen... en sak i taget! Mitt mål är att göra sprintdistansen Vattenfall World Triathlon Stockholm och det är 750m simning, 20 km cykling och 5km löpning. Jag tror ärligt talat att alla klarar av den distansen. Det handlar bara om vad man har för mål för sig själv och om man känner att man måste crawla simningen eller om det går bra med bröstsim.

Så hur mycket träning krävs för att bli redo för en triathlon sprint?
Om någon hade sagt till mig för ett år sedan att jag nu skulle ha ca 13 träningspass i veckan så hade jag antagligen fullständigt avfärdat det påståendet. Det hade liksom inte funkat i min hjärna. "Doesn't compute!".
Nu kan jag dock se att det har varit helt nödvändigt. Jag har behövt bygga upp core och grenspecifika muskler och öka rörligheten. Bygga kondition från absolut noll och jag har inget idrottande från barndomen att falla tillbaka på heller. Lära mig simma. Överkomma rädsla och konstiga hjärnspöken ute i öppet vatten. Genomlida grym smärta i benhinnorna efter varenda löppass.
Men det har gett resultat.

Låt mig visa lite statistik från Runkeeper som jag använt i många år.

Här ser vi hur mycket jag tränat ända tillbaka till år 2009. Inte särskilt mycket... De grå staplarna från 2011 - 2014 är dessutom bara från promenader, oftast till och från jobbet. 2012 börjar det komma lite gult. Det var då jag lärde mig simma och jag övade mycket på det under 2013. Det är först i år som det blivit mer öppet vatten dock. I år ser man också färger från cykling, löpning och styrkepass.
Huruvida jag tränar mycket idag eller ej beror väl på vem man frågar och vilket perspektiv man har men att jag har kommit långt från soffpotatisdagarna tror jag vi kan vara överens om.

För ett par månader sedan satte jag upp tre st mål i Runkeeper för att ge mig lite extra motivation till träningen. Ett mål för cykling, ett för löpning och ett för simning. Jag räknade ut ett par distanser som jag borde ha kommit upp till om jag bara följer träningen ok. Så här har det gått:

Jag har alltså nått målen för cykling och löpning utan problem men jag har bara nått upp till 51% av mitt mål att simma 18km på drygt tre månader. Trist men inte oväntat. Simningen är den som är bökigast att få till. Framför allt på sommaren när simhallarna är stängda och jag ändå borde vara ute i öppet vatten. MEN jag hade en riktigt fin simupplevelse nyligen. Mer om det i ett annat blogginlägg ;)

Hur mycket tränar du i veckan och för vilken distans?
Tommy Sollén
Tommy Sollén

Författare1 Svar

Jim
Jim

2014 Augusti 22

Hur är det ens möjligt för en vanlig människa att få till 13 träningspass på en vecka?

Ok, det handlar väl om definitionen av vad ett träningspass. Men att kliva upp ur sängen på morgonen räknas väl knappast? :D

Men visst, har man ingen flickvän/sambo/fru, inga barn, inget jobb, inga vänner. Då går det nog att få ihop det. Man måste ju vila också…

Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.