Drafting på age group sprint

2014 augusti 28 5 kommentarer

Från och med VM 2016 är det drafting som gäller även för de som tävlar i age group på sprintdistans vid ITU:s tävlingar. Om samma sak införs i Sverige är dock ännu inte klart.

ITU:s VM på sprintdistans 2016 blir första tävlingen då reglerna har ändrats så att även de äldre deltagarna slipper hålla 10 meters lucka. Information om det här har också gått ut till alla nationella förbund, men hur det blir i Sverige är långt ifrån klart.

- Vi får diskutera i föreningar, mellan aktiva och i förbund vad som blir bäst för oss. Om vi beslutar att förändra så är det ett årsmötesbeslut, säger Svenska Triathlonförbundets generalsekreterare, Ola Silvdahl, i ett mail till Team Snabbare.

Om drafting ska vara tillåten för age group-deltagarna eller inte på sprintdistans kan alltid diskuteras. Till viss del är det en säkerhetsfråga. Lång från alla triathleter är vana att cykla i klunga vilket naturligtvis ökar risken för olyckor en hel del. Å andra sidan kan det vara ett rent praktiskt problem att hålla isär alla deltagarna när triathlon växer så de knakar och varken simningen eller cykeldelen är tillräckligt lång för att få någon vidare spridning i fältet. Det gör att regelbrotten mot draftingregeln blir så många att det i praktiken blir omöjligt att genomföra ett lopp enligt reglerna, om man tillåter många deltagare. 

Vad tycker du, drafting för age groups på sprint eller inte? Skriv gärna en kommentar!  5 Svar

Pierre
Pierre

2014 september 05

Njae! Det är kul med täta race och hög fart i klunga/varvbanor. Starfältet är dock inte homogent nog för att det ska bli säkerhetsmässigt bra. Upplevde det nog så problematiskt vid årets sprint i Malmö samt vid Stockholm triathlon. Fina tävlingar, men många väldigt osäkra manövrar utmed banan. Tror nog att det ändå är säkrare om man håller lucka (även om denna ibland är väldigt liten…). Masters ska då även hålla sig med ytterligare en cykel, bra för cykelhandlaren förvisso;)

Peter
Peter

2014 augusti 30

Det kräver färre hål i gatan än SthlmTri, där vart det många tillbud där det var trångt och dessutom håligt. Drafting ökar hastigheterna och i år har vi tyvärr mist en triathlet under ett Draftingpass som inte han väja.

Många kunde inte ligga kvar “på sin kurs” under SthlmTri och trängningar uppstod ofrivilligt när fältet tätnade.
Blir väl så på “rundnings”-banor om man vill hålla hela loppet nära centrum…

Mathias Liljefors
Mathias Liljefors

2014 augusti 29

Kör förvisso oftast olympisk eller längre själv, men antar att det måste vara linje-cykel som gäller om klungor tillåts?

simon W
simon W

2014 augusti 29

Äntligen! Då slipper jag välja mellan rolig cykling + resultatmässig förnedring i seniorklass och trist cykling + medaljchans i gubbdito.

Magnus de Brito
Magnus de Brito

2014 augusti 29

Jag ser inga problem med drafting även för amatörer. Vätternrundan tillåter ju det för alla och där är man bra mer mosig i huvudet de sista 10 milen än i en sprint. Om man vill utnyttja och vara bekväm i klungkörning så är det bara att öva likväl som man måste öva för att crawla

Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.