Konalördag - då hejar vi på Åsa!

2014 oktober 09

Vem vinner Ironman Kona natten mellan lördag och söndag?
Vem blir snabbaste svenskan och snabbaste svensken?
Vem är din favorit bland alla de svenskar  som tävlar i age group-klasserna?
Och - handen på hjärtat - drömmer du själv om att kvala in till Hawaii?

Det är några av frågorna inför lördagskvällens och -nattens uppesittarhögtid för den sanne triathleten. Vilka är dina svar?

En fråga som vi nationellt ställer oss är hur det går för det enda svenska proffset som kvalat in, Åsa Lundström. Här nedan tevesportens reportage om den läkarstuderande dalkullans raketutvecklingen som triathlet.

Livesändningen från www.ironmanlive.com blir den givna underhållningen för allt fler så här års. Dels följer man hur det går i täten, dels de bästa svenskarna.
Kanske att man t o m känner någon som tävlar i denna långdistanstriathleternas heligaste av platser? I så fall följer man även dem, så klart. Och hejar på distans. Och drömmer om att själv vara på plats en gång.

Förra året var första gången som en svensk kvalade in i proffsklassen med de nuvarande hårda reglerna. Då var det Eva Nyström, som har näst snabbaste ironmantiden av en svenska genom tiderna - 9.11:47 från Ironman Frankfurt 2013.

I år är det svenska rekordinnehavaren Åsa Lundström som försvarar de svenska färgerna i proffsklassen efter en rad fina resultat. Hennes snabbaste tid hittills är 9.04:42 från Ironman Österrike 2013.
Oddsen just nu inför Ironman Kona på lördag kväll/natt (enligt australiensiska Sportsbet i alla fall) - damerna först:

 1. Miranda Carfrae 1.72 gånger pengarna (alltså storfavorit)
 2. Daniela Ryf 3.50 
 3. Rachel Joyce 6.00
 4. Caroline Steffen 6.00 
 5. Liz Blatchford 9.00 
 6. Jodie Swallow 9.00

Herrarna:

 • Jan Frodeno GER 4.50 
 • Frederik Van Lierde BEL 5.00 
 • Sebastian Kienle GER 5.00
 • Ivan Rana ESP 5.50 
 • Bevan Docherty NZL 7.00 
 • Pete Jacobs AUS 11.00

Vill du drömma dig bort, men inte fullt så långt, så varför inte börja planera lite mer handfast hur du tar dig till Kona själv, eller åtminstone de första stegen på väg dit?
En coach är en bra början, liksom ett riktigt inspirerande träningsläger som ger dig alla olika delar som man behöver:
Bra träning, mer kunskap, bättre teknik i simning, cykel och löpning, samt den nödvändiga grundläggande funktionella styrkan och rörligheten för att klara av träningen skadefritt och få ut max av det du investerar i din träning.
I så fall kan du göra som både Eva Nyström och Åsa Lundström gjort tidigare: Häng med på Tri Mallorca, den populäraste svenska triathlonresan. Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.