Svenska Triathlonligan lyser upp i höst och vinter

2014 oktober 10

Från ungefär nu och fram till slutet av mars kan det lätt bli en småtråkig transportsträcka med egen träning för många triathleter. Men i höst, vinter och vår blir det annorlunda än tidigare år. Det som lyser upp i mörkret och värmer i kylan är premiären för den nationella tävlingsserien i inomhustriathlon - Svenska Triahlonligan.

Den första deltävlingen avgörs 18 oktober 2014 på  Actic Sydpoolen i Södertälje. På samma ställe avgörs finalen, den 21 mars 2015, med både prispengar och mycket ära på spel. Då koras de svenska mästarna i inomhustriathlon 2015, vinnarna i klubbligan samt studentkampen.

Här är en film från när tävlingen kördes i Actic Högdalen i Stockholm våren 2014:

- Vi är otroligt glada och förväntansfulla inför den satsning vi nu gör på triathlon tillsammans med Team Snabbare. Det ska bli extremt kul att se hur gymvärlden i allmänhet och våra medlemmar i synnerhet tar emot detta, säger Staffan Forsström som är Actics ansvarige för badkonceptet, det vill säga hur Actic nu medvetet satsar på att erbjuda kombinerad träning i bassäng och gym på de anläggningar runt om i landet som har både och.

Så hur går då en tävling i inomhustriathlon till? Till att börja med så är hälften av platserna i varje deltävling reserverade för tjejer och hälften för killar. Tävlingen avgörs i heatform, med mycket action. Tävlingstiden brukar ligga på 10-20 min per heat. Distansen är en tiondels olympisk, alltså superkort:

  • 150 m simning i bassäng (egen bana)
  • 4 000 m cykling (på gymcykel, korrigerad distans beroende på vikt, se mer info längre ned)
  • 1 000 m löpning på löpband

Grenarna utförs i en följd: simning i bassäng, cykel på gymcykel som mäter distans och till sist löpning på löpband. A ntalet platser är starkt begränsat. 

Ligan är öppen för alla, såväl absoluta nybörjare som erfarna och elit. Man tävlar individuellt samt i:

  • Klubbligan - där deltagares resultat i finalen tillgodoräknas den förening de tillhör (t ex klubb ansluten till Svenska triathlonförbundet eller via medlemskap på viss Acticanläggning)
  • Studentkampen - där studenterna i Lund respektive Uppsala tävlar mot varandra

Deltävlingar avgörs varannan lördag kl 12.00-15.30 någonstans i Sverige från Lund till Luleå. Här kan du läsa mer om hur en deltävling går till. I tävlingskalendern ser du när och var de olika deltävlingarna går. Läs mer om hur kvalar in till finalen och hur den går till här. Eller varför inte helt enkelt anmäla dig?!

- Vår triathlonsatsning gäller både inomhustävlingar från oktober till mars, från Lund till Luleå, och gruppträningsklasser i triathlon. Vi har redan smugit igång sådana både i Lund och Södertälje. I takt med att Team Snabbare utbildar fler av våra anläggningars instruktöktörer kommer konceptet ut på allt fler av våra anläggningar som uppfyller kriterierna, fortsätter Staffan Forsström på Actic.

- Det känns riktigt, riktigt bra att få vara med och utveckla triathlonsporten i Sverige, och ge fler chansen att prova på denna underbara sport, säger Team Snabbares vd Pål Török, och fortsätter:

- Kan vi dels få etablerade triathleter att få ett roligare halvår från oktober till mars, dels få in nya i sporten, ja är i alla fall jag nöjd. Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.