Juan Pla: Maui har gjort mig rikare

Juan Pla, Stockholm City Triathlon, fyllde 60 i år och har firat med att träna och tävla sig runt världen. Det här är hans blogginlägg, skrivet från Maui.

Att kvala till och åka på VM i offroad-triathlon på Hawaii kan man göra på olika sätt och av olika skäl. Här en av flera bloggar från den grupp svenskar som just nu befinner sig på Maui för XTERRAs VM-final söndagen 26 oktober. 
Maui, Hawaii är varmt, tropisk och vackert. Paradiset på jorden? Här befinner jag mig för Xterras världsmästerskap. Hur "hamnade" jag här?
Det finns en intention hos mig att lära mig mera, en nyfikenhet att uppleva livet på många olika sätt. Att inte fångas av mina egna tankar och känslor. Att närma mig verkligheten som den är! Sporten ger en möjlighet att utforska sig själv och de gränser man har.
Jag började med triathlon för fyra år sen. Jag hade börjat simma crawl och ville lära mig mer. Det var svårt att simma på badet men då fanns ju en triathlonklubb som hade bokade tider. Triathlon var då ett ganska okänt begrep för mig. Efter att jag gick med triathlonklubben började en fantastisk resa.
Gränserna började töja sig otroligt långt! Från att ha simmat 25 meter utan paus gick jag vidare till att kunna simma flera kilometer. Från att ha cyklat några kilometer till hundratals kilometer. Hur är det möjligt?

Men åter till frågan hur jag hamnade här i Maui.


I år blev jag 60 år gammal och ville ge mig själv en gåva. Det blev många tävlingar: Ironman, 1/2 Ironman och så vidare fram till xterra Sweden. Och därefter vidare till Maui.
Varför så många tävlingar?
Att tävla är som att gå på fest: Man har sina bästa kläder och blir serverad mat och dryck på vägen. Så det blev många fester fram till snart sista tävling för året här på Maui.
Jag tränar inte så mycket som andra. Istället vilar jag mig desto oftare i form. Det kan bli varierande övningar. Allt från yoga, till promenader, att cykla eller springa till jobbet. På helgen kan det bli ett längre pass.
Sedan många år tillbaka använder jag meditation (mindfulness).
All träning påverkar mitt liv på en fantastisk sätt. Som läkare kan jag uppmuntra mina patienter till fysisk aktivitet. Privat kan jag vara med mina kära och göra många aktiviteter tillsammans.
Här i Maui är jag tillsammans med några andra idrottare. Vi kallar oss Team Sweden Napali, för vi bor i Napaliområdet. Det är lätt och härligt att umgås med varandra. Från proffs och unga till äldre som mig själv, så kompletterar vi varandra på ett fantastisk sätt. Vi uppmuntrar varandra och hjälper varandra med vår egen kunskap och erfarenhet.

Vi växer tillsammans och förbereder oss på bästa möjliga sätt till framgång! Jag är inte rädd för misslyckanden, det är en del av framgången. Båda två ger en orientering om var någonstans jag befinner mig just nu.
Om några dagar vet vi hur det gick för mig och alla andra på själva världsmästerskapet, alltså tävlingen. Men oavsett resultat kommer jag garanterat att ha en fantastisk och unik tid här i Maui. Nya upplevelser, nya miljöer nya vänner.

Jag har blivit mycket rikare trots att pengarna har minskat.
/Juan Pla

Juan med Johan Agestam och Anette Agestam (som han känner från träningsresan Tri Mallorca), samt Sandra Ådén och Ceclia Jessen. Alla med i Team Sweden Napali.
Pål Török
Pål Török

FörfattareKommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.