Två surfveckor - Xterra race prep för Lelle och Carro

2014 oktober 26

Paret Carolin Holmqvist och Lelle Moberg har snorklat, cyklat och surfat på Maui i två veckor nu. Men idag smäller det, för nu går äntligen VM-finalen i off-road-triathlon av stapeln. Båda hoppas på framskjutna placeringar, om nu bara kroppen svarar som den ska. Båda har haft krävande säsonger, med vinster i t ex Åre Extreme Challenge (Carolin) och Ö till Ö (Lelle).

Att kvala till och åka på VM i offroad-triathlon på Hawaii kan man göra på olika sätt och av olika skäl. Här en av flera bloggar från den grupp svenskar som just nu befinner sig på Maui för XTERRAs VM-final söndagen 26 oktober.

Både Carro och Lelle kvalade till Xterra-VM-finalen via Xterra Spanien i maj. Så de har kunnat planera in Maui sedan länge. Och nu har de varit på plats i två veckor för att njuta av denna fantastiska ö, och för att vänja sig vid värmen och få tillbaks energin i kroppen inför loppet. Hur är det då på Maui?

- Simningen här är magisk! Det finns ju lite mer att titta på än kakelplattor. Och de har fantastiska mtb-spår, hälsar Lelle, och fortsätter:

- Jag hade lite problem med värmen i början men det känns bättre nu. All tuff träning är gjord och nu väntar jag bara på att kroppen ska bli så där skönt rastlös och pigg, då vet jag att det kan gå fort!

Lelles race plan är att trycka på i början på simningen (tvåfaldig vinnare av ö-till-ö som han är), och sedan hitta ett par bra fötter att hänga efter, så att han förhoppningsvis kan komma upp bland de första. Vilket ger en bra position i inledningen av cyklingen.

- Om möjligt ska jag spara lite krut på den tuffa cykelbanan så att det även finns krafter kvar på löpningen. Där är planen att köra fort från början, säger Lelle.

Carro har haft problem med att hon känt sig orkeslös ett tag, så ett par veckor av mysträning på Maui har nog varit ett klokt beslut:

- Ja, jag har surfat mig i form. Hämtat energi och försökt att få tillbaka kraften i kroppen. För det har inte funnits nån kraft. Så detta är underbart!


Bilden: Nedanför ett vattenfall kan man hämta energi. Lelle och Carro gjorde det.

 

- Jag körde mig i botten under en multisporttävling i Kina nu i september vilket inte var optimalt inför Xterra. Jag har fått grymt bra hjälp av min massör (Camilla Williams på Rehabkliniken) för att komma tillbaka på banan. Två veckor här har inte heller varit fel.

- Första dagarna här på Maui drog vi runt nästan hela ön och hoppade mellan olika boenden. Det blir många upplevelser. Ett av guldkornen vi har hunnit med är en snorkeltrip till Molokini, en närliggande liten ö söderöver. En annan är de superfina downhillslingorna mitt ute i skogen kring Makawao. Vi brände omkring där på dagarna och åkte ner till Paia, en supermysig liten surfby, på kvällarna i två dagar. Bodde på ett mysigt litet Bed and Breakfast som jag kan rekommendera! Det billigaste som finns i området (med marginal).

- Kan jag bara få ut den formen jag har under tävlingsdagen, så kommer det att gå bra! avslutar Carro.

Lelle Moberg och Martin Flinta lär känna vattnet inför tävlingen.

Senaste veckan har Lelle och Carro bott ihop med Martin Flinta. De har surfat ihop och fått höra hans taktiksnack som legat till grund för deras egna. Martin har ju kört tidigare. Förra året var han ensam svensk på Xterra-VM på Maui. Å andra sidan vann han då the Outrigger Resorts Double award för snabbaste kombinerade tiden på Ironman World Championship på Kona och Xterra World Championship på Maui två veckor senare. Det har gett eko i Sverige.

Att sedan Xterra arrangerade en svensk deltävling vid Hellasgården i Stockholm, med hjälp av svenska partnern Team Snabbare, har så klart betytt en hel del också. Så i år är Martin inte ensam till start, utan istället kommer hela 14 svenskar till start. Vi önskar dem alla lycka till. Start kl 20.00 idag svensk tid!

Carro, Lelle och Martin - taggade med startnummer inför tävlingen.

Här kan du följa resultaten från tävlingen.Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.