Sluta tråkträna! Något bra har hänt med triathlon.

Det händer mycket inom triathlon, både i världen och i Sverige. Fler hittar till denna omväxlande sport. Och den får allt fler "smaker", allt fler sätt att utövas. Flera vägar kan bära mot samma mål, vilket ofta är att just ta sig i mål. Helst snabbt. Förhoppningsvis har du också kul på vägen dit.

(Här kommer en speakerröst och ger lite lästips: Vill du jobba med oss i Team Snabbare så kan du hoppa direkt till slutet av denna artikel och klicka på länken. Sedan kan du läsa hela den här långa artikeln i vilket fall. Annars: Varsågod att fortsätt läsa.)

Långt och kort, Superlångt och superkort. Inomhus, utomhus på asfalt och utomhus i naturen. På lätta banor där man kan få en bra tid, på svåra banor som det gäller att "besegra". Med den egna prestationen och pulsen i centrum eller med upplevelsen i centrum. 

Vi på Team Snabbare bejakar och bidrar aktivt till denna utveckling av alternativ. Vi har t ex dragit igång en nationell liga i inomhustriathlon för att lysa upp lite i höst- och vintermörkret för triathleter som annars lätt blir "lite asociala" och försöker överleva vintern genom att tråkträna på trainer framför en film.
Inomhustriathlontävlingar består av superintensiva, korta heat med mycket mjölksyra och en kulfaktor som slår i taket. Ett välkommet avbrott i tråkträningen alltså.
Ja nu är ju verkligen inte all träning på trainer tråkig. Och vill man nå ett mål får man så klart offra en del. Men att få in ett kul kvalitetspass skadar inte ens dem som satsar superseriöst, och det kan nog locka en hel del sällantränare att träna oftare och våga ta i mer när det gör det. Vilket är en av grunderna till hur man blir bättre om man inte tränar så många timmar i veckan. Och det är ju bra.
Team Snabbare har också startat ett samarbete med gymkedjan Actic för att få fler på gymen att hitta till triathlon. Inte bara genom inomhustriathlontävlingar, utan också genom att erbjuda triathlon som gruppträningsklass varje vecka på gym som också har bad. Team Snabbare står för koncept och passupplägg samt utbildning av instruktörer. På det här sättet hoppas vi bidra till att fler hittar till triathlon och att dessa kommer med ytterligare nya perspektiv till sporten och utvecklar den vidare.

Här ovan ser du hur bokningsläget på Actic Lund, Delphinenbadet, ser ut just nu för pass som går på tisdag nästa vecka. En klass är fullbokad redan. Triathlon. Något har alltså hänt. 
Vi har också tagit Xterra till Sverige. Xterra är motsvarigheten till det internationella varumärket ironman - fast för terrängtriathlon. Det innebär triathlon mer ute i naturen än vanlig asfaltstriathlon. Roligare och mer utmanande banor, och mer skonsamt underlag att springa på. Och mer av ett äventyr än ett uthållighetstest.
Och... trumvirvel... det är mer anpassat för svenskt klimat och svensk natur och svensk trafik. Det vill säga du kan träna utomhus längre tid av året i vårt svenska klimat, om du cyklar mountainbike istället för racer - i alla fall så här års. Och du kan springa längre utan att bli skadad om du springer terräng istället för asfalt. På kuppen får du antagligen en större naturupplevelse, mår bättre och har roligare.
Att cykla mountainbike kan man göra med behållning större delen av året. Men de flesta har redan nu (eller sedan länge) ställt in racern och/eller tempocykeln "för säsongen". Och tar kanske inte ut den igen förrän om ett halvår eller så. Och det är ju synd. Men det går att göra något åt.
Vi sprider oss. Nu startar vi verksamhet i Skåne och Södertälje också. Direkt efter att vi la vi upp de första bokningsbara produkterna för Team Snabbare Syd kom första bokningen, för ”Crawlkurs Deluxe, 6 ggr - Malmö/Lund”. Martin Wetterhorn, som många känner som fantastiskt uppskattad ledare på Sveriges populäraste triathlonresa - Tri Mallorca - har därmed sin första egna kund inbokad.

I Södertälje är det Jeff Lundgren Frydenlund som driver verksamheten. De första aktiviteterna som går att boka på finfina träningscentret Actic Sydpoolen i Södertälje är spinning (onsdagar och/eller lördagar) simning (lördagar) samt kombinationen simning + spinning på lördagar. Lördagspasset kan förhoppningsvis få även många från Stockholm att ta sig de 30 minuterna med bil eller pendeltåg till Södertälje (Sydpoolen ligger bara ett par minuters gångväg från stationen). 

Här en liten film om hur Lisa Nordén använder resurserna i Actic Sydpoolen:

Förändringar inom Team Snabbares löpverksamhet: Mattias Weineson, ansvarig för löpträningen inom Stockholm City Triathlon, är ny löptränare hos oss i Stockholm. Mattias har redan lett ett par företagslöpningar i Team Snabbares regi, som blivit mycket uppskattade. Mattias kommer att ta en del företagslöpningar och löpkurser framöver (t ex nu på söndag), samt svara för den långsiktiga kvalitetssäkringen inom vår löpverksamhet. Samtidigt återgår Fredrik Zillén till egen verksamhet i huvudsak, även om han delvis kommer att arbeta som underkonsult åt Team Snabbare även i framtiden. Flera duktiga löptränare är nu bokningsbara än tidigare, och fler därtill är på gång, så vi utvidgar även denna verksamhet. 

Nya kurstillfällen ute nu för t ex Löpteknik steg 1 samt Löpträning Deluxe i Stockholm samt nya löp-PT.

En ytterligare dimension som visar på vad som hänt med triathlon är hur välbesökta träningseventen Try Triathlon vid sjöhistoriska muséet i Stockholm blivit. Team Snabbare arrangerar dessa ihop med Stockholm City Triathlon varje vecka hela sommaren, inför Sveriges största triathlontävling; Vattenfall Stockholm Triathlon. Bara under de sista två gångerna i år kom det totalt 900 personer på dessa gratis träningstillfällen med tekniktips för framför allt nybörjare. Try Triathlon fungera såklart även bra som träningstävling för dem med ambitioner. 900 pers alltså. Så många deltagare är det inte många svenska triathlontävlingar som har. Så ja, något har hänt.

Några av oss som jobbar i Team Snabbare. Fler hittar du här.

Bli en i teamet - jobba med oss

Nu satsar Team Snabbare vidare med fler inspirerande träningsmöjligheter för cyklister, triathleter, löpare, simmare, simspringare, multisportare, yogautövare och annat löst folk. Våra ledord förkortas IKU (uttalas IQ), och står för Inspiration, Kunskap och Utveckling. Vår ambition är att vara bäst på det vi gör, men också att utveckla sporten.
Tack vare alla er som deltar i våra kurser, gruppträningar, personliga träningar, event och träningsresor och själva bidrar med engagemang och goda idéer har vi kommit en bit på väg.
Nu är det dags att utbilda och få fler att jobba med detta på ett professionellt sätt. Vi söker därför folk, kunniga och inspirerande, som vill bli en del av vårt team. 

 
Pål Török
Pål Török

FörfattareKommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.