Team Snabbare introducerar nytt löpteknikkoncept

Det har filats och snickrats ett tag nu, när Team Snabbares olika tränare jobbat på den nya heltäckande Team Snabbare-metoden för träning. En metod som bygger från grunden, på hur kroppen fungerar i rörelse och vad som krävs för att den ska göra som vi vill. Till exempel springa snyggt, snabbt, långt och skadefritt. Just tillämpningen inom löpning är den första del där man som utomstående kommer att märka av nyheterna. 

Vi fick några ord med en av dem bakom det uppdaterade löpteknikkonceptet LEAP, Per Håkansson (som på bilden springer tillsammans med en av de andra bakom konceptet, Team Snabbares löpansvarige - Helen Wesström).

Beskriv det nya konceptet LEAP

- LEAP är en verktygslåda för löpare som vill förbättra sin teknik. Det hela bygger på fyra delar av löptekniken som man kan växla fokus emellan när man springer för att minimera problem med sin löpning.

Hur passar detta ihop med Team Snabbares övriga träningsutbud?

- LEAP är en del av Team Snabbares nya träningssystem som utgår från kroppens kontrollzoner och grundläggande kunskap om kroppen i rörelse, alltså hur vi kan kombinera styrka, stabilitet, koordination och rörlighet på ett optimalt sätt. Målet med LEAP är att kunna springa effektivt, snabbt och skadefritt. Kontrollzonstänkandet är tillämpbart på all fysisk aktivitet som ställer krav inte bara på kondition utan även på rörelsekontroll. Vi har därför valt att integrera detta i både cykling, simning och vår PT-träning inom styrka och rörlighet för att kunna erbjuda ett komplett system för den som antingen vill fokusera på någon av dessa idrotter eller vill kombinera dem i t ex triathlon eller swimrun.

Varför skall man träna löpteknik - är inte att springa något vi föds med?

- Från min lägenhetsbalkong har jag utsikt över en lekplats där många barn springer omkring. Det är slående hur olika de mindre barnen rör sig när de går och när de springer. Utanför lägenheten går också en väg som används av många marathonträningsgrupper. När jag tittar på dessa löpare är det många som har tappat den teknik som de antagligen hade som barn. De snarare går snabbt än springer. Det är lätt att se att många av dessa löpare har problem med sina löpsteg som gör att de bromsar sin löpning och också att de riskerar att skada sig.

Hur har arbetet med att utveckla löpkonceptet gått till?

- När vi har utvecklat LEAP har vi tagit hjälp av både våra egna erfarna löpcoacher, och av experter inom olika professioner på hur kroppens rörelser fungerar. Genom denna kollektiva utvecklingsprocess har vi kunnat ta hänsyn till flera olika aspekter på löpteknik för att få fram ett koncept som med hjälp av tränarens kunskap anpassas till alla typer av löpare, från nybörjare till elit.

Flera inom Team Snabbare är ju triathleter. På vilket sätt spelar det en roll för hur ni jobbar med löpteknik?

- Som triathet är man ofta rätt trött redan innan man tar första löpsteget i en tävling. 5-6 timmar på en cykel kan suga musten ur benen och det blir väsentligt att man har en teknik som gör att man orkar prestera även under löpningen. Jag tror att många löpare kan känna igen sig i att man har en bra teknik när man är utvilad men att man lätt börjar slarva i takt med att man blir tröttare i kroppen. LEAP är utvecklad för att vara så enkel att man kan checka sin teknik i olika avseenden när man springer och genom detta hålla tekniken på en nivå att man undviker skador och springer effektivt och snabbt.

När introduceras LEAP i Team Snabbares träningsutbud?

Vi håller nu gradvis på att rulla ut det nya konceptet. Vi har redan testat det på grupper i Stockholm med mycket positiv respons och vi är nu i full gång att starta upp i Malmö, Göteborg och Stockholm. Alla som går en löpteknikkurs i vår hos oss kommer att lära sig springa snabbare än tidigare.

 

Här kan du läsa mer om vilka kurser som finns inom löpning.
Pål Török
Pål Török

Författare1 Svar

Hans Andersson Strinning
Hans Andersson Strinning

2015 April 02

Hade varit intressant med nån beskrivning av LEAP, inte bara prat hur förträffligt LEAP är.

Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.