2015 juni 17
Att träna starter är bra, speciellt i grupp. Som här under Simträning Deluxe Open Water vid Hellasgården.
Äntligen är tävlingssäsongen i gång! Många har redan kört sitt första lopp för säsongen. Och då är ju starten alltid ett speciellt moment. Det blir trängsel, man är laddad eller rent av väldigt nervös, och vattnet är fortfarande rätt kallt. Simcoachen Ulf Hausmann ger här några tips hur på hur du bäst hanterar förhållandena vid simstarten.
Att ta det lugnt vid starten har nästan alla hört förut men hur gör man? Det bästa är att skaffa sig en startrutin innan. Bestäm dig innan, när du ska sätta på dig dräkten, var har du ska ha din utrustning och ifall du kanske ska göra ett sista toalettbesök innan start.
Titta gärna på simbanan från land och hitta några landmärken som hjälper dig vid navigeringen. Oftast ska man till en första boj som ligger inte så långt från starten, och så ska man runda bojen och svänga där. Där, inför och vid första boj, kan man hamna lätt mitt den trängsel som ofta kallas laxodling. För klungan trycks ihop fram mot första boj, och då är det väldigt lätt att bli stressad av trängseln och tappa både platsen i gruppen, rytmen, andan och då samtidigt även tappa mycket tid.
Det är alltså smart att lägga sig i ytterkant av startfältet, ifall en sådan situation som beskrivits ovan stressar dig eller får dig ur rytm. Om första svängen är åt vänster ska du alltså i så fall ligga på högra kanten av startfältet. Där får du förvisso lite längre väg att simma, men inte många meter. Å andra sidan kan du där lättare hitta din rytm och teknik, och kanske istället drafta lugnt och fint på någon innanför dig.
Kommer du istället från insidan mot första boj är risken stor att du har många andra simmare i vägen. Då behöver du sakta ner, kämpa för din plats och tappar kanske rytmen och får mjölksyra av pulshöjningen. På ytterbanan styr du istället själv och har lite marginal inåt mot bojen. Samma gäller för övrigt vid bojtagning under hela simsträckan.
Tillhör du däremot de snabbaste simmarna, så kan du lägga dig i mitten och sikta rakt mot bojen. Då gäller det istället att hitta några att simma med och drafta på, samt att simma rakt, eftersom det finns färre framför att sikta på.
Och hur var det nu med att ta det lugnt? Det är bra om du är i vattnet några minuter före start för att vänja dig vid det kalla vattnet. Även om vi inte upplever att vattnet är kallt är det ändå så att blodkärlen drar sig ihop och andningen blir svårare i början. Det blir bättre efter några minuter, när kroppen har anpassad sig. Att ligga på rygg i början när du gått i vattnet innan start, är också bra för att kunna fokusera på lugn andning.
Under simningen ska du fokusera på utandningen snarare än inandningen. Både före starten och under simningen!
Så här nöjd ska du vara efter att ha simtränat, kanske genom att träna mycket på krångliga situationer och lära dig bemästra dem. Foto: Gunnar Eld.
När startskottet går är det lättare sagt än gjort att ta det lugnt. Därför är det bra att du har tränat starter under dina träningspass. Kör några meter (20-50) i hög fart, sakta sedan ner och fortsätt i din tävlingsfart. På så sätt tränar du kroppen till att tåla en högre intensitet i början.
Är du laddad och kroppen är fylld med adrenalin i starten, så känner du heller inte lika lätt om du tar i lite för hårt. Det straffar sig dessvärre ganska fort.
Har du en startrutin så kan du hantera de flesta faktorer som dyker upp strax före och under starten. Då är allt mycket lugnare. Om du bara kommer iväg bra, blir det lättare att kunna uppleva loppet positivt och sätta ett nytt personbästa. Lycka till!
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2024 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify