Så ska du använda simprylarna

2015 december 15

Här är några handfasta tips på hur du ska använda de vanligaste simprylarna - och hur du inte ska använda dem, från simcoach Ulf Hausmann.

Det finns ju massor med redskap som påstås hjälpa dig att förbättra tekniken. Och visst stämmer det att allt har detta som syfte. Men om du inte vet exakt varför och hur man ska använda ett visst hjälpmedel, så kanske det inte har någon effekt alls utan bara är bortkastade pengar och bortkastad tid. I värsta fall motverkar prylarna rent av det du vill åstadkomma. 

 • Dolme

Utmärkt om du vill fokusera på armtaget. Tränar upp styrka och simulerar för swimrun, även för nybörjare. Ifall benen sjunker för mycket normalt, så förbättrar dolmen vattenläget, så att du över huvudtaget kan simma, så länge du har dolmen.

Risk: Extra flyt gör att bålen kopplas bort, och den är otroligt viktig att kunna koppla på, för hållning och bra kraftöverföring. 

 • Platta

Träna benspark går egentligen bättre utan platta. Att simma catch up, där man lämnar över plattan från ena handen till den andra (många har svårt att göra den övning utan platta) är däremot bra - men viktigt att hålla i plattan från sidan så att du simmar med axelbredd. Då lär du dig att inte korsa över mittlinjen. OBS! catch up är bara ett medel för att träna in rätt timing, simmar du alltid catch up, så pausar du för mycket, glider och bromsar för mycket.

Risk: Att ”vila” på plattan och trycka ner den. Översträck aldrig armarna - det leder till sämre grepp i vattnet.

 • Simfötter

Ett hjälpmedel för att träna rätt rörelse av benspark, att sträcka vristerna, att öka fotrörligheten, som stöd för vissa teknikdrills (t ex stålmannen), för att kunna fokusera mer på armarna eller för att få mer flyt och fart.

Risk: Att bensparken styr för mycket vad du gör med armarna. Då sänks oftast armfrekvensen för att benen bidrar mer till framåtdriften. Men eftersom de flesta redan har för låg frekvens, så kan detta hjälpmedel alltså motverka sitt syfte om man inte är uppmärksam.

 • Paddlar

Det finns många olika varianter av paddlar. Två syften med dem:

 1. För det första är det styrketräning när du trycker med en större yta mot vattnet.
 2. För det andra ska det öka din känsla för vattnet.

Själv gillar jag mest fingerpaddlar som se ut som en halvmåne. Med dem får du bra respons på hur du håller handen i vattnet. Det kan utveckla din vattenkänsla.

Risk: Med paddlar lägger många handen och underarmen på vattnet vid isättningen. Många slarvar alltså vid isättningen, som ska ske i ”ett hål” i vattnet framåt och neråt. Paddelträning kan också leda till för mycket belastning på axlarna, vilket ökar skaderisken. Det finns också en risk för att trycka för mycket neråt istället för bakåt, eftersom den stora paddelytan gör att man kommer snabbare framåt även med sämre undervattendrag - och då är risken att man slarvar med tekniken och lär sig fel.

 • Tempotrainer

Ett mycket bra verktyg för att hålla frekvens eller fart. Finis tempotrainer är enkel att använda och har i princip två funktioner:

 1. Den piper varje gång du ska dra med armen. Du tränar alltså på att hålla en viss frekvens. Eftersom de flesta icke-simmare har för låg frekvens, är det ett bra sätt att träna upp den. Kolla först vad du håller för frekvens just nu på 400 m, och jobba sedan utifrån den så att du höjer den i små steg för att behålla tekniken. Kolla alltid vad du får för tid när du ändrat frekvensen så att du utvecklas åt rätt håll.
 2. För att hålla ett visst tempo och disponera farten jämnt. Tempotrainern piper varje gång du ska ha kommit till andra sidan av poolen. Ett utmärkt sätt att hitta rätt fart.

Risk: Om du ökar frekvensen för mycket, eller fokuserar enbart på det, så ökar risken att du tappar tekniken.

 • Snorkel

Här tränar du att hålla huvudet still och i samma linje som kroppen. Du ska även kunna se dina händer framme, och de ska då hållas axelbrett isär och lite neråtvinklade. Det är ett bra sätt för att hålla koll på var du sätter i, eftersom många går över mittlinjen vid isättningen. Fokus även på att rotera som en enhet utan andning – tänk grillspett.

Risk: Det är nog ganska riskfritt om man inte kör för länge.

 • Forearm fulcrum

Egentligen känns det konstigt att simma med den, jag har dock valt att använda den mer och mer på mina simkurser för att många sträcker sig för långt vid isättning, och glider sedan för länge och vinklar då dessutom handen uppåt som en broms för den fart den andra armens framåtdrift samtidigt skapar. Detta hjälpmedel låser handen och underarmen i rätt vinkel (cirka 5 grader). Här tränar du isättning och ett snabbare grepp, vilket också för att frekvensen blir högre eftersom du snabbare kommer i ett vertikalt läge med underarmen.

Risk: Det känns stelt och onaturligt att låsa armen/handen, och många droppar ändå armbågen vid isättningen, även med detta hjälpmedel. Så det gäller att vara mycket koncentrerad och observant i början.

Det allra viktigaste redskapet är dock klockan. Att ha koll på vilken fart du simmar i och vilken vila du ska hålla mellan intervallerna, är det bästa sättet att utvecklas. Lär dig även att hålla koll på klockan under en längre distans som t ex 400 m eller 800 m. Vilka splittider har du efter varje 100 m? Håller du jämnt tempo? Det är nyckeln till din framgång. Lycka till!Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.