Så klarar du backarna

2012 januari 18

Det händer något i människor som löpandes närmar sig en uppförsbacke. Man kan riktigt se hur de lite skrämda kikar upp mot krönet innan de vänder blicken ner i backen igen, som om det där jobbiga inte finns om man inte ser det. Men precis som i de flesta sportgrenar finns det olika sätt för att effektivisera rörelsemönstret. Att springa uppför är inget undantag.

När man springer uppför en backe ska man inte kura ihop sig och böja ner huvudet (som väldigt många gör). Istället bör man göra precis tvärt om. Sträck på dig, titta upp mot krönet, korta steget så du springer som du springer i en trappa där du kliver på varje steg och så ökar du frekvensen. Tassa upp på lätta fötter, tass, tass, tass. Så tar du ännu kortare steg än vad du tror är vettigt.

När jag kört backteknik i Sveriges största triathlonklubb, Stockholm City Triathlon, brukar jag först låta alla springa i en lång trappa. Alla måste sträcka på sig, kliva på varje steg med hög frekvens och driva armbågarna bakåt. Efter några varv i trappan är det dags för backen bredvid. Och då gäller det att springa på samma sätt som i trappan, något som är betydligt enklare om man faktiskt sprungit i trappan först och inte bara simulerar trapplöpning i backen. För att löpningen inte ska bli för ”stillastående” bör man tänka att man har två gummiband som sitter fast i höfterna. Banden är i sin tur fastsatta i en stolpe på toppen av backen. Så lutar man helt enkelt in höften/kroppen som om banden drar dig uppåt. Får man till det här bra (och inte börjar luta sig bakåt) känns det ”som om någon drar mig uppför backen”, ”som att åka lift” eller ”sjukt jävla lätt”, för att ta några verkliga citat från personer jag tränat i löpteknik.

Senaste träningsomgången för Team Sportguiden var det precis det här vi övade på. Men så skulle vi bli lite trötta också. Därför körde vi tio stycken backintervaller à 40 sekunder. Joggvila ner till foten av backen och så direkt upp igen. Blev någon trött? Undviker att svara på det. Tycker bilden på Anna här nedan får prata för sig själv.Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.