Fullt ös när Lisa Nordén premiärpeppade

Över 60 glada triathleter var på plats vid Huvudstabadet utanför Stockholm, när det på torsdagskvällen den 23 maj var dags för säsongsdebut i triathlon. För drygt hälften av deltagarna var det debut överhuvud taget. Många var förväntansfulla, en del nervösa och en del frös.

Bilden till höger: Magnus Malmros och Martin Bengtsson, Vattenfall World Triathlon Stockholm, Lisa Nordén, triathlet, Ivo Banek, kommunikationsdirektör Vattenfall, Annika Bränning, sponsorchef Vattenfall.

För det var lite duggregn i luften, men inget skyfall, när Vattenfall presenterades som ny titelsponsor till Sveriges största triathlontävling, som nu alltså byter namn. Vattenfall World Triathlon Stockholm blir det nya namnet, och för triathlonsportens utveckling innebär den nya sponsorn ännu ett steg framåt.

Lisa Nordén var på plats och peppade deltagarna, samt blev intervjuad av Team Snabbares simcoach Micke Rosén. Hon delade med sig av av nybörjarmisstag hon själv gjort och enkla handfasta goda råd till de tävlande. Och så berättade hon att hon tänker ge sig på ironmandistansen redan nästa år, efter att förhoppningsvis ha lyckats vinna VM på halva distansen 8 september i Las Vegas. Hon har ju redan vunnit VM på sprint- och olympisk distans, så hennes plan är att bli den mest kompletta triathleten genom tiderna.

SVT var där och filmade lite också, som sändes i sportnytt samma kväll. Se inslaget här.

Själva träningseventet hade en udda placering jämfört med tidigare, då en annan av tävlingens samarbetspartners, Medley (som driver över 30 bad- och friskvårdsanläggningar runt om i landet) passade på att ha smygpremiär för ett av sina utomhusbad. Men också ett lite annorlunda upplägg. Två heat kördes, där deltagarna fick starta simningen liggandes i bassängen, runda en boj och sedan ta trapporna upp mot växlingsområdet. Sedan träna på att ta av våtdräkt och komma iväg på cykeln, kort cykling till vändpunkt och tillbaks till växlingsområdet, på med springgrejer och så en kort löpning.

Att växlingarna var i fokus för alla denna gång stod helt klart, när delsträckorna tillsammans inte blev mer än en kilometer. Beroende på placering i det inledande heatet körde sedan deltagarna ett finalheat. Nästan alla som deltog verkade känna sig glada och nöjda med sin insats, och den träning i trängsel i vatten, intensitet och snabba växlingar som den innebar. Inte minst att döma av alla spontana glädjetjut och glada miner. Flera körde med cykelkorg på cykeln, och visste absolut ingenting om hur en triathlontävling går till - men tyckte det var superkul och planerar att komma tillbaks och träningstävla igen.

Eftersom det trots allt var många som hade låtit tävlingshornen växa ut, ska vi heller inte undanhålla vilka som vann respektive finalheat. B-finalen vanns av Camilla Slunge Dowling, känd från bland annat Team Snabbares träningsresa till Mallorca nyligen. A-finalen vanns av Thomas Emilsson, som övat upp sin växlingsteknik under Team Snabbares träningsresa till Andalusien tidigare i vår.

En liten film om eventet finns här. Fler bilder och filmsnuttar finns här.

Träningskvällarna inför Vattenfall World Triathlon Stockholm 24-25 augusti arrangeras av Team Snabbare ihop med Stockholm City Triathlon, klubben mest flest aktiva triathleter i Sverige och där Team Snabbares Pål Török är huvudtränare. Från och med 11 juni arrangeras dessa träningskvällar varje tisdag fram till tävlingen. Då blir platsen istället vid bryggan nedanför Sjöhistoriska muséet.

Framöver blir det mer fokus på var och en av de fyra ingående delarna (simning, cykling, löpning samt växlingarna däremellan) via olika stationer med ansvariga ledare på plats, så att deltagarna kan välja vad de vill fördjupa sig i varje gång - och så välja en ny del nästa gång. Varje träningskväll avslutas som sig bör med en träningstävling där man får köra igenom en kort triathlonbana ihop med en massa likasinnade. Brukar vara kul, samt har tidigare år lockat allt fler ju närmare tävlingsstart vi kommer.

Hur många blir vi 11 juni?
admin
admin

FörfattareKommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.