2013 september 05
Du kanske väntar ett viktigt samtal, vill lyssna på musik eller använda någon löprelaterad app. Ganska många vill i alla fall gärna ha med sig telefonen även under löprundan. Team Snabbare har testat två varianter för detta och gillar båda, men på olika sätt.
Det låter otroligt, jag vet, men förr i världen, på den tiden då barn lekte med pinnar och kottar, fanns inga mobiltelefoner. Och när mobilerna väl kom kunde man, i bästa fall och till svindyra priser, endast ringa med dem, ingenting annat. Kommer ihåg en inspelad show med den norrländske komikern Ronny Eriksson som sändes på TV någon gång under 80-talets sista år där han gjorde sig lustig över den då för allmänheten rätt nya uppfinningen. På den tiden var mobiltelefoner främst förknippat med unga, nyrika aktiespekulerare, så kallade finansvalpar eller yuppies (vilket gjorde att mobiltelefoner kallades ”yuppienallar”), vilket självklart var ett enkelt mål för en sån som Ronny Eriksson. Han höll upp en mobiltelefon (”stor som en telefonkatalog” höll jag på att skriva innan jag kom på att alla kanske har glömt bort vad det var) och sa något om att det säkert är jättebra med dylik tingest. Men så fortsatte han fundersamt: ”Tänk, jag har aldrig gått på stan och plötsligt känt: oj, vad jag är sugen på att ringa någon”.
Publiken skrattade så de nästan ramlade av stolarna och själv skrattade jag rätt mycket också. För något så dumt som att gå omkring på stan och bli sugen på att ringa någon hade man inte hört talas om. Varför skulle jag vilja ringa någon då? Helt obegripligt!
Får hoppas att Ronny Eriksson har uppdaterat skämtkatalogen sedan dess. Är inte säker på att just det skämtet skulle funka idag. Nu är det nästan tvärt om: ”Jag har aldrig känt att jag gått på stan och INTE varit sugen på att ringa någon, skicka sms, kolla Facebook, twittra, lägga ut något på Instagram, läsa mail, läsa nyheterna, byta låt på Spotify, bla, bla, bla.”
Mobilen är för många även en självklar vän på löprundan. De kanske ringer från dagis eller så lyssnar man på musik eller använder Runkeeper för att hålla koll på löprundan eller GPS:en för att hitta hem när man sprungit vilse i skogen. Själv har jag har ofta min telefon med mig för att filma personer jag tränar. Men eftersom telefonerna idag är så stora och träningskläder så infernaliskt åtsittande med pyttefickor (om någon) måste man ha en annan lösning. Tycker det har varit dåligt med produkter för detta om man undantar en del vätskebälten som kan ha en lagom bra ficka. Har nu hittat och testat två varianter.
Först bältet IQexercise som är en svensk uppfinning som just nu är på väg ut till utvalda Intersportbutiker. Blev kontaktad av uppfinnaren själv, Anna Ekholm, som ville att jag skulle testa den innan den släpps på marknaden. Innan jag blev löptränare på heltid jobbade jag som journalist och i perioder med inriktning på test- och konsumentjournalistik, typ som Sverker Olofsson i TV-programmet ”Plus” (vilket var jätteroligt eftersom man fick intervjua folk och säga ”Ska det va’ på det här viset?”). Och nu fick jag göra det igen.
Det jag främst gillar med Anna Ekholms bälte är det märks att hon har tänkt. Hon har gärna själv musik i hörlurarna när hon springer, men tyckte inte att de där fodralen man sätter på överarmen funkade så bra, de ramlar ner, sladden slänger och det finns ingenstans att lägga en nyckel eller pengar/kort, något jag håller med om. Hennes bälte är gjort i neopren vilket till viss del skyddar telefonen från regn och svett, något som armhållarna ofta inte gör vilket kan leda till fukt i fickan och kortslutning av telefonen. För att lätt kunna byta låt är framsidan genomskinlig och man kan även manövrera sin smarta telefon genom plasten, så man slipper ta ut den om man vill byta låt eller så. På båda sidorna finns fickor med plats även för dagens ofta rätt knubbiga bilnycklar eller vad man kan vilja ha med sig.
För att slippa slängande sladdar när man springer med hörlurar har Anna Ekholm satt på en axelrem. Och genom att dra ner en dragkedja på axelremmen kan man stoppa in sladden där. Betydligt trevligare att springa med sladd som håller sig stilla. Axelremmen fyller dessutom funktion som reflexband så att man ska slippa reflexvästen när det är mörkt ute.
Efter en del springande med bältet har jag egentligen inte så mycket att klaga på. Enda konstruktionsgrejen jag klagade på var att telefonen lätt ramlar ut när man tar av sig bältet, men det skulle Anna Ekholm förhoppningsvis rätta till inför kommande produktion. Fickorna på båda sidor om telefonfickan är lagom tajta och elastiska så att det går in lite av varje samtidigt som det hålls fast så man slipper skrammel. Bältet sitter riktigt bra och jag glömde ibland bort att jag hade det på mig. Och springer man med musik i öronen kan det absolut vara värt att titta närmare på även om neoprenytan är rätt stor och inte direkt sval varma sommardagar.
Det finns dock några saker som gör att jag inte känner att det här är den perfekta produkten för mig. Först och främst - jag springer ALDRIG med musik i öronen. Och då är finesser som att displayen funkar genom platsen, att telefonen sitter fram så man ser vad man gör och inte bak över ländryggen där den känns mer stabil samt axelremmens fiffiga lösning för sladden helt överflödiga. Nu kan man lätt plocka bort axelremmen om man inte gillar den, något som kan vara smart om man springer obanat då grenar kan fastna där, så egentligen är det inget problem. Har två estetiska synpunkter också. Tycker axelremmen ger lite mycket polis/militär-vibbar. Och färgen mörkblå passar dåligt till mina snygga svarta Team Snabbare-kläder.
Vad har testats: IQexercise.
Sammanfattning: Genomtänkt och praktisk för alla som lyssnar på musik när de springer.
Pris: 399 kr
Så hittar du den: Testförsäljning på sex Intersportbutiker runt Stockholm: Drottninggatan, Fältöversten, Bromma, Liljeholmen, Lidingö och Nacka Forum.
Webshop: iqx.se, öppnar nästa vecka.
Så har jag provat ett telefonbälte från iFitness som jag fyndade under Stockholm Triathlons expo i slutet av augusti. Det här är mer ett bälte för alla som inte lyssnar på musik. Inga smarta lösningar för att manövrera telefonen utan att ta fram den eller för att få stopp på dinglande sladdar. Det här är ett bälte där du kan ha din telefon och lite pengar/kreditkort. Punkt. Bra så, i och för sig. Modellen jag råkade köpa (utan att jag tänkte på det) har dessutom två små stroppar så jag även kan använda den som nummerlappshållare på triathlontävlingar.
Även här är fickan av neopren som ger skydd mot regn, lera och svett. I fickan på bältet finns små fack där man kan ha pengar/kreditkort och även stoppa ner en nyckel. Facken på insidan gör då att nyckeln inte riskerar att ligga och nöta mot telefonens skärm. En bilnyckel av bulligare sort eller en hel nyckelknippa är svårare. Nu finns det olika varianter av iFitness bälten. Från den enklaste som är som min men utan nummerlappsstropparna till de med fickor på sidorna (för bullig bilnyckar) och även med flaskor, men då blev det ett vätskebälte och då har vi gått över gränsen för vad vi testar här.
Bältet sitter bra, har breda band och det sitter fint på höften utan att hoppa upp och ner. Små reflexer finns också även om de inte kan jämföras med IQexercise refelxvästdödare.
Vad har testats: Ifitness Singel Pouch Neopren Race
Sammanfattning: Sitter bra och fungerar utmärkt till det den är till för: att ha med telefonen utan att man märker av den så mycket.
Pris: Från enklaste modellen 199 kr till den med nyckelfickor och gel-hållare bredvid telefonfickan för 299 kr. I alla fall där jag har köpt testexemplaret, se nedan.
Så hittar du den: Finns här och var på nätet, bland annat på bodyaction.nu.
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2024 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify