Cykelproblemet få pratar om

Hur har du det med underlivet? Många som spenderar mycket tid på en cykelsadel har en del problem. Vi pratar här om allt från lätt irritation via infekterade blemmor och inåtväxande hårstrån till varfyllda bölder. Och allt detta för att det nu rådande kroppsmodet är att man ska avlägsna precis allt hår på kroppen söder om nyckelbenen. Men det finns lindring.
 
Riktigt hur många år det är sedan manliga cyklister började raka benen är oklart. Många är det i alla fall. Kvinnor har gjort det minst lika länge och det ofta helt oavsett om de gillar att trampa tvåhjuling eller inte. Triathleter har hakat på och det är många släta och välansade ben som visas upp på tävlingar runt om i Sverige och världen. Här kan man fråga sig varför.
 
”Det ger minskat luftmotstånd”, är en välbeprövad ursäkt. Eller hur. Visa gärna mig den studie som bekräftar att rakade ben ger snabbare tider tack vare bättre aerodynamik. Då är det lättare att köpa förklaringen ”det är trevligare att få massage om man inte är så luden på benen”.
 
Under 2000-talet har det blivit allt populärare att avlägsna precis allt kroppshår. Och det kan man ju självklart göra om man vill. Men för personer som spenderar många timmar på en cykelsadel är det inte helt okomplicerat och man kan lätt kan få rejält ont. 
 
- När man inte har ett skyddande lager av hår mellan huden och trycket av sadeln är det lätt att man får infekterade hårsäckar eller att hårstrån växer inåt. Man får ont i underlivet eller rumpan och det kan bli stora blemmor som ömmar. Det kan till och med bli variga bölder, säger Marika Török, Team Snabbares expert på styrka och rörlighet som även är utbildad och erfaren sjuksköterska och barnmorska. 
 
Huden i de nedre regionerna är redan från början känslig. Inte blir det bättre av själva rakningen som retar huden. När det sedan tillkommer fukt genom svettning och ett långvarigt, mekaniskt nötande finns det risk för problem. Det här gäller självklart både kvinnor och män men Marika Török uppfattar det som ett mer utbrett problem bland kvinnor. 
Förutom rena infektioner kan även hårstrån börja växa inåt av cyklingen.
 
- Själva hårstrået krullar till sig inne i i hårsäcken av sadeltrycket och istället för att växa ut växer det in och blir då som en liten spetsig nål. Har man dessutom rakat håret innan  har hårstråt en lite vassare kant vilket gör att det känns ännu värre. Det gör helt enkelt ont att sitta på hojen, säger Marika Török. 
 
Om man nu är drabbad, vad kan man då göra åt det? 
- Det bästa är att inte raka underlivet. 
 
Men om man nu verkligen vill det?
- Om man måste avhåra sig i underlivet bör man alltid använda en ny och fräsch rakhyvel, inte någon man använt många gånger tidigare. Eller så kan man använda hårborttagningsmedel som inte skadar huden. För att förebygga problem är det viktigt att man får av sig de svettiga och fuktiga cykelbyxorna ganska snabbt efter cyklingen och gärna tvättar av sig och kanske återfuktar huden med någon salva. 
 
Före cykelträningen kan man använda sig av någon typ av mjukgörande salva eller någon som är vattenavstötande, till exempel Inotylsalva som man brukar använda på röda bebisstjärtar och som lägger sig som en liten skyddande hinna.
Har det ändå blivit irriterat kan man badda med till exempel en alsollösning (OBS ”lösning”, inte Alsolsprit). Man bör då även återfukta huden med någon salva. Här får man dock se upp så att man inte väljer en för fet salva så att den täpper till porerna vilket kan göra det hela ännu värre. För har man en infektion behöver man lufta porerna, inte stänga till.  
  
Går det så långt att man får varbölder kan man gå på med alsolsprit. Då kan man även ta lite på till exempel en bomullstuss som man tejpar dit på bölden under ett par timmar eftersom alsolspriten drar ut varet. 
 
Visst finns det många knep för att minska problemen. Men för Marika Török finns det ett som är lite bättre än alla andra. 
 
- Ska man sitta mycket på en cykelsadel bör man nog tänka igenom ordentligt om man verkligen måste ta bort håret som skyddar huden.
 Fredrik Zillén
Fredrik Zillén

Författare1 Svar

Helena
Helena

2014 April 02

Och om man får de här problemen med variga bölder trots att man inte rakar bort könshåret som jag kan få? Varför får man det? Och är då alsolsprit enda lösningen? Jag kan få så stora problem med det att jag måste vänta med att cykla et par veckor när det är som värst. Och råkar man vara på och klämma på en sån där varböld blir den tio gånger värre eller förgrenar sig så man får två nya istället…

Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.