2021 november 24
Kan du simreglerna? undrar här Team Snabbares simcoach Ulf Hausmann, och fortsätter: Ja, då menar jag inte de officiella reglerna på simtävlingar för att inte blir diskad. Utan de oskrivna reglerna för hur du förväntas uppföra dig när du motionssimmar med andra på samma bana. Eller när du simmar med en grupp i din sim- eller triathlonklubb.
Det är inte lätt. Det som är sunt förnuft varierar ju från person till person. Jag tror vi alla har upplevt irritation och kanske även frustration när det blir stökigt i snabb- eller crawlbanan. Många vet vad som gäller och lika många vet inte vad som gäller. En del bryr sig och en del bryr sig inte.
Jag har upplevt mycket i simhallarna genom åren. Jag har sett hur folk blev utkastade, hur personalen drog någon ut ur bassängen som vägrade lämna den. Jag har sett hur folk skriker åt varandra. Men mycket ofta ser jag att det funkar smidigt och många har en känsla för vad som borde vara rimlig och rätt.
Hitta din bana
Första saken du ska göra när du kommer till bassängen är att ta reda på hur banorna är indelade. Det finns oftast lek, rundsim, bröstsim, crawl, snabbcrawl/snabbana och bokade banor.
Finns det inga skyltar så kollar du hur det ser ut i vattnet. Det syns oftast vilka nivåer som simmarna har på de olika banorna. Jag har sett att en någon sur och bestämd person hoppat in på banorna där landslaget tränar. Hon hävdade bestämt att det inte fanns skyltar och att det fanns gott om plats för henne där också. Sara Sjöström fick en ny träningskompis denna dag. Att hoppa in i en crawlbana och simma halvbra bröstsim är ett no go!
Håll höger
Har du hittat din bana så gäller det att ha koll på vad som händer på din bana. Och då gäller två grundläggande regler:
Snabbare anpassar sig
Sedan är det så att den som simmar snabbast har större förmåga att anpassa sig. Att simma om och bedöma när man kan simma om t ex. Tillhör du dem som är bland de långsammare på din bana, så ska du kunna simma utan att känna dig stressad. De snabbare simmarna ska manövrera runt dig. Men du ska underlätta för dem! Och då är det viktigt att du håller dig till högersidan.
Blir du omsimmad ska du också låta dig bli omsimmad. En del får istället på sig tävlingshornen och maxar plötsligt så att två simmare ligger bredvid länge. Det ställer till för de andra simmarna på banan och för den som vill simma om.
Se till att du blir sedd
Innan du hoppar i ska du kolla om de som redan simmar där ser dig och vet att du tänkte börja simma. Är det t ex bara två personer på en bana så kan det hända att de simmar på var sin sida, och håller den sidan åt båda hållen. Är det bara en person i banan så kanske den simmar i mitten. Detta är helt ok om man är ensam eller om man bara är två personer på en bana.
Då måste du säkerställa att alla vet att du tänkte börja simma i "deras bana". Är ni bara två på en bana kan man komma överens om att man simmar på var sin sida, så kallad rakbana. Det underlättar jättemycket för att kunna simma sitt eget tempo utan att behöva simma om eller blir omsimmad.
När du simmar på din bana så måste du ju också vända. Strax innan vändningen, ca 3-5 m innan kanten, så ska du simma lite snett inåt mitten, och sedan vända i mitten av banan och skjuta ifrån lite snett igen så att du hamnar på höger sida igen efter 3-5 m.
Vila i hörnet
Då är nämligen båda hörnen fria för den som vilar mellan sina intervaller. Men innan du börjar simma snett in till vändningen måste du vid andningen snegla lite bakåt om någon kommer bakifrån och kanske vill simma om dig i vändningen. Är den simmaren redan i höjd med dig kan du inte simma lika snett in till vändningen, för du ska ge hen möjlighet att simma om dig.
De flesta simmar någon form av intervallträning vilket innebär start, vändning och vila. Ser du att någon är mitt i en serie och går på starttid är det rimligt att låta denna fortsätta sin starttid och intervallserie.
Anpassa starten
Detsamma gäller om någon vänder. Se till att starta efter, eller i god tid före din medsimmare. Skaffa dig en känsla för vem som är den snabbare.
Jag har själv upplevt att just när jag var på väg att vända så startade en vilande person från kanten, direkt före mig. Det visade sig att den mannen ville testa om han var lika snabb som jag och då körde mannen bara igång. Och ja, jag blev rätt förbannad!
Håll jämn fart
Hur är det då med drills och benspark och andra simsätt (vid bra förmåga) på en crawlbana? Ja, det är helt ok om det finns plats och om ni inte är för många på banan. Blir det trångt får man anpassa sig och hoppa över fjäril, stålmannen och skovel. Det bryter av för mycket på en bana, det är bra med någorlunda jämn fart på en bana där simmaren behöver så lite plats som möjligt.
Så även om du är snabb på bröstsim, så är det inte så kul för de andra. En bröstsimmare behöver mycket mer plats med breda armtag och farlig benspark. Snabba simmare är just snabba - men de behöver inte heller så mycket plats. De har bra kontroll över vad och hur de gör och kan/ska därmed anpassa sig mycket bättre.
Så var inte rädd att simma på en bana med snabba simmare. Så länge du håller dig till de grundläggande reglerna blir det mycket bra för alla.
Säg de oskrivna reglerna högt
Det går oftast smidigt och bra om man pratar med varandra. Och var inte rädd att berätta för någon på banan om hen inte riktigt följer de oskrivna reglerna. Många vet helt enkelt inte och blir oftast glad att höra hur det ska gå till. Då flyter det på bättre för alla.
Sedan kan man inte göra det rätt för alla. Jag fick nyligen en tillsägelse från en dam på rundsimsbanan bredvid. Hon klagade över att jag skvätte för mycket och att hennes hår då blev alldeles blött. Hon pekade på en person som försökte crawla och som knappt kom framåt men som inte skvätte. ”Så ska du simma, det är bra simning och en fin stil.” Jag log, simmade vidare och skvätte…
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2025 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify