2019 oktober 11
Eliud Kipchoge under presskonferensen inför loppet.
Ironman Kona är inte det enda intressanta som händer i världen av uthållighetsidrott imorgon. Vill du följa Eliud Kipchoges nya försök att spränga drömgränsen två timmar på ett maraton, så ska du kolla imorgon. Eliud Kipchoge använder 41 harar som hjälp för att klara rekordet.
Loppet går i Wien, på en helt platt bana, och startar när vädret är optimalt - någon gång mellan kl 05.00 och 09.00 imorgon bitti 12 oktober. Om Kipchoge lyckas blir han världens första människa att klara sub2.
– Det är som att vara förste mannen på månen, säger Kipchoge i en intervju med Runners World.
Han försökte sig på sub2 även 2017 (då sponsrat av Nike), men sprang då på 2:00:25. Så han behöver kapa 26 sekunder, och han har förberett sig in i minsta detalj. Datumet och starttiden är handplockade, banan likaså. Den 42 195 meter långa sträckan består till 90 procent av raksträcka och höjdskillnaden är bara 2,6 meter.
Dessutom har 41 harar hyrts in. 35 som ska springa och 6 i reserv. Flera av dem ditflugna direkt från VM i Doha. De ska springa i formation framför Kipchoge, för att fungera som vindskydd på samma sätt som en klunga fungerar för en cyklist.
Hararna har i sin tur en pacingbil till hjälp, som projicerar en lasermarkör på marken framför löparna som de ska försöka hänga med i 2.50-fart per kilometer. Och det är inte vilka harar som helst. Bland dem finns namn som de tre norska löparbröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen, VM-silvermedaljören på 5 000 m Selemon Barega, Etiopien, OS-silvermedaljören Paul Chelimo, Kenya, den dubble världsmästaren (1 500m and 5 000m) Bernard Lagat från USA, och många fler.
Väderutsikterna i Wien på lördag morgon är bästa tänkbara: vind på två sekundmeter och mellan fem till nio grader varmt vid start.
Den 34-årige kenyanen Eliud Kipchoge har vunnit 11 av sina 12 maratonlopp. Han är olympisk guldmedaljör (2016) och innehar världsrekordet på distansen - 2:01:39 från Berlin förra året. Han är definitivt världens bäste maratonlöpare genom tiderna. Men även om han klarar sub2 timmar imorgon kommer tiden ändå inte att räknas som nytt världsrekord eftersom loppet inte är en sanktionerad tävling och för att han dessutom använder harar, som kommer att turas om att dra honom i rätt tempo.
När han satte världsrekord i Berlin i september förra året, var tiden 78 sekunder snabbare än det tidigare rekordet på maraton. Det är den största kapningen av rekordet på över 50 år och har stärkt Kipchoge i tron att han kan slå 2 timmar denna gång. I april i år följde han dessutom upp med det näst snabbaste "lagliga" maratonloppet genom tiderna. Och det på en långsammare bana.
Kipchoge har som vanligt tränat på hög höjd hemma i Kaptagat i Kenya inför loppet. Han kom till Wien i tisdags och är nöjd med sin träning och sina förberedelser.
Loppet imorgon sponsras och organiseras av Storbritanniens rikaste man, Jim Ratcliffe, och hans kemiföretag Ineos, som bland annat är involverat i hydraulisk spräckning (ofta kallat fracking). Det är en metod för att utvinna fossila bränslen som naturgas och skifferolja. Processen går ut på att man i ett borrhål i marken under högt tryck injicerar stora mängder vatten blandat med kemikalier. Detta i syfte att skapa sprickor i de gasrika skifferlagren långt under markytan och därigenom frigöra naturgas, som leds upp till ytan och leds bort för konsumtion. Metoden har kritiserats på grund av sin miljöpåverkan och för hälsorisker orsakade av kemikalierna.
Loppet backas dessutom upp av både stora lokala sponsorer och sportjätten Nike, som har tagit fram en ny version av sin omtalade kolfiberförstärkta Vaporfly-sko som sägs göra en skillnad på minuter i ett maratonlopp. Arrangörerna räknar med att en kvarts miljon människor på plats ska följa rekordförsöket.
Ineos 1:59 Challenge kommer bland annat att streamas på INEOS 1:59 Challenge YouTube-kanal. Där kan du se om det är möjligt för en människa att kunna hålla 2.50-fart i 1 timme, 59 minuter och 59 sekunder.
Sedan är det bara att snöra på sig skorna, bege sig ut i löparspåret, värma upp och se hur länge du själv orkar hålla samma fart. På 100 m motsvarar det 17,08 sekunder. På 400 m 1:08. Så antagligen är rätt många bortsorterade redan innan första kilometern, så snabbt är det.
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2025 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify