Klappa inte ihop: här är julklappstipsen till den seriöse löparen!

2016 december 15 1 kommentar

Nationen är nu mitt uppe i den årliga kollektiva panikångest som kallas julhandel. Om du råkar sammanleva med en löpintresserad person - eller om du själv är löpare och vill lämna några diskreta tips till dina nära och kära - kommer här en tio-i-topp-lista på saker att lägga under granen, från löpteknikexperten Per Håkansson, tillsammans med prognoser för hur mottagaren kommer att reagera.

1. Yllestrumpor: även om det är lite trist att få strumpor på julafton kommer löparen bli lycklig över det här paketet. Yllestrumpor håller fötterna torra, behöver inte tvättas, och kan användas både sommar och vinter. För egen del skulle jag aldrig ens överväga att tävla på långdistans i något annat: man kan välja att springa omkring med dyngsura, äckliga, bomullsstrumpor som ger en skavsår eller att glida fram i ett par icebreakers eller annat alternativ från t ex Löplabbet. Prognos: ljummet intressen innan du säger “De kommer inte att lukta fotsvett oavsett hur länge du använder dem”.

2. Metronom eller Spotifykonto: 80 % av alla problem när det gäller löpteknik kan förbättras om löparen håller rätt stegfrekvens. Detta minskar risken för överstegning och skapar en betydligt bättre löpekonomi. För den som vill köra hardcore finns det små metronomer att beställa från Amazon, men om man är mer virtuell och gillar att lyssna på musik är ett kombinationen av Spotify och appen “Runify” den perfekta presenten. Runify gör att man kan ställa in t ex 180BPM på varenda låt och springa i optimal stegfrekvens till sina favoritlåtar. En rekommendation är att man inte lägger in för mycket ballader på spellistan. Prognos: julmusiken kommer att låta annorlunda i år.


3. Icebugs eller broddar: vädret skiftar snabbt under vintermånaderna och en rejäl sträckning i ljumske eller baksida lår är lätt hänt om oturen är framme. Icebug gör i mitt tycke ovanligt bra löparskor för glashala underlag och vill man inte lägga fullt så mycket rekommenderas ett par isbroddar som spänns utanpå de vanliga löpskorna. Prognos: parkettgolvet behövde ju ändå slipas om...

4. Redcord: det här är som att få största legokitet i julklapp - det finns inga begränsningar för hur man kan träna både över- och underkropp med dessa röda snören. Utrustningen fästs i en dörröppning eller taket och gör att man tvingas använda coremuskulaturen för att stabilisera kroppen när man gör allt från benböj till armhävningar. Redcord säljs på välsorterade sportbutiker, t ex XXL. Prognos: du kommer att hitta mottagaren intrasslad i röda snören innan kvällen är slut.

5. Pannlampa: om man inte just tecknat en hög livförsäkring på mottagaren är det här en perfekt present. Alltför många väljer att springa som Ray Charles under de mörka vinterkvällarna vilket lätt leder till att man ägnar mer tid åt att orientera än åt själva löpningen. En bra pannlampa behöver inte kosta många hundralappar och gör både att man syns och att man har betydligt bättre koll på vägen framför fötterna. Om man verkligen vill ta i finns LEDX Cobra som har tillräckligt med lumen för att man skall kunna blända långtradare om man är på det humöret. Prognos: en blick in i lampan och du kommer inte att se dina när och kära på en timme.

6. Vätskeväst: De flesta löpare vet att det finns få saker som är så ofattbart irriterande som att försöka springa med ett vätskebälte som hela tiden långsamt snurrar runt höfterna. Salomons Wings spänns fast på överkroppen vilket gör att man inte behöver genomlida de skavsår som drabbar den som spänner ryggan både kring höfterna och axlarna. Prognos: bästa plagget under julgranen.

7. Löpteknik coach: ja, jag vet att det är att tala i egen sak, men en investering i några timmars löpteknikträning gör att man både springer snabbare och med mindre skadeproblem. Få av oss har naturligt ett effektivt löpsteg men alla kan genom några enkla tips bli oerhört mycket bättre. Och dessutom är det rätt kul. Prognos: du kommer att bli galen av alla tips från den nyfrälste löptekniknörden när hen kommer tillbaka från kursen.

8. Reflexväst: liksom pannlampan är detta en billig livförsäkring som dessutom ser rätt hard core ut när man kommer älgande löpspåret - "Här kommer en som har varit med förr!” Prognos: det kommer att ta mindre än tio minuter innan mottagaren vill släcka ljuset och testa.

9. Airtrim luftväxlare: här ligger vi på gränsen mellan att se seriös ut och att se ut som en fullständig galning. För de som lider av ansträngningsastma (typ hela norska skidlandslaget) är dock valet rätt enkelt: kalla vinterdagar kan en luftväxlare effektivt minska risken för att man drar i sig för mycket kalluft vilket gör att syreupptagningsförmågan hämmas. Prognos: slutpratat från mottagaren för den här kvällen.

10. Sist men inte minst: Stryd. Det här måste betraktas som julens absoluta killer app - en wattmätare som gör att löparen kan optimera sin träning utifrån verklig kraftproduktion och inte förlita sig på inexakta mått som puls eller hastighet. Löpwatt är det nya svart och kommer att vara 2017:s absoluta hype inom löparkretsar (ett längre test kommer att publiceras i mitt nästa blogginlägg). Prognos: du kommer inte att kunna kommunicera resten av kvällen med mottagaren eftersom hen kommer att vara fullt upptagen med att installera iPhone/Androidappen och synka med fotpodden.

God Jul!1 Svar

Pär Holmgren
Pär Holmgren

2016 december 16

Bra tips! Lite förvånad, hade 9 av 10, återstår att skaffa stryd således (vare sig jag behöver eller ej)

God Jul från Pär

Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.