Så hade vi det i bergen på Gran Canaria

Så hade vi det i bergen på Gran Canaria

2020 januari 27

Team Snabbares cykelresa till Gran Canaria blev just så fylld av magisk cykling i berg, vackra vyer, sol och värme som man hoppas på av en resa i januari. Alla som svarat på enkäten efter resan kan rekommendera den till andra och ger betyget bra eller fantastiskt på det mesta, allra mest för Cyklingen, Ledarna, Stämningen/trivseln samt Helheten.

Dagarna började oftast med en härlig frukostbuffé, där det även fanns möjlighet att fylla på vatten i cykelflaskorna samt ta med sig såväl hemmagjorda bars och energibollar till dagens aktiviteter. Och sedan cykling från ca kl 9.30 till tidig eller sen eftermiddag.

Därefter After-bike-yoga för dem som ville eller bara After-bike för dem som föredrog det. Middagsbuffén på hotellet satt vi ofta på tills sent och snackade. All dryck ingick också i buffén, inklusive, vin, öl och sangria.

Själva cyklingarna var fantastiska och inget för den ovane eller svage. Man behöver faktiskt träna lite innan en cykelresa till just Gran Canaria, för här är det brant och bergigt och vilt och vackert. Kustvägen är i och för sig bara kuperad (och vacker), men allt annat är brant. Utmanande brant. Och galet fint.

En dag började vi att cykla några mil till en båt som tog oss till början av stigningen. Då blev det finfika här i Puerto Mogan, innan höjdmetrarna började adderas.

Självklart får man cykla i sin egen takt uppför och utför, något annat går inte. Och så återsamlas man på bestämda platser. Många är ändå jämna och cyklar ihop. Men man ska aldrig cykla snabbare än att man är bekväm och säker själv.

Vi kom även till många mysiga fikaställen på olika ställen på ön. Cykling handlar ju till en inte försumbar del även om fika. Det är sedan gammalt.

Oftast delade gruppen upp sig i två, med varsin ledare. Antingen direkt efter start, eller oftare efter första backen eller första fikat.

Ungefär hälften av deltagarna hade tagit med sig egen cykel, och hälften hyrde på plats. Av de som tog med sig egen, behövde några justera utväxlingen väl på plats - eller hyra ändå.

För här på Gran Canaria behöver du verkligen ha en cykel med utväxling nog för att klara branta berg (och så klart ben nog för att orka cykla i bergen, även om om farten inte behöver vara hög). En del stigningar är 15-22%, och då ganska länge (flera kilometer). 

De flesta dagar blev i höjdmeter räknat ungefär som Stora bergsturen på Mallorca - lite mer för långa gruppen och lite mindre för korta gruppen. Så även om distanserna blev lite kortare, klarade vi av fler höjdmeter varje dag. Och fick än mer vackra vyer.

Många proffslag tränar på Mallorca på vintern av naturliga skäl. Här fick vi häng på Team Ineos, med bl a Chris Froome.

Det är helt enkelt brantare på Gran Canaria. Mer extrem cykling. Och ännu härligare med andra ord, för den som gillar att cykla i berg.

Vi bodde på finfina Vinghotellet Sunprime Atlantic View, ett fräscht fyrstjärnigt vuxenhotell med uppvärmda pooler, gym och SATS-klasser. Härifrån hade vi ett bra läge i Playa del Inglés för att snabbt komma ut och cykla. Samt för att ta promenader längs med strandpromenaden, bada i havet och känna på lite soligt folkliv för den som så ville. 

 

Maten på hotellet var väldigt bra, både till frukost, med allt man kan förvänta sig inklusive an massa fräsch frukt och hemmagjord granola och musli, och till middag.

Exempel på cykelrunda som kräver lite extra. Ungefär lika lång som Stora Bergsturen på Mallorca, men med 1000 extra höjdmeter: Gråtdalen, Valley of The Tears, VOTT. Fantastiskt landskap och en riktigt rejäl utmaning.

 

Ett par kommentarer från deltagarna:

"Mycket fin resa med bra upplägg, fantastisk cykling, trevlig stämning och bekvämt boende. Kan varmt rekommenderas."

Kristoffer Lindberg

"Supertrevliga ledare och all cykling man kan önska sig."

Patrik Ekblad

På toppen, Pico de las nieves.

Serpentiner i massor finns det på Gran Canaria. Exempelvis Sa Calobra på Mallorca och Alpe d'Huez i Frankrike får ursäkta. Men här finns det mer och fler.

Nästa vinter åker vi så klart hit igen. Det fungerar garanterat både som motivation för att träna innan resan och för att göra dig starkare och mer fylld av positiv energi under och efter resan. Här hittar du mer om resan 2021, en eller två veckor 2-16 januari.Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.