2022 december 20
Vi närmar oss slutet på 2022 och då brukar många summera året. Hur har det gått? Vad gjorde jag bra? Vad funkade inte som jag tänkt? Många sätter nu också mål inför nästa år. Här går Team Snabbares simcoach Ulf Hausmann igenom lite tips kring just målsättningar.
Att sätta mål gäller ju inte bara inom idrotten. Livet får en viss riktning när du sätter mål. Just vid starten på det nya året kallar många det för nyårslöften vilket också är någon form av mål. Kanske mer något generellt. Ibland ett beteende som syftar mer till att låta bli något som du anser du inte mår så bra av. Som att äta godis, dricka mycket alkohol eller ägna för mycket av din tid framför en skärm, t ex på sociala medier.
Jag funderade lite över det här med målsättningar eller nyårslöften som går ut på att låta bli något. Hjärnan fattar ju sällan ordet ”INTE”. Så det borde egentligen vara bättre att du säter ett mål där du gör mer av en sak som du mår bra av.
Att helt låta bli vissa saker har visat sig vara mycket svårt. Det håller en viss tid men sedan faller du lätt tillbaka och börja äta godis (eller vad det nu är du lovat dig själv att inte göra). I stället är det lättare att hitta saker som du kan göra i stället, saker som du mår bra av. I godisfallet kanske äta frukt eller nötter.
I stället för att radikalt ta bort allt på en gång är det kanske bättre att tillåta sig lite av det då och då. Kan som sagt även vara bra att hitta något som ersätter - i detta fall godisätande. Med droger, rån, doping och rökning kan det dock vara bättre att sluta helt.
:-)
Det var en lång inledning utan att jag har nämnt något om träning och simning. Poängen kommer här, träningen är väldigt bra för allt möjligt. Träningen är bra för både kroppen och hjärnan. Och träningen lämpar sig utmärkt för att sätta mål.
Det är lätt att kvantifiera träningen, att mäta framsteg genom att sätta delmål osv. Sedan kan det ju finnas en risk för att träningen tar allt för mycket plats i livet så att du inte ens hinner med att äta godis eller dricka ett glas vin. Då blir det kanske lite tråkigt. Men vi är ju olika och värderar saker olika i livet.
Jag tänkte också skriva några ord om hur du kan sätta dina mål. Det är smart med SMARTa mål.
Det är dock avgörande att du sätter rimliga delmål. Vill du köra en Ironman så är det bra att bryta ner det stora målet och göra en plan och sätta olika delmål. Du kan dela in dina mål i resultatmål (jag ska vinna min AG på Ironman), prestationsmål (jag ska komma under 12 h på Ironman) och processmål (jag ska hålla tempoställning 75% av cyklingen och jag ska springa hela maran).
Det har visat sig vara bra att ha en blandning av de olika typerna av mål. Har du bara resultatmål och prestationsmål så är det oftast antingen eller. Processmålen stöder ju de andra målen och de kan du jobba med varje dag.
Ett resultatmål och delvis även prestationsmål kan vara mycket abstrakta i din vardagliga träning - t o m hämmande när du tränar. Däremot hjälper dessa mål dig att sätta riktning och visar dig vart resan ska gå. Sätt gärna få resultat- och prestationsmål och fler processmål.
Vad är nu drivkraften för att nå dina mål? Motivation pratas det mycket om. Utan motivation går det inte.
Motivationen kan komma inifrån eller utifrån. En blandning av båda är bra och ffa motivationen inifrån håller över lång tid.
Att utvecklas och att lära sig saker är inre drivkrafter som håller länge. Däremot är yttre drivkrafter instabila och enbart dessa håller inte i längden.
Gör du något bara för att tjäna pengar eller för att någon annan gör det eller har sagt det så är den motivationen snabbat borta.
Sedan kan du inte vara supermotiverad varje dag och varje timme. Vad hjälper då? Att vara dedikerad! Helt ospektakulärt bara göra jobbet. Att helt enkelt göra det utan att fundera så mycket. Du hittar en rutin och håller dig till denna.
Det är en långsiktig plan, en överenskommelse med dig själv att göra det som krävs. Även om det tar emot att gå upp tidigt och simma på Hellasgården när det regnar och bara är 12 grader i juni.
Eller när det är mörkt och kallt i januari och du ska släpa dig till en simhall - okristligt tidigt eller sent - för att simma längder.
Men när du väl hoppat i och simmat de där lite kalla första 100 metrarna så är du närvarande - kanske med träningskompisar som gör det hela lite roligare. Du gör jobbet och kan njuta av att jobba på dina processmål, t ex någon teknisk detalj.
Och vips är passet över, du känner dig stolt, stark och får en extra boost i din motivation av att du gjorde det. Dessutom får du mer energi av att du valde att träna, istället för att ligga i soffan och äta godis.
Lycka till med dina mål för nästa år - och uppnå dem!
Kommentarer måste godkännas innan de syns.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nyheter inom träning och träningsresor.
© 2024 Team Snabbare.
POS and Ecommerce by Shopify