Startavgifter är nu friskvård

Startavgifter är nu friskvård

2020 juli 23

Startavgifter i motionslopp ingår nu i det friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. Även mer avancerade kurser ingår nu i det du kan använda ditt friskvårdsbidrag till. Det är några av nyheterna efter två färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

Att deltagaren tränar sina färdigheter är alltså inget hinder för skattefritt friskvårdsbidrag, så länge aktiviteten också ger motion. Det är inte heller något hinder att det krävs särskild utrustning, om den går att låna eller hyra.

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Det gäller såväl fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion som mer avancerade kurser som vi tidigare inte har kunnat godkänna, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Friskvårdsbidraget kan dock bara användas för att bekosta själva motionsaktiviteten, exempelvis startavgifter, kursavgifter, banavgifter, fiskekort eller liftkort samt hyra av den utrustning som krävs för att aktiviteten ska kunna utföras där och då. Det kan fortfarande inte användas för att köpa utrustning eller betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar. Det kan heller inte användas för att hyra redskap för aktiviteter på egen hand.

Så fritt fram att tävla i swimrun eller triathlon, och nyttja friskvårdsbidraget till det. Eller att gå en kurs i simning t ex. Föreningen Team Snabbare IF har sedan länge delat upp årsavgiften på 300 kr i dels 100 kr i medlemsavgift (som inte kan nyttjas för friskvårdsbidrag) och 200 kr i träningsavgift (som du kan boka träning för, och som kan nyttjas för friskvårdsbidrag). Det mesta du bokar hos Team Snabbare kan du dra av som friskvård.

Läs mer hos Skatteverket.Kommentera

Kommentarer måste godkännas innan de syns.